mei 5, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse overheid heeft geen inzicht in de blootstelling van omwonenden aan chemicaliën: Gezondheidsraad

De Nederlandse overheid heeft geen inzicht in de blootstelling van omwonenden aan chemicaliën: Gezondheidsraad

De blootstelling van inwoners van Nederland aan chemicaliën wordt niet gemeten, maar geschat door de Gezondheidsraad gezegd Donderdag. “Daardoor ontbeert de overheid voldoende inzicht in de blootstelling en de gegevens die zij nodig heeft om het beleid te monitoren en te verbeteren”, aldus de Gezondheidsraad.

De Nederlandse overheid test lucht, water en consumentenproducten op chemicaliën, maar controleert niet daadwerkelijk in hoeverre chemicaliën in het lichaam van mensen terechtkomen. Het kan alleen worden vastgesteld door middel van biomonitoring: routinematige bloed- en urinetests. “Biosurveillance komt in Nederland echter slechts af en toe voor, meestal als reactie op maatschappelijke onrust.”

Er is de afgelopen jaren veel sociale onrust geweest over chemicaliën in Nederland: Tata Steel lekt al tientallen jaren kankerverwekkende stoffen in IJmuiden, Chemours Dordrecht vervuilt moestuinen met PFAS en Schiphol lekt PFOS in het water in de regio Amsterdam. Kreeften sterven zonder aanwijsbare reden in grote aantallen in de Osterschelde, hoewel de lokale bevolking speculeert dat de staalslak van Tata Steel hierachter zit. Het Voedingscentrum waarschuwde onlangs mensen in heel Nederland om geen eieren te eten die door hun eigen kippen zijn gelegd vanwege PFAS-besmetting.

De Gezondheidsraad adviseerde de overheid een biologisch surveillanceprogramma op te zetten, waarbij regelmatig en herhaaldelijk bloed- en urinemonsters worden afgenomen bij een representatieve groep deelnemers. Hierdoor kan de overheid de totale blootstelling uit verschillende bronnen monitoren en tegelijkertijd risicogroepen identificeren.

Maandag heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) industriële bedrijven als Tata Steel en Chemours opgedragen ambitieuzer te zijn in het beschermen van de lokale bevolking tegen blootstelling aan hun schadelijke producten. “Ze weten heel goed welke uitstoot ze veroorzaken, maar zijn zich niet altijd bewust van het effect van deze uitstoot op omwonenden”, aldus OVV. gezegd Na een reeks evaluaties van wat overheden en de industrie het afgelopen jaar hebben gedaan om de lokale bevolking te beschermen en te informeren.

READ  Nederlandse en Duitse consulaten in Istanbul sluiten vanwege 'veiligheidsbedreigingen'

OVV concludeerde dat er in de branche een mentaliteitsverandering op gang is gekomen. “Het bedrijfsleven en overheden hebben veel maatregelen genomen en programma’s ontwikkeld op basis van het onderzoek van OVV. Dat is fantastisch”, zegt OVV-voorzitter Chris van Dam. Maar er is meer nodig prioriteit geven aan het beschermen van de gezondheid van de lokale bevolking.”

Woensdag hebben verschillende belangenorganisaties de Nederlandse overheid aangeklaagd omdat zij de lokale bevolking en het milieu niet voldoende beschermt tegen de schadelijke gevolgen van PFAS-besmettingen. “Belangengroepen zijn bijeengekomen om rekenschap af te leggen van het totale onvermogen van de staat om haar beschermende plicht te vervullen om Nederlandse burgers, dieren en het milieu te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van PFAS-vervuiling”, aldus advocaten Geert-Jan en Carry Knoops. , die belangengroepen vertegenwoordigen.

De zaak is de eerste class action die de Nederlandse overheid aansprakelijk stelt op het gebied van PFAS-besmetting, meldt het ANP. In augustus verschijnt het voor de rechtbank in Den Haag.

PFAS is een overkoepelende term voor duizenden chemicaliën die vaak worden gebruikt in anti-aanbakpannen en waterafstotende coatings. Sommige van deze stoffen kunnen kanker veroorzaken en het immuunsysteem beschadigen. Ze ontbinden zelden en het is erg moeilijk om ze te reinigen van verontreinigde grond.