mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Oostenrijkse skigigant Hirscher komt terug onder de Nederlandse vlag

De Oostenrijkse skigigant Hirscher komt terug onder de Nederlandse vlag

De Oostenrijkse skikoning Marcel Hirscher keert terug onder de Nederlandse vlag (Javier Soriano).

De Oostenrijkse tweevoudig Olympisch skikampioen Marcel Hirscher maakte woensdag bekend dat hij zich terugtrekt om onder de Nederlandse vlag te strijden.

Nederland staat misschien niet bekend als skibestemming: de hoogste berg van het land ligt slechts 322 meter boven zeeniveau.

Maar de 35-jarige Hirscher is van plan volgend seizoen voor het eerst sinds zijn pensionering in 2019 terug te keren naar het WK-circuit als Nederlandse deelnemer.

“Voor mij is het een geweldige kans om mijn passie te uiten en weer de beste te worden in het skiën”, zei de achtvoudig wereldbekerkampioen in een video op Instagram.

“Het plezier van het skiën ging nooit weg”, zei hij, eraan toevoegend dat hij ervoor koos om voor Nederland te strijden om “niet in de weg te staan” en middelen te ontvangen van jonge Oostenrijkse skiërs, zoals coaches, training en raceplekken. .

Zijn besluit om van nationaliteit te veranderen werd door de Oostenrijkse ski-autoriteiten met enige tegenzin ontvangen.

Hirscher – de zoon van een Oostenrijkse vader en een Nederlandse moeder – is een van de groten van het spel en zijn verzameling van acht opeenvolgende WK-kristallen bollen van 2012 tot 2019 blijft een record.

“De afgelopen dagen hebben we vernomen dat Marcel Hirscher van plan is terug te keren naar het internationale circuit”, zei de Oostenrijkse skipresident Christian Scherer in een verklaring.

“Natuurlijk betreuren we ten zeerste zijn beslissing om een ​​verandering van nationaliteit aan te vragen om lid te worden van de Nederlandse Skifederatie, maar we hebben hem uiteindelijk onze steun gegeven… en respect getoond”, voegde Scherer eraan toe.

READ  BP biedt op twee Nederlandse offshore windparken

De Nederlanders daarentegen zijn opgetogen over het vooruitzicht dat Hirscher in hun kleuren meedoet.

“Het is een absolute eer dat Marcel Hirscher van plan is voor Nederland te gaan werken en voor NSkiV te gaan skiën”, aldus Fritz Avis, algemeen directeur van de Nederlandse Skifederatie.

“Marcel is een mondiaal icoon en een inspiratiebron voor alle skiërs en wintersporters in Nederland”, vervolgde hij.

“We hopen dat het interesse zal wekken en het enthousiasme voor de wintersport in ons toch al wintersportgekke land zal vergroten.”

Hirscher stopte met 67 WK-overwinningen, Olympisch goud op de slalom en kwalificatie op de PyeongChang Winterspelen van 2018, en zeven wereldtitels.

Na zijn pensionering richtte Hirscher, die de status van rockster bereikte in het skigekke Oostenrijk, zijn eigen skibedrijf op.

anb-jza/dj