oktober 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

19 Nederlandse startups om in de gaten te houden, volgens VC’s

Nederlandse startups hebben dit jaar volgens Dealroom tot nu toe € 2,9 miljard binnengebracht, vergeleken met € 5 miljard voor heel 2021. Maar ondanks de mogelijke jaarlijkse dip in financiering, maken sommige sectoren in het land nog steeds stappen .

Start-up voor koolstofterugwinning Perpetual Next heeft de grootste ronde van het jaar tot nu toe binnengehaald met een Series A-serie van € 320 miljoen in juni. Nederland bracht in 2022 ook drie eenhoorns voort, met fintech Backbase, aanbieder van elektrische auto’s Allego.eu en digitaal entertainmentplatform Azerion die allemaal de felbegeerde waardering van $ 1 miljard + bereikten.

En met droog poeder dat nog moet worden ingezet, zullen VC’s op zoek gaan naar het volgende grote technologische aanbod van het land. Dus vroeg Sifted naar de Nederlandse startups die ze in de gaten houden.

Robert Verwaayen — algemeen partner bij Keen Venture Partners

Keen Venture Partners is een durfkapitaalbedrijf dat investeert van begin tot Serie B in heel Europa, met kantoren in Amsterdam en Londen. Het heeft € 270 miljoen aan activa onder beheer (AUM) en wordt ondersteund door een mix van institutionele investeerders en tech-ondernemers van bedrijven als Adyen, Bunq, Takeaway.com en TomTom.

Weaviate van SeMI Technologies

SeMI’s Weaviate is een open-source vectorzoekmachine die machine learning gebruikt om de gelijkenis van tekst, afbeeldingen of audio te vertalen naar een vectorruimte – de manier waarop modellen voor machine learning de wereld begrijpen – waardoor online zoeken sneller, intelligenter en schaalbaarder wordt.

Open

Oopen is opgericht door een team van ondernemers die hun vorige bedrijf met succes aan Apple hebben verkocht.

VonWood

Nederland heeft een aantal hout/houtgerelateerde startups, en VonWood is een van hen. Het is een digitale marktplaats waar het houtaanbod en de vraag naar hout samenkomen. Het merk belooft geen tussenpersonen meer, de scherpste prijzen en goed geregeld transport.

Klippa

Klippa, een bedrijf uit het noorden van Nederland (Groningen), combineert AI en optische tekenherkenning (OCR)-technologie – die getypte, handgeschreven of gedrukte tekst omzet in machinegecodeerde tekst – om bedrijven te helpen bij het digitaliseren van hun administratieve processen. De oplossing zit achter enkele van ’s werelds toonaangevende onkostenbeheersystemen.

READ  Laura Delaney leidt Ierland naar overwinning tegen Nederland

Terraform

Het bedrijf heeft een missie om de bouw op locatie te automatiseren met robotica en software. Terraform bouwt nu een softwaregestuurde robot om autonoom te metselen op bouwplaatsen.

Johan van Mil — medeoprichter en managing partner bij Peak Capital

Piek is een startend durfkapitaalbedrijf gevestigd in Amsterdam, Berlijn en Stockholm met meer dan 15 jaar investeringservaring. Peak is gespecialiseerd in SaaS, marktplaatsen en platforms en investeert met tickets variërend van € 250.000 tot € 4 miljoen.

Een landschapsfoto van het Peak Capital-team
Het Peak Capital-team

de fabrikant

Een platform dat een digitale mode marktplaats voor de metaverse. Alleen al in het afgelopen jaar hebben we grote modehuizen, van Gucci en LVMH tot Nike en Adidas, stappen zien zetten om hun merken in de metaverse te brengen. The Fabricant hoopt op deze trend in te spelen en meer van de industrie in de digitale wereld te brengen.

Sprinque

Een betalingsplatform dat nu kopen, later betalen (BNPL)-mogelijkheden biedt aan B2B-marktplaatsen en verkopers. 2022 is niet aardig geweest voor B2C BNPL-oplossingen zoals Klarna en bevestigen, terwijl hun B2B-tegenhangers grote stappen gezet. We zijn van mening dat de B2B-betalingsruimte als geheel nog in de kinderschoenen staat, en oplossingen die flexibele betalingen op een naadloze manier mogelijk maken, zullen een zeer waardevolle rol spelen bij het verbreden van de reikwijdte voor veel online verkopers.

Hadrianus

Een cyberbeveiligingsbedrijf dat is gebouwd door een team van voormalige hackers die nabootsen hoe een cybercrimineel een systeem zou kunnen aanvallen en daar cyberbeveiliging tegen kunnen bieden. Hoewel het concept van red teaming – waarbij een bedrijf de positie inneemt van een potentiële vijand om te testen hoe het zichzelf kan verdedigen – als middel om bedreigingen te voorkomen niets nieuws is, gebruikt Hadrianus toegepaste AI om te automatiseren wat anders handmatige inspanning van red teaming zou vergen deskundigen.

Vespers

Een informatieplatform voor landbouwgrondstoffen dat een realtime beeld geeft van de wereldwijde grondstoffenmarkt. Het geeft prognoses, marktupdates, prijzen, analyses en kennis voor handelaren, verkopers en kopers.

