december 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom Beyond Meat, Dutch Bros en Oatly Stocks dinsdag instortten?

Wat er is gebeurd

Op dinsdag zorgden twee verschillende nieuwsberichten over consumentenbestedingen voor een neerwaartse druk op brede delen van de aandelenmarkt. Dit was vooral duidelijk in een aantal consumentgerichte aandelen.

Bijvoorbeeld vegetarische voedingsspecialist Meer dan vlees (BYND -8,76%) zat er maar liefst 9,3% naast, ontluikende koffieketen Nederlandse Broers (BROS -7,01%) daalde met maar liefst 7,1%, en melk alternatieve leverancier Oatly (OTLY -5,15%) daalde met maar liefst 6,2%. Aan het einde van de sessie handelde het trio nog steeds lager, respectievelijk 8,8%, 7,0% en 5,1% lager. Voor de context: de bredere marktindexen eindigden ook lager, aangezien de S&P 500 gaf op de dag meer dan 1,1% op, terwijl de Nasdaq-composiet bijna 1,9% kwijt.

Voor alle duidelijkheid: geen van deze leveranciers van consumptiegoederen had iets in de weg van bedrijfsspecifiek nieuws dat de dalingen veroorzaakte. In plaats daarvan gingen er alarmbellen af ​​vanuit twee verschillende hoeken van de detailhandel, wat erop wijst dat inflatie een groter effect heeft op het koopgedrag dan eerder werd aangenomen – wat uiteindelijk van invloed zou kunnen zijn op de voorraden consumptiegoederen.

En dan

Updates door twee retailbedrijven suggereerden dat de consumentenbestedingen – de basis van de economie – beginnen te verzwakken. Het eerste nieuws kwam met dank aan de retailleider Walmart (WMT -7,61%). Het bedrijf gaf bijgewerkte richtlijnen in het licht van veranderende kooppatronen van klanten. Het management zei dat herzieningen van zijn prognose noodzakelijk waren, omdat het de prijzen verlaagde om de stijgende voorraadniveaus te beheersen.

Walmart verwacht nu dat de netto-omzet in het tweede kwartaal met 7,5% op jaarbasis zal groeien, waarbij de aangepaste winst per aandeel (EPS) tussen 8% en 9% zal dalen. Nog maar drie maanden geleden ging het management uit van een groei van de netto-omzet van ongeveer 5%, met een gelijkblijvende winst per aandeel tot iets hoger.

READ  Nederlandse pro-boerenpartij vuurt de anti-establishment stemming aan Nederland

Als de grootste fysieke retailer in de VS, wordt Walmart algemeen beschouwd als een klokkentoren voor de bredere economie, vanwege zijn “dagelijkse lage prijzen” en brede fysieke voetafdruk. Een verslechtering van het koopgedrag van de consument kan problemen opleveren voor de economie.

Het beleggerssentiment ging van kwaad tot erger toen e-commercefacilitator Shopify (WINKEL -14,06%) kondigde aan dat het een aanzienlijk deel van zijn personeel zou ontslaan. In een e-mail aan werknemers dinsdagochtend zei CEO Tobi Lütke dat het bedrijf ongeveer 10% van het personeel van het bedrijf zou ontslaan, wat neerkomt op ongeveer 1.000 werknemers.

Verontrustender dan de ontslagen zelf was dat Shopify bevestigde wat velen vermoedden: de door de pandemie veroorzaakte stijging van de online detailhandel was sindsdien van koers veranderd en was teruggekeerd naar het historische groeipercentage.

Niet alleen geven mensen niet zoveel uit in winkels, maar online aankopen zijn ook uit.

Wat nu

In een jaar vol moeilijkheden blijven de hits maar komen. Dit geldt met name nu mensen te maken hebben met een 40 jaar hoge inflatie, stijgende rentetarieven, verstoringen van de toeleveringsketen en geopolitieke conflicten.

Deze uitdagingen beginnen zich te manifesteren in voorzichtigere bestedingen door consumenten, die uiteindelijk kunnen afzien van discretionaire uitgaven bij koffieketens zoals Dutch Bros., of goedkopere vervangers kiezen voor het plantaardige tarief van Beyond Meat en het alternatief voor havermelk van Oatly.

Gezien deze uitdagingen willen beleggers misschien wachten met het kopen of uitbreiden van posities in Beyond Meat, Dutch Bros en Oatly, in ieder geval totdat we een duidelijker beeld krijgen van de algehele gezondheid van de consument.

READ  Nederlandse salarissen stijgen het sterkst in 13 jaar

Danny Vena heeft posities in Beyond Meat, Inc., Dutch Bros Inc. en Shopify en heeft de volgende opties: lang januari 2023 $ 1.140 belt op Shopify en lang januari 2023 $ 1.160 belt op Shopify. The Motley Fool heeft posities in en beveelt Beyond Meat, Inc., Shopify en Walmart Inc. The Motley Fool beveelt de volgende opties aan: lang januari 2023 $ 1.140 bellen op Shopify en kort januari 2023 $ 1.160 bellen op Shopify. The Motley Fool heeft een openbaarmakingsbeleid.