mei 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amnestie voor voormalige Nederlandse guerrillastrijders goedgekeurd door het Colombiaanse JEP-tribunaal

Amnestie voor voormalige Nederlandse guerrillastrijders goedgekeurd door het Colombiaanse JEP-tribunaal

Tanja Nijmeijer, ook bekend als Alexandra Narino, sloot zich in 2002 aan bij de FARC en nam deel aan de vredesbesprekingen in Havana. Foto: FARC-EP

In een belangrijke ontwikkeling in het Colombiaanse vredesproces heeft de Speciale Jurisdictie voor Vrede (JEP) de amnestie herbevestigd die is verleend aan Tanja Anne Marie Nijmeijer, een Nederlandse staatsburger die guerrillastrijder was in de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC-EP). Het besluit, bekend gemaakt na een onderzoek door de Amnesty or Pardon Chamber (SAI) van de Speciale Jurisdiction for Peace, markeert een belangrijk moment in Nijmeijer's reis naar legale status en re-integratie in de Colombiaanse samenleving.

De amnestie van Nijmeijer, aanvankelijk verleend door de Colombiaanse nationale regering onder leiding van voormalig president Juan Manuel Santos op 27 juli 2018, werd maandag bekrachtigd door het JEP-tribunaal. De verificatie is gebaseerd op de getuigenissen van voormalige guerrillastrijders en de wettigheid van de amnestie binnen het juridische kader van Colombia.

“De Speciale Jurisdictie voor de Vrede (SJP) heeft opdracht gegeven tot de uitvoering van de administratieve amnestie die de president van de republiek in juli 2018 heeft verleend aan Tanja Anne Marie Nijmeijer, een voormalig lid van de FARC-EP, wegens opstand en samenzwering om misdaden te plegen. in overeenstemming met het vredesakkoord. Voor de ondertekenaars van de vrede die geen oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd, kan alleen amnestie worden verleend”, verklaarde de JEP in “X”.

Na onderzoek van de zaak van Nijmeijer bevestigde de Amnestiekamer opnieuw dat hij voldoet aan de voorwaarden voor begunstigden, met name voor politieke en aanverwante misdaden. De vastberadenheid van de Kamer bevestigt niet alleen de juridische status van Nijmeijer, maar onderstreept ook de integrale rol van de GEP bij het waarborgen van de implementatie van de maatregelen voor overgangsjustitie die in het vredesakkoord van 2016 zijn voorzien.

READ  Wielernieuws: Tom Dumoulin keert terug met titel van vierde Nederlandse tijdrit

Nijmeijer was binnen de FARC bekend onder de alias “Alexandra Narino”. Op 24-jarige leeftijd sloot Nijmeijer zich aan bij de FARC en assisteerde hij de guerrillastrijders als secretaris in Bogotá, om uiteindelijk hetzelfde jaar als gewapende rebel bij de organisatie te komen.

In 2007 werd zijn persoonlijke dagboek teruggevonden door het Colombiaanse leger, en drie jaar later werden delen van zijn video-interview vrijgegeven aan de internationale pers. De voormalig student aan de Rijksuniversiteit Groningen werd door het Amerikaanse ministerie van Justitie, samen met zeventien andere beklaagden, beschuldigd van samenzwering om gijzelaars te nemen.

Nijmeijer werd in 2010 door een federale grand jury in Washington aangeklaagd wegens de ontvoering van drie Amerikaanse burgers: Mark Gonsalves, Keith Stanzel en Thomas Howes. Amerikaanse militaire aannemers werden meer dan vijf jaar diep in de Colombiaanse jungle vastgehouden door de FARC totdat ze op 2 juli 2008 door het Colombiaanse leger werden gered.

De amnestie van Nijmeijer was echter definitief en betekende niet het einde van zijn juridische odyssee. De JEP heeft de noodzaak benadrukt van het bijwerken van gerechtelijke dossiers en het elimineren van juridische processen die verband houden met amnestie verleend aan Nederlandse burgers. Het bevel onderstreept ook de noodzaak van alomvattende juridische duidelijkheid en het wegnemen van juridische dubbelzinnigheden die de 46-jarige vrouw ervan weerhouden een normaal leven te leiden in Colombia.

Het besluit van de JEP heeft geleid tot nieuw onderzoek naar de activiteiten van Nijmeijer in het verleden, met name naar zijn vermeende betrokkenheid bij aanvallen op energietorens in Antioquia tussen 2005 en 2007. Naar aanleiding van het besluit van de JEP verscheen Nijmeijer op 24 augustus voor de Algemene Amnestiekamer of Amnestiekamer. Voor het waarheidszoekproces.

READ  Christian Eriksen scoort bij terugkeer terwijl Nederland Denemarken met 4-2 versloeg

“Antonia Narino” werd een hooggeplaatst FARC-lid tijdens vier jaar vredesbesprekingen in Havana, Cuba, waar ze toezicht hield op twee subcommissies over gender en de verwijdering van minderjarigen uit de FARC.

De herbevestiging door de JEP van de amnestie van Nijmeijer markeert een belangrijke stap voor een vreemdeling die betrokken is bij het vredesproces van de FARC en die sinds de demobilisatie in 2017 naar de zuidelijke stad Cali is verhuisd om een ​​universitaire studie Romaanse talen en cultuur te voltooien.

Tanja Nijmeijer was in 2023 het onderwerp van een documentaire van de Duitse regisseur Marcel Mettelsieffen. Foto: Bioscoop Delicatessen.