Zakelijk

10 Haagse ondernemers succesvol naar Duitsland

Pieter Jansen, CEO en founder Cybersprint: “Wij zien volop kansen voor Cybersprint in Duitsland en hebben daarom al wat eerste stappen op de Duitse markt voor cybersecuritydiensten gezet. Met de begeleiding vanuit dit programma kunnen we ons netwerk vergroten en nog sterker inzetten op onze entree op de Duitse markt”.”


Tien Haagse mkb-ondernemers krijgen de komende maanden intensieve begeleiding om succesvol zaken te doen in Duitsland. Het pilotproject van de gemeente Den Haag, de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) en Haagse ondernemersverenigingen richt zich speciaal op de voorbereidingsfase en het creëren van relevante netwerken. Doel is een succesvolle marktentree voor de tien mkb-ers binnen de pilot.


In de voorbereidingsfase bij internationaal ondernemen is er vaak onvoldoende kennis en wordt het belang van een goede voorbereiding op taal, cultuur en zakelijke normen in Duitsland onderschat. De ervaringen van de Haagse ondernemers die worden begeleid zullen worden gedeeld via de website van de gemeente Den Haag en haar partners.


Karsten Klein wethouder gemeente Den Haag, Stedelijke Economie, Zorg en Havens: “Duitsland biedt onze ondernemers veel mogelijkheden. Succesvolle internationale bedrijven hebben meer omzet, wat uiteindelijk ook meer inkomsten oplevert voor Den Haag. En dit komt ten goede aan het beschikbare investeringskapitaal, innovatiekracht en werkgelegenheid in Den Haag.”


Via de pilot krijgt de gemeente Den Haag ook beter inzicht op het internationalisatieproces van het Haagse mkb. Er is een inhoudelijk programma samengesteld, bestaande uit gezamenlijke activiteiten en zelfstandige projecten. Het programma bevat maandelijkse individuele opdrachten, gezamenlijke activiteiten, evenementen en workshops met als einddoel samenwerken naar het creëren van sterke netwerken. Naast de pilot zullen in 2018 meerdere Duitsland evenementen georganiseerd worden die toegankelijke zijn voor het gehele Haagse mkb.


DNHK-directeur Günter Gülker: “Duitsland is onze grootste handelspartner en ligt relatief dichtbij. Je moet het echter wel met een gedegen voorbereiding, de juiste kennis en het goede netwerk doen. Onze aanpak is erop gericht om zoveel mogelijk Haagse ondernemers hierbij te helpenDuitsland is een groot en economisch sterk land dat relatief dichtbij ligt. Je moet het echter wel met een gedegen voorbereiding, de juiste kennis en het goede netwerk doen. Onze aanpak is erop gericht om zoveel mogelijk Haagse ondernemers hierbij te helpen.”