mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse en Duitse consulaten in Istanbul sluiten vanwege ‘veiligheidsbedreigingen’

De Duitse en Nederlandse consulaten in Istanbul hebben besloten woensdag gesloten te blijven vanwege wat zij omschrijven als “veiligheidsbedreigingen”.

“Het Duitse consulaat-generaal is vandaag 22 februari gesloten. 1, om veiligheidsredenen. Afspraken voor visum- en paspoortzaken komen te vervallen. Bedankt voor uw begrip’, liet het consulaat ’s morgens vroeg via Instagram weten.

Het Nederlandse consulaat-generaal in het Beyoğlu-district kondigde woensdag ook de sluiting voor bezoekers aan vanwege “mogelijke protesten” en “toenemende dreiging tegen westerse doelen”.

Het Verenigd Koninkrijk heeft ondertussen zijn reisadvies aan zijn burgers in Turkije vernieuwd en sluit zich aan bij de Verenigde Staten en verschillende andere Europese landen om hun burgers te waarschuwen voor veiligheidsdreigingen.

Hun waarschuwingen volgden op protesten over twee gevallen van koran branden vorige week door extreemrechtse politici in Zweden en Denemarken, die wereldwijde terugslag en veroordelingen uitlokten vanuit de Arabische en moslimwereld, met leiders en functionarissen die de Zweedse en Deense autoriteiten uitscholden voor het toestaan ​​van een dergelijke openbare uiting van islamofobie.

Wereldwijd en in Turkije braken protesten uit, waar menigten zich verzamelden voor het Zweedse consulaat-generaal in Istanbul om de schending van de koran aan de kaak te stellen.

Afgelopen zaterdag brachten de Zweedse, Noorse en Deense ministeries van Buitenlandse Zaken een reisadvies uit, waarin ze hun burgers opriepen om grote bijeenkomsten in Türkiye te vermijden te midden van aanhoudende spanningen. Vrijdag hebben verschillende ambassades in Ankara, waaronder die van de VS, Duitsland, Frankrijk en Italië, veiligheidswaarschuwingen voor hun burgers in Turkije vrijgegeven die “mogelijke vergeldingsaanvallen door terroristen tegen gebedshuizen” signaleerden.

In antwoord, Turkije heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor Turkse onderdanen Europese landen bezoeken en aandringen op voorzichtigheid tegen “de gevaarlijke golf van anti-islamitische, xenofobe en racistische daden”, inclusief anti-Türkiye-propaganda door aanhangers van de terreurgroep PKK.

READ  Op het Slowaakse platteland creëerden Nederlandse boeren het gewenste familieparadijs

“De ontwikkelingen weerspiegelen het zorgwekkende niveau van racistische en discriminerende retoriek in Europa en zeiden dat Turkse burgers die van plan zijn landen te bezoeken waar dergelijke demonstraties plaatsvinden, voorzichtig moeten zijn en zich moeten onthouden van het bezoeken van gebieden met grote menigten die de bovengenoemde ideologieën ondersteunen”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het suggereerde ook dat Turkse burgers kalm blijven als ze dergelijke vijandigheid ervaren in Europese landen en contact opnemen met lokale veiligheidstroepen of het ministerie, ambassades en consulaten.

De reiswaarschuwing werd afgegeven als vergelding voor wekenlange anti-Türkiye- en anti-moslimdemonstraties in Europa, voornamelijk in Zweden, toen Turkse functionarissen de Zweedse autoriteiten bekritiseerden omdat ze geen actie ondernamen tegen terroristische sympathisanten en extreemrechtse figuren die de koran ontheiligden.

Het bod van Zweden op het NAVO-lidmaatschap loopt op een dood spoor, aangezien de banden de afgelopen twee weken onder druk stonden vanwege anti-Türkiye-propaganda in het land, die onlangs een hoogtepunt bereikte met de verbranding van de koran door Rasmus Paludan.

De dagelijkse Sabah-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt in Turkije, de regio en de wereld.

U kunt zich op elk moment afmelden. Door u aan te melden gaat u akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en ons Privacybeleid. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.