mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse IVF-dokter verwekte in het geheim zeker 21 kinderen

In Nederland is een derde arts opgedoken die zijn eigen sperma gebruikte om zijn patiënten te insemineren.

Uit DNA-onderzoek is gebleken dat dr. Jan Beek, die 25 jaar werkzaam was in het Elisabethziekenhuis in Leiderdorp (sinds opgenomen in het Alrijne Ziekenhuis), de biologische vader is van zeker 21 niet-erkende kinderen. Hij stierf in 2019, voordat zijn vruchtbaarheidsfraude werd ontdekt.

Dr. Beek werkte tot 1998 in Leiderdorp, maar het ziekenhuis kon zijn patiënten niet bereiken omdat de dossiers waren vernietigd. Er is een genetische database opgezet voor mensen die denken erbij betrokken te zijn, als moeder of als kind.

Peter Jue, van de directie van het ziekenhuis, zei tegen de media: “We sluiten niet uit dat er nog tientallen nakomelingen van Jos Beek worden ontdekt. Daarom vragen we iedereen die door deze gynaecoloog is behandeld zich te melden.”

Jue zei dat de managers van het ziekenhuis geschokt waren door het nieuws. Hij probeerde de aflevering in context te plaatsen: “Je moet je realiseren dat behandelingen met gedoneerd sperma net begonnen. Regelgeving was er nauwelijks en artsen hadden veel meer vrijheid om hun eigen gang te gaan dan tegenwoordig.”

De twee andere artsen waren… Jan Wildschut en Jan Karbaat die tussen de jaren 70 en 90 elk minstens 40 kinderen verwekten. Zullen er meer IVF-artsen zijn die het heft in eigen handen nemen?

READ  'Max Verstappen heeft van de Formule 1 een Nederlandse nationale sport gemaakt'