april 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Hollandse uien zijn nog nooit zo vroeg in het seizoen zo prijzig geweest”

Aan de uienmarkt van dit jaar lijkt geen einde te komen. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat uien zo vroeg in het seizoen zo duur waren. Dat begon al met de verkoop op het land toen de prijzen torenhoog waren”, begint Piet van Liere van FlevoTrade. Maar volgens deze Nederlandse exporteur hebben deze hoge prijzen ook een keerzijde. “De kosten zijn in de hele keten gestegen, maar uiteindelijk moeten de armste landen die rekening betalen.”

“Over de hele linie zijn er extra kosten, van teelt en transport tot verwerking en zeevracht. De oorlog en stijgende gas- en elektriciteitsprijzen zorgden ineens voor enorme kosten. Bovendien is er onverwachte concurrentie van de vlees- en kippenindustrie voor zeevracht. bereid om meer te betalen voor hun vracht.”

“Tot nu toe accepteren de eindbestemmingen deze hoge prijzen. Maar hoe meer mensen te besteden hebben aan voedsel, hoe meer ze lijden. Het is dus van vitaal belang dat alles betaalbaar blijft. Je kunt eventuele kostenstijgingen verklaren, maar je kunt niet blijven prijzen optrekken als eindgebruikers het niet kunnen betalen”, vervolgt Piet.

Hoe duurder Hollandse uien, hoe meer concurrentie
Hij denkt niet dat de strijd om een ​​beetje uienbalen te maken ooit zal eindigen. “Er is nog volop daghandel in uien. En onze klanten zijn ook vaak de armste mensen ter wereld. We moeten onze prijzen dus goed in de gaten houden, anders klopt de concurrentie aan. Hoe duurder je wordt, hoe meer concurrenten een land als Marokko is normaal gesproken nooit een concurrent in Afrika, maar het springt nu in het gat omdat deze prijzen export aantrekkelijk maken.”

READ  DC-G overmeestert Nederlandse worstelaars | Pelle

“Afrika begint steeds meer eigen uien te telen, maar specifieke kennis ontbreekt vaak en van alles kan oogstmislukking veroorzaken. Ook moet Afrika door de bevolkingsgroei enorme hoeveelheden voedsel importeren. veilig, duurzaam voedsel kan daar een cruciale rol in spelen. Als we zouden stoppen met het telen van uien, zou Afrika direct hulp nodig hebben”, legt Piet uit.

Elite sport
Over de uienteelt in Nederland is hij optimistisch. “Uien blijven een belangrijk gewas in dit land. Daar ben ik van overtuigd. We kunnen gezonde producten telen met minimale aantasting van bodem, substraat en klimaat. Die uien leveren we aan veel landen. En de uienteelt wordt steeds meer een elite sport.”

“Er zijn beperkte bestrijdingsmiddelen en een flinke ziekte- en spoelwormdruk. Ook Nederlandse telers ondervinden de gevolgen van klimaatverandering. Maar moeten we volgend jaar 30.000 hectare hebben – iets wat volgens mij niet helemaal onmogelijk is – en dan krijgen we een gemiddelde één keer een opbrengst van 60 ton, dan weten we niet hoe we al die uien weg moeten krijgen”, zegt Van Liere.

Rond de evenaar ziet hij de meeste groeimogelijkheden voor Nederlandse exporteurs. “Het weer is daar de laatste tijd extreem extreem geweest. Maar de noodzaak is er niet; ze hebben soms jaren met goede opbrengsten. Ook geopolitieke beslissingen hebben veel invloed. Een exportgigant als India sluit zijn grenzen, zoals de afgelopen twee jaar is gebeurd , schept enorme kansen voor de Nederlandse exporteurs. Voor de tweede seizoenshelft zijn er ongetwijfeld kansen”, geeft Piet toe.

“Toch is een dure markt altijd riskant. In 2018 – alweer een jaar met markttekorten – hadden andere teeltgiganten als China en de Verenigde Staten goede opbrengsten. staan ​​in de tweede seizoenshelft altijd in de coulissen te wachten. Ergens zoals Egypte zou men meer uien kunnen zaaien als reactie op tekorten.”

READ  Romano zegt dat Leeds Nederlandse vleugelspeler wil, hij is beschikbaar in januari

Nieuwe opslagruimte
FlevoTrade blijft zich ontwikkelen. Eerder dit jaar kocht het bedrijf nog een gebouw voor de opslag van 15.000 tot 20.000 ton producten. Het kocht ook een nieuw Tolsma-Grisnich-scheerapparaat. “Ook de ontwikkelingen rond optisch sorteren houden we nauwlettend in de gaten. Het is moeilijk om personeel te vinden, dus we moeten nadenken over allerlei arbeidsbesparende oplossingen”, legt Piet uit.

Uien zijn verreweg het belangrijkste product van FlevoTrade, al is het assortiment de laatste jaren flink uitgebreid. Dit Nederlandse bedrijf exporteert ook frites, mayonaise, kip, rijst en sardines naar klanten in onder meer Afrika en Midden-Amerika.

“Deze producten zijn een mooie aanvulling en we hebben er het hele jaar door vraag naar. We gebruiken dit assortiment om niet alleen uienkopers te bedienen, maar ook anderen die we nog niet voorzien van uien. De verkoop van deze producten daalde tijdens de pandemie – deels door het gebrek aan toerisme, maar die markt komt weer tot leven.”

Zoals gemeld is deze uienexporteur enkele weken geleden 60 jaar geworden. Toch overweegt hij nog niet om te stoppen. “Ik voel me 50 en geniet er nog veel te veel van. Ik heb drie prachtige dochters. Ze moeten doen wat ze willen, maar als ze interesse hebben, heeft het bedrijf altijd ruimte voor hen. Ook leiden we onze medewerkers op om FlevoTrade te maken klaar voor de toekomst. Maar voorlopig is de uienhandel nog niet van mij af”, besluit Piet.

Voor meer informatie:
Piet van Liere
FlevoTrade Dronten
15-17 Staalwijk
8251 JP, Dronten, NL
Tel: +31 (0) 321 387 170
E-mail: [email protected]
Website: www.flevotrade.nl

READ  Cole Bassett debuteert in het Nederlands, Dynamo - Waar moet je op letten bij een seizoensopstelling tegen The Denver Post