april 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse Europarlementariër noemt illegale spyware ‘een ernstige bedreiging voor de democratie’ | Europese Commissie

De senior Europarlementariër die een onderzoek naar spyware leidt, heeft de EU-commissie beschuldigd van het negeren van de “ernstige bedreiging voor de democratie” die het gebruik van de technologie vormt, en heeft de nationale regeringen ervan beschuldigd niet mee te werken aan haar onderzoek.

De Nederlandse liberale Europarlementariër Sophie in ’t Veld zei dat er illegaal gebruik van spyware in Polen was, HongarijeGriekenland en Spanje en verdenkingen over Cyprus, terwijl andere EU-lidstaten het de ‘duistere’ industrie gemakkelijk maakten om te opereren.

Ze beschuldigde nationale regeringen ervan niet mee te werken aan haar onderzoek, dat wordt geleid door een speciale commissie van het Europees Parlement om het gebruik van Pegasus – hacksoftware verkocht door het Israëlische bewakingsbedrijf NSO Group – en gelijkwaardige spyware in de nasleep van onthullingen te onderzoeken. van de Guardian en andere media.

Bij de publicatie van haar tussentijds rapport op dinsdag beschuldigde de MEP de Europese Commissiehet orgaan dat verantwoordelijk is voor de handhaving van het EU-recht, van stilzwijgen bij een bedreiging van de democratie.

“De commissie is vastbesloten om aanvallen op de democratie van buitenaf te bestrijden”, zei ze, verwijzend naar haar actieplan voor democratie en… reactie op de overname van Twitter door Elon Musk. De EU-commissaris voor interne markt, Thierry Breton, had op het platform gezegd dat “in Europa, de vogel” [Twitter] zal volgens onze regels vliegen”.

De Europarlementariër voegde eraan toe: “Maar … wanneer de bedreiging voor de democratie niet een verre vreemde is maar de regeringen van de EU-lidstaten, meent de commissie plotseling dat de verdediging van de Europese democratie niet langer een Europese aangelegenheid is, maar een zaak van de lidstaten . De commissie toont spierkracht aan Musk, maar fluwelen handschoenen aan lidstaten die spyware op burgers gebruiken.”

De Pegasus-commissie van het Europees Parlement – de onderzoekscommissie die het gebruik van Pegasus en gelijkwaardige bewakingsspyware onderzoekt – werd in maart 2022 opgericht nadat 17 media, waaronder de Guardian, het wijdverbreide gebruik van hacksoftware door regeringen, waaronder verschillende EU-lidstaten, onthulde.

Het onderzoek was gebaseerd op forensische analyse van telefoons en een uitgelekte database van 50.000 nummers die mogelijk interessant zijn voor klanten van NSO, waaronder die van de Franse president Emmanuel Macron, de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, plus andere functionarissen, en oppositiefiguren en journalisten in 34 landen.

READ  Nederlandse studenten bedenken CO2-etende elektrische auto

De spyware verandert de telefoons van mensen effectief in bewakingsapparaten zonder hun medeweten, door berichten te kopiëren, foto’s te verzamelen en gesprekken op te nemen.

De Europarlementariër roept op tot een verbod op de verkoop, verwerving en het gebruik van spyware binnen de EU, tenzij lidstaten kunnen voldoen aan strikte voorwaarden die het juiste gebruik van de technologie garanderen. Voorwaarden zijn onder meer dat er onderzoek wordt gedaan naar vermeend misbruik van spyware en dat er een wettelijk kader is dat aansluit bij de Europese mensenrechtenwetgeving.

Om de spyware te gebruiken, zouden de EU-lidstaten ook moeten samenwerken met Europol en exportvergunningen moeten intrekken die niet in overeenstemming zijn met de EU-regelgeving die gericht is op het controleren van gevaarlijke goederen die worden verkocht aan repressieve regimes.

Ze erkende dat elke reactie op tegenstand zou stuiten van de EU-leiders en hun ministers. De EU-ministerraad heeft geweigerd vragen van de speciale commissie Pegasus over het gebruik van spyware te beantwoorden. In een brief van de Guardian van 12 oktober stond dat toezicht op de EU-wetgeving de taak van de commissie was, zonder op vragen te antwoorden.

“Sommige regeringen misbruiken spyware, andere gedragen zich nog steeds correct, maar ze gebruiken allemaal de mantel van de nationale veiligheid om een ​​gebied van wetteloosheid te creëren”, aldus In ’t Veld.

Op Polen het rapport concludeerde dat spyware “een integraal en essentieel onderdeel was van een systeem dat speciaal is ontworpen voor ongebreidelde bewaking en controle van burgers”.

Gebruik van Pegasus in Polen kwam voor het eerst aan het licht in december 2021, nadat de Associated Press, met onderzoekers van het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto, meldde dat de technologie tegen ten minste drie mensen was gebruikt, waaronder Krzysztof Brejzaeen Poolse senator die de campagne leidde van de oppositiepartij Civic Platform.

