mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse Gezondheid Min. zegt dat het mogelijk is dat alle Covid-regels binnenkort verdwijnen

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zei dat het voorstelbaar is dat er later dit jaar geen coronaregels meer nodig zijn. “Ik zou daar sterk rekening mee houden”, zei hij maandag. Het aantal besmettingen zal nog fors moeten dalen voordat dat gebeurt, voegde hij eraan toe.

Kuipers sprak maandag met kabinetsleden over de mogelijkheden voor verdere versoepeling van de coronaregels. Eventuele wijzigingen worden waarschijnlijk dinsdag bekend gemaakt. Het kabinet heeft naar aanleiding van hun bijeenkomst eind vorige week een nieuw advies gekregen van het Outbreak Management Team. De minister van Volksgezondheid was niet bereid commentaar te geven op de laatste briefing van de pandemieadviseurs van het kabinet.

Kuipers liet vorige week in een brief aan de Tweede Kamer weten welke maatregelen het kabinet wil versoepelen. Het is de bedoeling dat de sluitingstijden voor veel sectoren, waaronder de horeca, worden verlengd tot 1 uur ’s nachts. Ook zouden de regels voor social distancing op verschillende locaties, waaronder stadions en theaters, kunnen worden afgeschaft, waardoor ze de kans krijgen om open te gaan voor een groter aantal klanten en kaarthouder.

Evenementen zonder toegewezen zitplaatsen kunnen mogelijk ook tot 500 mensen verwelkomen als ze een toegangspas voor het coronavirus kunnen tonen. Bij grotere evenementen gelden naar verwachting een mondkapje, toegewezen zitplaatsen en een toegangspas. Minister van Justitie Dilan Yesilgöz overlegt maandagavond met de 25 burgemeesters van de Veiligheidsraad over de verschillende scenario’s die in overweging worden genomen.

Dinsdagavond maakt Kuipers bekend welke wijzigingen het kabinet heeft afgesproken. Het zal de eerste persconferentie zijn met alleen de minister van Volksgezondheid, en zonder premier Mark Rutte. Het kabinet sluit dinsdag in een slotbijeenkomst voor de bekendmaking een reeks overleggen over de versoepeling van de coronamaatregelen af.

READ  Nederlandse Mantell-grappen over besprongen worden in Nashville

Ook de persconferentie over het coronavirus zal meer perspectief bieden voor de nabije toekomst. In de komende maand zullen de meeste coronavirusmaatregelen waarschijnlijk worden geschrapt, wat zou kunnen doorgaan met het einde van de 1,5 meter social distancing-vereisten vanaf 25 februari.