mei 23, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Philips neemt afscheid van CEO te midden van massale terugroepactie

CEO Frans van Houten van het Nederlandse gezondheidstechnologiebedrijf Philips presenteert de financiële resultaten van het bedrijf voor het vierde kwartaal en het volledige jaar 2018 in Amsterdam, Nederland, 29 januari 2019. REUTERS/Eva Plevier

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

  • Van Houten vertrekt na bijna 12 jaar aan het roer
  • Vervangen in okt. 15 door Connected Care hoofd Jakobs
  • Aandelen gestegen met 2%, maar meer dan 50% gedaald sinds productterugroeping

AMSTERDAM, 16 augustus (Reuters) – Het Nederlandse gezondheidstechnologiebedrijf Philips (PHG.AS) kondigde dinsdag onverwacht het aanstaande vertrek aan van CEO Frans van Houten, te midden van een massale productterugroepactie die zijn marktwaarde het afgelopen jaar heeft gehalveerd.

Philips zei dat Van Houten op 10 oktober zou worden vervangen. 15 door Roy Jakobs, hoofd van de Connected Care-activiteiten van het bedrijf, hoewel zijn derde termijn als CEO pas in april zou eindigen.

“De raad van commissarissen en de huidige Philips-topman Frans van Houten zijn het erover eens dat met het einde van zijn derde termijn in zicht, de tijd rijp is voor een leiderschapswissel”, aldus Philips in een verklaring.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

“Ik ben blij met het resultaat”, zei Van Houten tegen verslaggevers. “Het is natuurlijk altijd moeilijk om los te laten, maar het is een logisch moment om na 12 jaar het stokje over te dragen. Het is geweldig om het stokje over te kunnen dragen aan een interne opvolger met de overtuiging dat hij zal voortbouwen op het fundament dat ik heb gelegd.” “

READ  Dutch Greenhouse Delta verwelkomt Viscon Group als nieuwe partner

Op 7 september wordt een speciale aandeelhoudersvergadering gehouden. 30 om Jakobs, die in 2010 bij het bedrijf kwam, aan te stellen als CEO.

Philips-aandelen stegen met 2,2% in de vroege Amsterdamse handel, maar zijn nog steeds meer dan 50% gedaald sinds het schokkende investeerders in juni 2021 door 5,5 miljoen ventilatoren terug te roepen die werden gebruikt om slaapapneu te behandelen.

Schuim dat wordt gebruikt voor geluidsdemping kan degraderen en kleine deeltjes uitstoten die de luchtwegen irriteren, terwijl gassen die vrijkomen door het degraderende schuim ook giftig kunnen zijn of kankerrisico’s met zich meebrengen, zei het bedrijf destijds. Lees verder

Hoewel Philips’ reputatie erdoor werd aangetast, had Philips een buitenstaander voor de topfunctie kunnen kiezen, maar de voorzitter van de raad van commissarissen, Feike Sijbesma, zei dat Jakobs de juiste man was om de problemen van het bedrijf op te lossen.

“Hij heeft uitgebreide internationale ervaring en heeft het groeiprofiel van de bedrijven die hij leidde, vergroot”, aldus Sijbesma.

“Hij leidde de productieverhoging na de terugroepactie en weet veel van patiëntveiligheid en productkwaliteit, dus ook vanuit dat perspectief is hij de juiste persoon. Hij kan een vliegende start maken.”

Tijdens zijn bijna 12 jaar aan het roer leidde de 62-jarige Van Houten de transformatie van het eens zo uitgestrekte conglomeraat tot een gefocuste specialist in de gezondheidszorg, waarbij hij de verlichtings- en consumentenelektronica-divisies afsloot.

Philips richt zich nu op medische beeldvorming, monitoring en diagnostische apparatuur en concurreert met General Electric (GE.N) en Siemens Healthineers (SHLG.DE).

Verslaglegging door Bart Meijer Bewerking door Jason Neely en Mark Potter

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.