Duitse economie bereikte record in tweede kwartaal: krimp van 10 procent

Duitse economie bereikte record in tweede kwartaal: krimp van 10 procent

De corona-crisis trof de Duitse economie in het tweede kwartaal van dit jaar. Dit daalde met 10,1 procent vergeleken met een kwart eerder. Het betreft de periode van april tot juni, waarin de Duitse economie door de virusuitbraak aanzienlijk tot stilstand is gekomen.

Dit is de grootste daling sinds de cijfers in 1970 zijn geregistreerd, zegt het Duitse statistiekbureau Destatis. Het vorige diepte-record werd gevestigd in het tweede kwartaal van 2009, ten tijde van de financiële crisis, en bedroeg min 7,9 procent.

Levering en ondersteuningspakket

Nu Duitsland niet meer sluit, trekt de economie voorzichtig aan. Economen zeggen dat het niveau van voor de pandemie nog lang niet is bereikt. Het land zal naar verwachting pas in 2022 doorgaan gelijkspel loopt, schrijft persbureau AP.

De Duitse regering heeft een hulppakket van een miljard dollar opgetuigd om de klappen op te vangen; dit omvat noodleningen, leninggaranties en belastingvoordelen.

Meer nummers

Morgen komen de cijfers uit Italië, Frankrijk en de eurozone als geheel. Van hen wordt ook verwacht dat ze slecht zijn.

Ook in Nederland wordt rekening gehouden met een ongekende krimp. Het Centraal Planbureau voorspeld in juni een daling van 6 procent dit jaar. Het CBS publiceert medio augustus de cijfers over het tweede kwartaal. Ook de teruggang in Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, heeft hier zijn weerslag op.

READ  Coronia-crisis leidt tot winnaars en verliezers bij retailers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *