mei 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse centrale bank wijt de loonstijgingen aan de aanhoudend hoge inflatie van vorig jaar

De Nederlandse centrale bank wijt de loonstijgingen aan de aanhoudend hoge inflatie van vorig jaar

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) waren loonstijgingen vorig jaar de grootste aanjager van de inflatie. Bedrijfswinsten droegen ook bij aan de inflatie, hoewel hun bijdrage afnam naarmate het jaar vorderde, aldus de centrale bank gezegd Op dinsdag.

“De bijdrage van de arbeidskosten aan de binnenlandse inflatie bedroeg vorig jaar 3,9 procentpunt, terwijl de bijdrage van de nettowinsten van bedrijven 1 procentpunt bedroeg”, aldus DNB. In 2022 was dat 1,5 procent voor loonsverlagingen en 1,1 procent voor de nettowinsten van bedrijven.

Het is niet verrassend dat de loonkosten vorig jaar volgens DNB de grootste bijdrage leverden aan de binnenlands gegenereerde inflatie. “De lonen zullen naar verwachting in 2023 scherp stijgen als gevolg van hogere looneisen in het voorgaande jaar en een krappere arbeidsmarkt”, aldus de centrale bank.

De binnenlandse inflatie is in de tweede helft van 2023 aanzienlijk gematigd. Dit is volgens DNB duidelijk terug te zien in de afnemende bijdrage van de nettowinst van de bedrijven. “Met andere woorden: bedrijven absorbeerden de stijgende arbeidskosten via lagere winstmarges.”

DNB-voorzitter Klaus Knott uitte vorig jaar regelmatig zorgen over de loon-prijsspiraal. Gedurende het jaar waren er 52 georganiseerde arbeidsstakingen en na 1972 stegen de uurlonen met 7,0 procent. Volgens het CBS is dit de grootste stijging in 45 jaar.

Tegelijkertijd is alleen al de prijs van voedingsmiddelen met 12,1 procent gestegen. De kosten van goederen en diensten stegen met 6,5 procent, maar de jaarlijkse inflatie, gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex, vertraagde van 10,0 procent in 2022 naar 3,8 procent in 2023. Dit komt omdat de energiekosten zijn opgenomen in het jaarlijkse inflatiecijfer en de energieprijzen zijn gedaald. Anno 2023 aanzienlijk.

READ  De Nederlandse inzending werd op het laatste moment dramatisch uitgeschakeld

FNV-vakbondsleider Zakaria Boufangacha noemde het idee dat de lonen de inflatie zouden kunnen verhogen, uitgaande van een inflatiecijfer van 3,8 procent, fantasierijk. “Ik geloof dat we nu afscheid kunnen nemen van de mythe van de loon-prijsspiraal. De zeer gematigde inflatie uit het verleden laat zien dat dit niet waar is”, schreef hij eerder deze maand in een verklaring.

“Terwijl mensen zich zorgen maakten of ze zich nog boodschappen konden veroorloven, brachten werkgevers en rechtse economen hun loon-prijs-spiraalmythes naar voren en riepen ze op tot bescheiden lonen terwijl de winsten bleven stijgen. We kunnen beter niet reageren en onze eerlijke beloning niet eisen. aandeel.” De vakbond is van plan te blijven pleiten voor lonen.

DNP verwacht dat de inflatie dit jaar zal matigen naar 2,9 procent en volgend jaar naar 2,2 procent. “Deze verwachte daling is onder meer terug te voeren op een verwachte daling van de loongroei”, aldus de centrale bank. Vakbonden verwachten lagere looneisen na de recente hoge stijgingen en de inflatie zal nu veel lager zijn.

De centrale bank schat het risico van de loon-prijscyclus momenteel als beperkt in. “Het is echter belangrijk om de loongroei in de gaten te houden, omdat veel nieuwe loonovereenkomsten afhankelijk zijn van inflatieontwikkelingen uit het verleden, en de verkrapping van de arbeidsmarkt betekent dat de loongroei gemiddeld hoger is.”