mei 30, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse wielerster Dumoulin met pensioen

Uitgegeven op: Gewijzigd:

Den Haag (AFP) – Voormalig Giro d’Italia-winnaar en tweevoudig Olympisch zilveren medaillewinnaar Tom Dumoulin kondigde maandag aan dat hij onmiddellijk stopt met fietsen en zei dat zijn “tank leeg” was.

De 31-jarige Nederlander had eerder al in juni gezegd dat hij aan het einde van het seizoen 2022 zou stoppen, nadat hij in september meedeed aan de Wereldkampioenschappen in Australië.

“Ik heb besloten om met onmiddellijke ingang te stoppen met het profwielrennen”, laat Dumoulin in een verklaring op Twitter weten.

Dumoulin zei dat zijn “verlanglijstje” inhield dat hij zijn carrière “met een knal” op het WK moest beëindigen.

“Maar ik merk dat ik het niet meer kan. De tank is leeg, de benen voelen zwaar aan en de trainingen lopen niet zoals ik had gehoopt”, zei hij.

Hij voegde eraan toe dat “sinds mijn harde crash tijdens de training afgelopen september, er weer iets kapot is”.

“Ook al is het afscheid niet zo gegaan als ik had gehoopt, ik kijk met ongelofelijke trots terug op mijn carrière”, aldus Dumoulin, die meefietste bij de Jumbo-Visma-ploeg.

Dumoulin, bekend als een bekwaam tijdrijder en bergbeklimmer, stopte in mei met de Giro – de meest iconische race van Italië – en zei toen dat hij zich “leeg en klaar” voelde.

De in Maastricht geboren wielrenner zei vervolgens in juni dat hij had besloten dat 2022 zijn laatste seizoen als profwielrenner zou worden.

Sinds hij in 2010 professioneel begon te concurreren, behaalde Dumoulin een reeks successen, waaronder het winnen van de Giro d’Italia in 2017 – een prestatie waarvoor hij in Nederland een ridderorde ontving.

READ  Een nieuwe tentoonstelling illustreert de geschiedenis van de Nederlandse slavernij

Datzelfde jaar won Dumoulin ook goud op de UCI Wereldkampioenschappen tijdrijden en ploegentijdrit heren in Bergen.

Het jaar daarvoor won hij een zilveren medaille in de individuele tijdrit op de Olympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro.

Een van zijn beste prestaties kwam in 2018, toen hij tweede werd van Geraint Thomas in de Tour de France, twee maanden nadat hij als tweede eindigde in de Giro.

Maar de renner kwam in de vierde etappe van de Giro van 2019 noodlottig ten val en finishte uiteindelijk met vier minuten achterstand op veel van de andere favorieten.

Hij zei dat ondanks zijn terugkeer van een burn-out om Olympisch zilver te winnen in juli 2021, zijn lichaam “moe” aanvoelde.