september 23, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dutch Bros Stock (BROS): Waarom ik de Dip niet koop

hapabapa

Beleggingsthesis

Nederlandse Broers (NYSE: BROS) is een snelgroeiend bedrijf met een dure waardering. De omzetgroei is enorm sterk. Maar de winstgevendheid is zwakker en de vrije kasstroom is slecht. Ik denk niet dat de groei van het bedrijf het extravagante rechtvaardigt waardering.

Dutch Bros groeit razendsnel

Het verhaal van de aandelen van Dutch Bros wordt bepaald door de hoge omzetgroei. Sinds eind 2019 heeft het bedrijf zijn omzet met maar liefst 45% verhoogd en 202 netto nieuwe winkels geopend. Het bedrijf verhoogt het aantal winkelopeningen. In de afgelopen twee kwartalen verhoogde het management de begeleiding van 112 naar 130 openingen.

Dutch Bros nieuwe winkelgroei

Dutch Bros Q1 2022 Beleggerspresentatie

Voorstanders van het bedrijf wijzen op de onaangeboorde groeimarkten die het bedrijf heeft. Tot nu toe bevindt 90% van de 572 winkels van het bedrijf zich in het westen van de Verenigde Staten. Dit biedt een voor de hand liggende mogelijkheid voor uitbreiding naar het oosten van de VS. Het bedrijf ziet langetermijnpotentieel voor 4.000 Dutch Bros-locaties in de Verenigde Staten.

Nederlandse Bros-locaties per staat

Dutch Bros. 2021 10-K deponeringen

Het bedrijf heeft zijn strategie van het bezitten en exploiteren van eigen winkels verdubbeld. Het bedrijf gebruikte in het verleden een franchisemodel, maar heeft deze benadering nu grotendeels verlaten. Sinds 2019 zijn 192 van de 202 netto-openingen van het bedrijf door het bedrijf geëxploiteerd. Ik hou van deze aanpak. Het geeft het bedrijf meer controle over hun locaties en groeistrategie.

Hoe zal Dutch Bros het doen in een pullback?

De meeste beschikbare resultaten voor Dutch Bros bevinden zich in een gunstige economische omgeving. Het bedrijf bevindt zich in een sterke groeimodus en hun bedrijfsmodel kan in gevaar komen als de huidige omstandigheden aanhouden. Dutch Bros vertrouwt op discretionaire consumentenbestedingen. Ik denk dat dit een risico van underperformance met zich meebrengt als we in een langdurige recessie terechtkomen.

READ  Nederlanders sluiten zich aan bij COP26-akkoord om financiering voor fossiele brandstoffen in het buitenland stop te zetten

Een voorbeeld van een van deze tegenwind zijn de brandstofkosten voor auto’s. De gasprijzen stegen sterk in het tweede kwartaal. Zelfs na een terugval liggen de brandstofkosten nog steeds boven het niveau van 31 maart. Prijzen zijn de hoogste in het westen van de Verenigde Staten. Hier runt Dutch Bros de meeste vestigingen.

Grafiek

De locaties van Dutch Bros zijn sterk geoptimaliseerd voor autoverkeer. Minder autorijden kan leiden tot een daling van de verkoop. Het management beschreef deze dynamiek tijdens hun laatste winstoproep.

Ik zal je dat half maart vertellen, toen de gasprijzen zo stegen als ze deden. We zagen meteen een omslag in onze dagelijkse verkoop. Het was bijna de dag van de manier waarop het werkt. Dus ik denk dat je zou kunnen concluderen en we zijn van mening dat we een analyse hebben gemaakt van de gasprijzen en de invloed die verband houdt met onze dagelijkse verkoop en we denken dat dit deze heeft beïnvloed en we geloven dat als de gasprijzen hoog blijven. Het zal het blijven beïnvloeden… En ik denk zolang de gasprijzen hoog blijven. Ik denk dat we consumententrends kunnen blijven zien of dat de consumentenbestedingen eronder zullen lijden.

