september 23, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Twee Zwitserse F/A-18 straaljagers begeleiden Nederlands PC-12 vliegtuig uit Zwitsers luchtruim

Na een waarschuwing uit Frankrijk dat een vliegtuig uit Nederland zonder radiocommunicatie het Zwitserse luchtruim wilde doorkruisen, vertrokken twee F/A-18 straaljagers.

De Zwitserse luchtmacht heeft zondagochtend een Nederlands vliegtuig zonder radiocommunicatie naar het Italiaanse luchtruim geëscorteerd. Er waren sonische knallen van de twee F/A-18 straaljagers die betrokken waren bij de “hete missie”.

Op zondag 25 september om 10:53 vloog het Nederlandse vliegtuig, een Pilatus PC-12 geregistreerde PH-BWP, over de grens bij Waldshut in de richting van Zwitserland, meldde het Zwitserse leger. Volgens het rapport werd Zwitserland 12 minuten eerder door de Franse autoriteiten geïnformeerd dat zich een vliegtuig zonder radiocontact in het luchtruim boven Colmar bevond.

Eindelijk, om 11.01 uur, vertrok een patrouille van twee F/A-18 straaljagers van Payerne in het kanton Vaud. De patrouille bereikte naar verluidt kort daarna het Nederlandse vliegtuig in het gebied van Samedan in het kanton Graubünden en slaagde erin de piloot over te halen radiocontact te maken. Het vliegtuig werd uiteindelijk geëscorteerd naar het Italiaanse luchtruim ten westen van het Gardameer.

Het leger gaat uit van een pilootfout, zo zei legerwoordvoerder Daniel Reist tijdens een interview met het persbureau Keystone-SDA. Een vlucht zonder radiocontact gaat echter altijd gepaard met gevaren voor de bevolking. Zo kan de luchtvaartautoriteit de piloot niet vertellen of hij te laag vliegt. “Het is belangrijk om snel in te grijpen om ongelukken te voorkomen’, zegt Reist.

De Pilatus PC-12 van transport- en investeringsgroep Wim P Bosman vertrok vanuit Budel in Nederland en vloog naar Rome Ciampino.

READ  Nederlandse tieners vaak blootgesteld aan alcoholgehalte op TikTok