In Zweden gevestigde energieproducent Vattenfall heeft plannen onthuld om een ​​16,8 MWp zonne-energieproject te bouwen langs de Trekweg A6-snelweg nabij de stad Almere, in Nederland. De snelweg in de provincie Flevoland is de kortste verbinding tussen Amsterdam en de noordelijke provincies Friesland en Groningen.

Het park zal plaats bieden aan 25.000 tweezijdige zonnepanelen die op een volgsysteem zijn gemonteerd. Het zal 20 hectare beslaan, met nog eens 5 hectare voor een groene zone voor het behoud van de biodiversiteit.

Vattenfall zei dat het een vergunning heeft aangevraagd voor de bouw van de site, die naar eigen zeggen het eerste subsidievrije zonne-energieproject in Nederland zal zijn. De grond is eigendom van de Nederlandse overheid. Het bedrijf verwacht eind 2023 een aanbesteding voor projectontwikkelaars af te ronden. De bouw start in 2024.

“Voorwaarde hiervoor is dat er ruimte is op het drukke energienet in de buurt. We hebben dit vanaf het begin van het project met de netbeheerder besproken”, zegt het bedrijf, en merkt op dat het eind 2024 of begin 2025 operationeel zal zijn.

De snelweg A6

Afbeelding: Wikipedia Commons

Het project voegt zich bij een lijst van meerdere zonneparken die langs Nederlandse snelwegen worden gebouwd. De laatste project werd in januari aangekondigd door de Nederlandse energiecoöperatie Energie Coöperatie Bunnik (ECB) en IX Zon. Ze bouwen het 16 MW zonneproject langs de snelweg A12, die Den Haag verbindt met de Duitse grens van de provincie Gelderland, in het oosten van Nederland.

READ  Nederlanders strijden op Wartburg track meet

In juni, vier andere projecten werden aangekondigd door de Rijkswaterstaat, de waterbeheerder van Nederland, onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De installaties worden ontwikkeld nabij op- en afritten van de snelweg A7, die het Noord-Hollandse Zaandam met de Duitse grens verbindt..

Deze inhoud is auteursrechtelijk beschermd en mag niet opnieuw worden gebruikt. Als u met ons wilt samenwerken en een deel van onze inhoud wilt hergebruiken, neem dan contact op met: [email protected]