mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Geen getuigen’ om MH17-verdachte te betrekken Nederlandse rechtbank verteld – Expat Guide to the Netherlands

Nederlandse advocaten die een verdachte vertegenwoordigen die wordt beschuldigd van het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines in 2014, zeiden maandag dat er geen getuigen zijn die hun cliënt kunnen betrekken bij het incident waarbij 298 mensen om het leven kwamen.

De zaak over de noodlottige vlucht, neergeschoten boven het door oorlog verscheurde Oekraïne op 17 juli van dat jaar, kreeg een nieuwe dimensie toen de hoorzittingen werden hervat in de buurt van de luchthaven Schiphol tegen de achtergrond van de Russische invasie in zijn buurt bijna twee weken geleden.

“Geen enkele getuige kan getuigen van de rol, positie of vermeende betrokkenheid van onze cliënt bij de aanklachten”, zei Boudewijn van Eijck tegen de rechters.

“Desalniettemin vond het OM dat hij zelfs met zo weinig bewijs van zijn betrokkenheid vervolgd moest worden en eisten zij de hoogste straf tegen hem”, aldus Van Eijck.

Vier verdachten staan ​​terecht: de Russische staatsburgers Igor Girkin, Sergei Dubinsky en Oleg Pulatov, en de Oekraïense staatsburger Leonid Kharchenko, beschuldigd van hun rol bij het lanceren van de BUK-raket die het vliegtuig boven het door oorlog verscheurde Oost-Oekraïne trof.

Aanklagers eisten levenslange gevangenisstraffen tegen de vier mannen toen ze hun zaak eind vorig jaar sloten.

De verdediging opende maandag voor Pulatov, de enige verdachte met wettelijke vertegenwoordiging.

Advocaten van de verdediging zeiden dat ze “alternatieve scenario’s” zullen bespreken over hoe vlucht MH17 mogelijk is neergehaald.

Een uitspraak wordt op zijn vroegst pas eind 2022 verwacht. Alle vier de verdachten worden bij verstek berecht.

Voorzitster Hendrik Steenhuis sprak bij aanvang van de zitting zijn medeleven uit met Oekraïense burgers.

READ  Koninklijke Nederlandse Voetbalbond gaat anti-homozang niet onder de loep nemen

“De rechtbank realiseert zich dat het de vraag is of het onder deze omstandigheden gepast is om de strafzaak voort te zetten”, zei hij.

“Het antwoord is ja. Vier individuele personen staan ​​terecht, niet één staat”, zei Steenhuis tijdens de hoorzitting, gehouden in een speciaal streng beveiligde rechtbank in de buurt van waar vlucht MH17 vertrok voor een routinevlucht tussen Amsterdam en Kuala Lumpur.

“Wat er in Oekraïne gebeurt, is verschrikkelijk, we volgen de ontwikkelingen met ontzetting”, zegt Sabine ten Doesschate, de andere advocaat van Pulatov.

“Maar elke verdachte heeft recht op een eerlijk proces en rechtsbijstand”, zei ze.

De bekendste van de verdachten, de 51-jarige Girkin – bijgenaamd ‘schutter’ – was een van de belangrijkste separatistische commandanten aan het begin van het conflict met het Oekraïense leger.

Dubinsky, 57, zou banden hebben met de Russische militaire inlichtingendienst, terwijl Pulatov, 53, een voormalig lid is van de Russische speciale troepen en de plaatsvervanger van Dubinsky.

De 48-jarige Kharchenko zou een separatistische eenheid in het oosten van Oekraïne hebben geleid.

Alle vier de mannen ontkennen elke betrokkenheid bij het neerhalen van het vliegtuig.

jhe / pvh