READ  Rus wint slag, Nederland wint oorlog >> Scuttlebutt Sailing News

Fini

Een B2B SaaS-oplossing die tot doel heeft het oplossen van klantproblemen op grote schaal te automatiseren. Het oplossen van klantcontacten is een grote uitdaging voor (met name consumentgerichte) grote ondernemingen, omdat het duur en tijdrovend is. Fini probeert dat aan te pakken door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van natuurlijke taalverwerking (NLP) te gebruiken om de meeste verzoeken van klanten op te lossen zonder menselijke interactie.

Denisa Koci en team — Newion

Newion is een in Amsterdam gevestigde B2B SaaS early-stage VC, die investeert in de BeNeLux, DACH en Scandinavië.

Een landschapsfoto van het Newion-team
Denisa Koci (tweede van rechts) en het Newion-team

Werkwijze

Workwize is een beheerplatform voor thuiswerkapparatuur. De startup stelt werkgevers van op afstand werkend personeel in staat om hun zorgplicht te vervullen en om efficiënt in- en uitstappen, volgen en beheren van hun portfolio van externe apparatuur mogelijk te maken.

Crunchr

Crunchr biedt ondernemingen een selfservice-tool voor mensenanalyse door gegevens uit verschillende tools die door HR worden gebruikt te combineren. Het bedrijf helpt bedrijfsleiders toegang te krijgen tot zinvolle inzichten met betrekking tot de gehele levenscyclus van werknemers.

Zwarte beer

BlackBear is een software-enabled freelance marktplaats die bedrijven in staat stelt om problemen snel aan te pakken door ze “oplossers” te vinden die oplossingen leveren. De startup biedt bedrijven hun eigen werkruimte waarmee ze toegang hebben tot een centrale marktplaats om individuele bedrijfsuitdagingen in een brede selectie van industrieën, vakgebieden en onderwerpen op wereldwijde schaal te plaatsen, matchen en oplossen.

Lalaland

Lalaland gebruikt AI om synthetische mensen te creëren – virtuele supermodellen voor het hele lichaam – voor mode-e-commercemerken, en wil zowel consumenten als merken toestaan ​​om schoonheidsnormen te pluraliseren. Via het programma kunnen merken hun collecties presenteren op een breder scala aan diverse modellen, en het is ook bedoeld om de kosten voor leveranciers te verlagen.

Corné Jansen — managing partner bij INKEF

Inkef heeft twee teams: het ene gespecialiseerd in gezondheidszorg en het andere in technologie. Samen behandelen ze therapieën, digitale gezondheid, de toekomst van werk, data, AI, fintech en deeptech. INKEF schrijft initiële cheques uit tussen € 500k en 15 miljoen, met aanzienlijke reserves voor vervolginvesteringen. Het team richt zich op het investeren in Europese startups op seed en Series A (hoewel het soms deals in een eerder of later stadium doet).

READ  De Nederlandse overheid wil de regels voor het gebruik van kinderen in influencervideo's aanscherpen

Een landschapsfoto van Corné Jansen, managing partner bij INKEF

DuckDB Labs

DuckDB Labs bouwt een open-source datamanagementsysteem gericht op efficiënte data-analyse. Het team besloot geen risicokapitaal aan te trekken en in plaats daarvan te starten.

VectorY

VectorY uit Naarden is een vroege speler op het gebied van gentherapie. Het maakt gebruik van gevectoriseerde antilichamen en gentherapie om langdurige therapeutische oplossingen voor ziekten te produceren, met de nadruk op die welke de spieren aantasten. Het is momenteel gericht op preklinisch werk met betrekking tot de bestrijding van amyotrofische laterale sclerose (ALS) en de ziekte van Alzheimer.

Cleara

Cleara’s oprichter Peter de Keizer is een van de sleutelfiguren in onderzoek naar veroudering en veroudering, en zijn bedrijf onderzoekt therapeutische benaderingen om senescente cellen in kankers te targeten en te doden. Cleara wordt ondersteund door Apollo Ventures, een van de toonaangevende VC’s op het gebied van veroudering. Het bedrijf gaat vooruit in de richting van klinische proeven.

Wieg

Cradle is een bedrijf op het snijvlak van gezondheid en technologie en werkt aan het combineren van machine-learning en wet-lab-technologieën om uiteindelijk traditionele boerderijen en fabrieken te vervangen door celfabrieken, of zoals de oprichter het noemde, als een “Photoshop voor biologen ”.

Oxitoop

Oxitope is in 2020 opgericht door de Nederlandse life-science VC Forbion, plus Joe Witztum en Sotirios Tsimikas, twee spraakmakende onderzoekers van de University of California. Het bedrijf ontwikkelt behandelingen voor ontstekings- en hart- en vaatziekten die worden veroorzaakt door oxidatieve stress. Hiervoor gebruikt Oxitope gepatenteerde antilichamen die zich richten op geoxideerde lipiden.

Sadia Nowshin is redactieassistente bij Sifted. Ze twittert van @sadinowshin_

Wil je meer diepgaande berichtgeving over de Nederlandse tech scene? Zoek niet verder dan de onze Benelux Pro-briefing, exclusief verkrijgbaar voor Sifted Pro-leden, of onze Verslag over de Dutch Tech Masters.