De brandstofprijzen en de inflatie zijn beide verder gestegen sinds het laatst gerapporteerde kwartaal. Ik denk dat Dutch Bros een onevenredig effect van deze tegenwind zou kunnen zien. Hun klanten zijn talrijk jonger dan de algemene bevolking. Meest recentelijk zei het bedrijf dat ongeveer 55% van hun klanten jonger is dan 25 jaar. Dit segment heeft: lagere inkomens dan het landelijk gemiddelde. Ik denk dat ze gevoeliger zijn voor de huidige economische omstandigheden en veel meer geneigd zijn te bezuinigen op discretionaire uitgaven. Deze tegenwind zou de groei van het bedrijf ernstig kunnen belemmeren.

READ  Gemorste brandstof uit Nederlands schip grotendeels verspreid, zegt kustwacht

Wat zijn de groeivooruitzichten?

In het laatste kwartaal verlaagde Dutch Bros zijn aangepaste EBITDA-verwachting tot slechts $ 90 miljoen. Dit vertegenwoordigt een daling van 25% ten opzichte van hun vorige begeleiding. Winstgevendheid is nog steeds een punt van zorg voor het bedrijf, aangezien inflatie de inputkosten verhoogt, vooral voor zuivelproducten. Het bedrijf is volgens de meeste GAAP-maatregelen niet winstgevend. De aangepaste EBITDA zal naar verwachting met iets minder dan 23% groeien tussen 2019 en 2022. Dit is nog steeds sterk, maar veel minder dan de omzetgroei van het bedrijf.

Nederlandse Bros vooruitzichten

Dutch Bros Q1 2022 Beleggerspresentatie

Maar het bedrijf verhoogde nog steeds zijn verwachtingen voor winkelopeningen. Het management handhaafde hun investeringsprognose van $ 175 tot $ 200 miljoen. Dit baart mij zorgen aangezien het bedrijf al behoorlijk free cashflow negatief is.

Op basis van de opmerkingen die het management maakte over hun laatste winstoproep, denk ik niet dat ze van plan zijn deze strategie te veranderen. Het management gaf aan dat ze nieuwe winkelopeningen waarschijnlijk met schulden zullen financieren. Ze zullen pas na het fiscale jaar 2025 een serieuze vrije kasstroom genereren. Dit lijkt mij een risicovolle strategie. Het bedrijf brandt door contant geld en probeert uit te breiden. Als de winstgevendheid tekortschiet, kan het bedrijf overbelast raken.

De waardering is torenhoog

Dutch Bros handelt tegen een zeer dure waardering. Het bedrijf handelt tegen een forward P/E van 165 keer en een forward P/S van 2,75 keer. Deze veelvouden lijken hoog voor een fysiek drankenbedrijf.

Vanaf hun laatste rapport waren de brutomarges minder dan 15% voor eigen winkels. Ik geloof niet dat Dutch Bros voldoende operationele hefboomwerking heeft om de winst te laten groeien door alleen maar de omzet te verhogen. Ik vind deze waardering gewoon niet logisch. Ik zou graag 50% of 60% omzetgroeiprognoses willen zien voor meerdere jaren voordat ik zou overwegen om te kopen. Ik denk niet dat dit soort groei waarschijnlijk of duurzaam is.

READ  La Vuelta 2022 - Hollands genot in Utrecht als Jumbo-Visma openingstijdrit wint en Robert Gesink rood pakt

Ik overweeg ook dat de balans en kasstromen van het bedrijf niet erg sterk zijn. Het bedrijf heeft momenteel ongeveer $ 400 miljoen aan nettoschuld. Houd er rekening mee dat Dutch Bros in de nabije toekomst een negatieve vrije kasstroom zal hebben. Het is waarschijnlijk dat het bedrijf zijn hefboomwerking zal moeten vergroten of aandeelhouders zal moeten verwateren. Beide vormen een verdere tegenwind voor de toch al torenhoge waardering van het bedrijf.

Eindoordeel

Ik denk dat Dutch Bros een sterk, snel groeiend businessmodel heeft. Het bedrijf ondervindt echter enige tegenwind, vooral wat betreft de winstgevendheid. Ik zie dat het bedrijf het in de toekomst goed zal doen, maar de waardering heeft al veel groei ingeprijsd. Ik denk dat het risico om te belonen uiterst ongunstig is bij de huidige prijzen. Daarom raad ik af om een ​​positie in het aandeel te kopen of aan te houden.