Zakelijk

Ondernemer in de knel door onbetrouwbare overheid

Wat doe je als je eerst de toezegging hebt om lichte horeca te voeren, vol goede moed je pand verbouwt, maar vervolgens te horen krijgt dat het bestemmingsplan horecagelegenheden toch niet toelaat? Dan zit je met de handen in het haar, want er staan geen inkomsten tegenover de gedane uitgaven.

Het overkwam ondernemer Muharrem Güner. Vol energie en ondernemersdrift begon hij zijn avontuur om voor zichzelf te beginnen als franchisenemer van een Johnny’s Burger vestiging in de Loosduinse Hoofdstraat. In mei 2017 deed hij een beginselaanvraag om de zaak te mogen exploiteren, de uitslag daarvan was positief. Güner: “We kregen de toezegging dat we een horecazaak in de categorie A mochten gaan exploiteren. Dus lichte horeca en tot 23.00 uur open. Op basis van die toezegging zijn we gaan verbouwen.”


Güner gelooft zijn oren niet als in oktober 2017 er ineens een flinke streep door de rekening gaat. “We werden gebeld met de mededeling dat een vergunning van de baan was omdat horeca niet in het bestemmingsplan zou passen”, aldus Güner. De ambtenaar die het dossier onder zijn bewind heeft, zou elk contact met zowel de ondernemer als het hoofdkantoor van Johnny’s Burger afhouden. Formule-manager van Johnny’s Burger, Michael Zeegers: “Ik heb de ambtenaar benaderd om eens met elkaar om de tafel te gaan zitten hoe we dit probleem kunnen oplossen. De ambtenaar wenste daar niet op in te gaan en weigert nog contact te hebben.”


Groep de Mos raadslid Ralf Sluijs neemt het nu op voor Muharrem Güner en gaat schriftelijke vragen stellen aan de wethouder. “Het is natuurlijk te gek voor woorden dat de gemeente eerst de toezegging doet dat Güner kan starten om hem vervolgens doodleuk te melden dat horeca niet in het bestemmingsplan past. De verbouwing is nagenoeg afgerond en Güner zit door dit foutencircus tot zijn nek toe in de kosten waar geen omzet tegenover staat. Dit soort vormen van ‘ondernemertje pesten’ zijn mij echt een doorn in het oog”, aldus Sluijs. Ook het gegeven dat de desbetreffende ambtenaar iedere vorm van contact weigert, zorgt voor irritatie bij raadslid Sluijs, “Ambtenaren zitten daar voor de burgers en niet andersom”.


Ondertussen loopt de huur van het pand onverminderd door en zit Güner met de handen in het haar, want ook zijn personeel moet hij gewoon een salaris betalen. Raadslid Ralf Sluijs wil nu dat de ondernemer in ieder geval kan starten met het afhaalgedeelte van zijn restaurant, zodat er alvast wel enige omzet gemaakt kan gaan worden.DE KRANT VAN DEZE WEEK

POLL

Hoe denkt u over de opknapbeurt van Kijkduin?

Stemmen Bekijk resultaten

AGENDA