In Hongarije zijn ongeveer 300 mensen het doelwit geweest, waaronder politieke activisten, journalisten en een voormalige minister. volgens het Hongaarse mediakanaal Direkt 36, een van de mediagroepen die betrokken waren bij het oorspronkelijke onderzoek. De regering in Boedapest bevestigde pas afgelopen november dat ze dat had gedaan heeft Pegasus-spyware verworven, na maanden van ontduiking.

READ  Beste West Coast Coffee Chain Dutch Brothers opent twee nieuwe TFW-locaties

In Griekenland er waren tekenen dat spyware op “een zeer systematische en grootschalige manier” werd gebruikt, zei het EP-lid. Op basis van Griekse media zei haar rapport dat ten minste 33 personen het doelwit waren geweest – “een verbluffende wie is wie van politiek, zaken en media”.

De Griekse premier, Kyriakos Mitsotakis, heeft bevestigd dat de oppositieleider Nikos Androulakis het doelwit was van spyware, die hij beschreef als een fout die nooit had mogen gebeuren. In het rapport van in ’t Veld staat dat Androulakis een officiële klacht heeft ingediend over een poging om zijn telefoon te infecteren met Predator-spyware, een goedkoper alternatief voor Pegasus.

ondertussen in Spanje, suggereerde het rapport dat er een tweeledig rechtssysteem was, waarbij de zaak van vermeende spionage van de premier, Pedro Sánchez, veel sneller ging dan zaken tegen de Spaanse regering die waren aangespannen door leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. De telefoons van Sánchez en die van zijn ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken zouden zijn gehackt door de Marokkaanse regering.

Marokko heeft ontkend buitenlandse leiders te hebben bespioneerd die Pegasus gebruiken, en heeft gezegd dat verslaggevers die NSO onderzoeken “niet in staat zijn te bewijzen [the country had] enige relatie” met dat bedrijf.

De Catalaanse regionale president, Pere Aragonès, zei dat het rapport bevestigde dat de Spaanse staat tientallen pro-onafhankelijkheid Catalaanse figuren had bespioneerd, simpelweg omdat ze, in zijn woorden, “werkten voor de vrijheid van ons land”.

De voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont, een ander duidelijk doelwit van Pegasus, zei dat de bevindingen van het rapport aantoonden dat Spanje “de fundamentele mensenrechten bespioneert en schendt”.

Puigdemont, die naar België vluchtte om arrestatie te voorkomen vanwege zijn rol in het illegale, eenzijdige, Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van vijf jaar geledenzei: “Massa, ongecontroleerde en illegale spionage is zeer ernstig, maar het is des te meer als het wordt uitgevoerd door een staat en wordt beschermd door de Europese Unie.”

READ  Nederlandse Defensie Min. om Boris Johnson, Baltische en Scandinavische leiders te ontmoeten

Het rapport concludeerde dat Cyprus een “belangrijk Europees knooppunt voor de bewakingsindustrie” was en twijfelde aan Nicosia’s ontkenningen dat het Israëlische bedrijf achter Pegasus, de NSO-groep, een dochteronderneming had in de EU-lidstaat.

Bulgarije, Ierland, Tsjechië en Luxemburg werden genoemd als landen die de activiteiten van de spyware-industrie faciliteren.

Het verslag van het EP-lid moet echter nog worden goedgekeurd door de andere 37 leden van de Pegasus-commissie van het Europees Parlement. De voorzitter van de commissie, het Nederlandse centrumrechtse Europarlementariër Jeroen Lenaers, distantieerde zich van het rapport van in ’t Veld en zei dat haar “eerste ontwerp” niet moet worden opgevat als de conclusies van de fractie. “Alleen het eindrapport en de aanbevelingen, zoals aangenomen aan het einde van onze periode van activiteit, vertegenwoordigen het standpunt van het Europees Parlement als geheel.”

De Europese Commissie verwierp de beschuldiging dat zij zwak was geweest in het licht van een bedreiging voor de democratie. “De commissie is altijd duidelijk dat elke poging van nationale veiligheidsdiensten om illegaal toegang te krijgen tot gegevens van burgers, indien bevestigd, inclusief journalisten en politici, politieke tegenstanders, onaanvaardbaar is”, aldus een woordvoerder. “De lidstaten moeten toezicht houden op en toezicht houden op hun veiligheidsdiensten om ervoor te zorgen dat ze de grondrechten volledig respecteren, waaronder de bescherming van persoonsgegevens, de veiligheid van journalisten en de vrijheid van meningsuiting.”

De NSO Groep heeft gezegd juridische stappen te ondernemen tegen klanten die haar afspraken schenden. “Zodra er een vermoeden bestaat dat een klant de door NSO verkochte technologie misbruikt, zal het bedrijf een onderzoek instellen en het contract beëindigen, indien dit waar blijkt te zijn”, zei het bedrijf afgelopen december in reactie op soortgelijke beschuldigingen van hacking door de overheid.

Het bedrijf kondigde in augustus aan dat het een nieuwe CEO van binnen het bedrijf zou aanstellen, omdat het beloofde “ervoor te zorgen dat de baanbrekende technologieën van het bedrijf worden gebruikt voor rechtmatige en waardige doeleinden”.

Aanvullende rapportage door Sam Jones in Madrid