december 9, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

KSA waarschuwt Nederlandse loterij-exploitanten na aanbod van “riskante kansspelen” – European Gaming Industry News

Leestijd: 2 minuten

De Duitse stad Bremen is van plan al haar gokwinkels te sluiten nadat de senator van het binnenland had gezegd dat hun eigenaren hem niet hadden kunnen overtuigen dat ze geen fronten waren voor het witwassen van geld.

Bremen, de kleinste stadstaat van Duitsland, kondigde woensdag aan dat het een afwijzingsbericht had gestuurd aan 32 vestigingen die gokvergunningen hadden aangevraagd onder een nieuwe kansspelwet.

De gokwinkels hebben tot 5 augustus om de beslissing juridisch aan te vechten of de senaat papierwerk te bezorgen waaruit blijkt hoe ze hun startkapitaal hebben verkregen om hun bedrijf te openen, zoals een leningsovereenkomst met een bank.

De autoriteiten van Bremen zeggen dat ze een probleem aanpakken dat niet uniek is voor hun stad, maar wijdverbreid is in heel Duitsland. Een rapport uit 2019 van het ministerie van Financiën en de federale politie zei dat criminelen niet alleen legale gokpraktijken gebruikten om vies geld wit te wassen, maar vaak ook direct geld investeerden om gokwinkels op te kopen.

In sommige van dergelijke gevallen werd de hele gokactiviteit die in de winkel plaatsvond slechts “gesimuleerd” en de winsten die in de boeken werden opgetekend, waren afkomstig van illegale activiteiten zoals drugshandel, aldus het rapport.

Anders dan in Groot-Brittannië, waar de meeste gokwinkels in de winkelstraten worden gerund door grote gokbedrijven zoals William Hill of Ladbrokes, worden gokwinkels in Duitsland meestal gerund door kleinere bedrijven die een franchiselicentie kopen van grotere bedrijven.

“In de kern gaat het om het controleren van de betrouwbaarheid van deze operators. We willen ook garanderen dat hier geen geld van onbetrouwbare bedrijven zoals drugshandel of mensenhandel wordt witgewassen en zo in legale geldcycli terechtkomt’, zei Ulrich Mäurer, senator voor Binnenlandse Zaken van Bremen.

READ  Nederlandse wetgever verwacht dat Dogecoin (DOGE) en Shiba Inu (SHIB) stijgen

De autoriteiten van Bremen hebben de afgelopen maanden vier grote gokbedrijven in de stad benaderd met het verzoek schriftelijk te bewijzen hoe hun franchisenemers hun startkapitaal hadden verkregen, meestal een bedrag van maximaal € 120.000.

Geen van de gokwinkels had sindsdien papierwerk ingeleverd dat voldeed aan de eisen van de autoriteiten, zei een woordvoerder van de senaat van Bremen. In één geval was een aanvraag voor een kansspelvergunning afgewezen omdat de gokwinkel te dicht bij een school was gevestigd, en niet vanwege het ontbrekende papierwerk.

“Andere staten in Duitsland kijken met grote belangstelling naar wat we bereiken door deze stap te zetten. Als we succesvol zijn, verwacht ik dat velen van hen dit voorbeeld zullen volgen”, aldus een woordvoerder, Rose Gerdts-Schiffler.

De sluitingen werden bekritiseerd door de Duitse Vereniging voor Sportweddenschappen, waarvan de voorzitter, Mathias Dahms, zei dat de acties van de stad “willekeurig, juridisch twijfelachtig en volkomen buiten proportie waren, puur gemotiveerd door politieke doelen”.