mei 8, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Gratis tatoeages geven hoop voor Nederlandse overlevenden van borstkanker

Uitgegeven op: gewijzigd:

Lelystad (Nederland) (AFP) – Bloemen en vlinders omringen de littekens die zijn achtergelaten door het verwijderen van de borsten van Jacqueline van Schaik, dankzij een nieuwe tatoeage die de overlevende van kanker naar eigen zeggen koestert.

“Het is fantastisch”, roept een emotionele Van Schaik, 56, uit terwijl ze zichzelf in de spiegel bekijkt aan het einde van de sessie in een tattooshop in Lelystad, in het centrum van Nederland.

“Ik zie de littekens niet meer. Ik zie alleen dit juweeltje”, voegde de moeder van een kind toe, die een dubbele mastectomie onderging na de diagnose kanker in oktober 2020, gevolgd door uitgebreide chemo- en radiotherapie.

Haar tatoeëerder, Darryl Veer, maakt deel uit van een groeiende groep inktkunstenaars die klaar staan ​​om vrouwen te helpen weer van hun lichaam te houden na de traumatische ervaring van een borstamputatie.

Ongeveer één op de zeven vrouwen in Nederland krijgt tijdens haar leven borstkanker, aldus cijfers van de Nederlandse gezondheidsautoriteit.

Borstverwijdering is in een derde van deze gevallen noodzakelijk, volgens een Nederlandse website gespecialiseerd in kanker.

Myriam Scheffer, 44, onderging hetzelfde lot. Ook zij wilde een tatoeage op haar borst – “hoogstwaarschijnlijk een grote vogel die zijn vleugels uitspreidt” – maar haar littekens zijn nog niet voldoende genezen.

Ondertussen besloot ze anderen zoals zij te helpen door vorig jaar een stichting op te richten om gratis tatoeages aan te bieden aan vrouwen in dezelfde situatie.

Van Schaik is de allereerste ontvanger.

‘Mooi ding’

Het idee van tatoeages voor overlevenden van borstkanker bestaat al in de Verenigde Staten en Frankrijk, maar Scheffer, die een achtjarige dochter heeft, hoopt het initiatief in heel Europa te ontwikkelen.

READ  Nederlandse wielerster Dumoulin met pensioen

Geïnteresseerde vrouwen kunnen vanaf juni contact met haar opnemen via de website van haar stichting, tittoo.org.

Daar kunnen ze de tattoo-artiesten ontmoeten, het artwork en de sessies plannen, gepland voor oktober om het bewustzijn voor borstkankerscreening te vergroten.

Dankzij haar stichting zullen Italiaanse en Zweedse vrouwen later dit jaar hetzelfde kunnen doen, hoogstwaarschijnlijk in Florence en Stockholm, waar actieve groepen zogenaamde “flatties” of “platte vrouwen” zijn, zei Scheffer.

Een nieuwe stichting in Nederland helpt overlevenden van borstkanker om tatoeages te krijgen © Simon WOHLFAHRT / AFP

Ze hoopt de regeling in 2024 uit te breiden naar België en Duitsland.

De stichting van Scheffer werkt alleen samen met tatoeëerders die net als de 36-jarige Veer al ervaring hebben met het bedekken van littekens.

Na drie sessies van meerdere uren met Van Schaik keek de tatoeëerder zichtbaar opgelucht.

“Ik stond onder druk, want het laatste wat ik als artiest wilde doen in een zaak als deze, is het verknoeien”, lachte Veer.

“Iemand blij maken is echt het mooiste wat je kunt doen met een tatoeage.”

‘Kostbaar gevoel’

De borst van Schaik is nu tot aan de schouders bedekt met twee rode bloemen, waarvan de stelen onderaan de littekens wortel lijken te schieten, en blauwe vlinders.

De tattoo-artiesten werken rond de littekens, maar inkten ze niet rechtstreeks in.

“Jezelf mooi zien en jezelf weer leuk vinden: het is zo’n kostbaar gevoel en ik was het kwijt”, vertelde Schaik aan AFP.

Eén op de zeven Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven borstkanker
Eén op de zeven Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven borstkanker © Simon WOHLFAHRT / AFP

De operatie “nam iets wezenlijks weg, een deel van wat je maakt tot wat je bent, en dat maakte me erg verdrietig”, zei Van Schaik, die tijdens haar tweejarige behandeling “elke bijwerking die je je kunt voorstellen” ondervond.

READ  Pella-jongens die titel willen verdedigen, Lady Dutch zou in de mix kunnen zitten | Pella

Toen hormoontherapie niet werkte, koos Van Schaik, die een 17-jarige zoon heeft, in april 2021 voor een borstamputatie.

Maar het verlies van haar borsten betekende dat ze ‘veel leed, fysiek en mentaal’.

“Elke dag stond ik voor een grote spiegel als ik uit de douche kwam. Ik keek naar de littekens en ik zag wat er van me was weggehaald”, aldus Van Schaik.

‘Ik heb erover gedacht om de spiegels thuis weg te halen. Maar nu mogen ze blijven.’