december 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Techsector helpt Rusland onbewust: Nederlandse functionaris

De Nederlandse militaire inlichtingendienst heeft bedrijven gewaarschuwd dat Moskou via dekmantelbedrijven hightech middelen probeert te bemachtigen voor de oorlog in Oekraïne, meldden lokale media vrijdag.

Jan Swillens, hoofd van de militaire inlichtingendienst van Nederland (MIVD) zei dat Russische geheime diensten tientallen “dekmantelbedrijven” in Nederland hebben opgezet om westerse sancties te omzeilen.

Deze bedrijven kopen technologie in Nederland en importeren die vervolgens voor militaire doeleinden in Rusland, zegt hij tegen het Financieele Dagblad (FD).

Zijn opmerkingen werden bevestigd door het Nederlandse ministerie van Defensie volgens het Nederlandse persbureau ANP en de NOS.

Dergelijke praktijken bestaan ​​al sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014, “maar met de oorlog in Oekraïne neemt deze aanzienlijk toe”, vertelde Swillens aan het FD.

Nederland is de thuisbasis van topbedrijven in de halfgeleider- en microchipsector, zoals NXP en ASML.

Een woordvoerder van defensie werd door het ANP geciteerd als te zeggen dat de strengere sancties die door westerse landen tegen Rusland zijn ingevoerd vanwege de invasie van Oekraïne, de zaken hebben veranderd voor Russische inlichtingendiensten.

“Hoe strenger de sancties, hoe moeilijker het wordt voor de Russische inlichtingendienst en hoe inventiever ze moeten zijn om de sancties te omzeilen”, aldus de woordvoerder.

Het is daarom “moeilijk” voor ondernemers om te beseffen dat ze indirect zaken doen met Rusland, voegde hij eraan toe.

De MIVD roept bedrijven op om diepgaander onderzoek te doen naar hun klanten en meer te weten te komen over de daadwerkelijke eindgebruikers van hun producten, meldt NOS TV.

Toen AFP contact opnam met het ministerie van Defensie, was het ministerie van Defensie niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.

READ  Passwayton, Nederlandse Ambassadeur Cycle gekleed in bodyguard op Wereldfietsdag

cvo/pvh/mdl