maart 5, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Veel Nederlandse Waterstofprojecten op Europese Subsidielijst

Veel Nederlandse waterstofprojecten op Europese subsidielijst.

De Europese Commissie stelt 5,2 miljard euro beschikbaar voor projecten van gemeenschappelijk Europees belang in de waterstofwaardeketen. Op de projectenlijst staan ​​ook een aantal Nederlandse projecten.

Zo wil Air Liquide in Terneuzen een elektrolyzer van 200 MW bouwen. Het project, ELYgator genaamd, integreert op slimme wijze twee verschillende elektrolysetechnologieën – PEM en Alkaline – in één ontwerp. PEM maakt gebruik van membraantechnologie en kan snel reageren op fluctuaties in de toegevoerde energiestroom.

Terwijl Alkaline zuiniger is en een langere levensduur heeft. Dankzij deze combinatie levert de elektrolyzer niet alleen efficiënt waterstof en zuurstof, maar ondersteunt hij ook de stabiliteit van het net.

Ook het CurtHyl-project van Air Luide staat op de lijst. Bij dit Rotterdamse project gaat het in eerste instantie om een ​​10 MW electrolyzer voor het omzetten van elektriciteit uit het windpark Slufterdam in groene waterstof. In een volgende fase kan de installatie worden uitgebreid tot 100 MW met elektriciteit van windpark Hollandse Kust Zuid.

Engie en HyCC

Engie staat ook op de lijst van waterstofprojecten die subsidie ​​krijgen. Dit bedrijf werkt samen met OCI en EEW aan een 100 MW electrolyzer in de Eemshaven, die energie gaat gebruiken van offshore windturbines.

De elektrolyzer moet vanaf 2025 groene waterstof produceren voor de productie van e-methanol (OCI, Delfzijl) uit biogeen CO2 (EEW, Farmsum). Het project heeft de naam HyNetherlands (HyNL) meegekregen. Er zijn al plannen om de productiecapaciteit van de elektrolyzer op te schalen van 100 MW in 2025 naar 1,85 GW in 2030 of kort daarna.

READ  Downtown Flowery Branch krijgt een Hollands tintje met dit wegenproject

Naast dit project is OCI ook betrokken bij het Jewels-project van Gasunie en HyCC. Bij Djewels gaat het om een ​​20 megawatt elektrolyzer op Chemiepark Delfzijl die in 2024 de eerste groene waterstof gaat leveren aan OCI.

Djewels is een opstap naar twee veel grotere projecten van HyCC, die op de Europese subsidielijst staan, namelijk H2ermes en H2Fifty. Deze projecten betreffen een elektrolyzer van 100 MW in IJmuiden en een elektrolyser van 250 MW in Rotterdam. Deze gaan groene waterstof produceren voor respectievelijk Tata Steel en de raffinaderij van bp.

Ørsted, Shell en Uniper

Verder op de lijst van projecten die financiering ontvingen: Ørsted, Shell en Uniper. Ørsted werkt samen met Yara in Sluiskil aan een 100 MW electrolyzer. Deze installatie wordt aangedreven door offshore windenergie van Ørsted. Shell bouwt al waterstoffabriek Holland Hydrogen I. De 200 MW elektrolyzer op de Tweede Maasvlakte zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn.

De stroom voor de electrolyzer komt van de hollandse kust (noord). En op de locatie op de Maasvlakte werkt Uniper aan de productie van groene waterstof. Het plan is om een ​​elektrolyzer van 100 MW te realiseren, met een toekomstige uitbreiding naar 500 MW.

LEZEN het laatste nieuws dat de waterstofmarkt vormgeeft op Hydrogen Central

Veel Nederlandse waterstofprojecten op Europese subsidielijst, 26 september 2022