april 26, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Unilever benoemt de Nederlandse zuivelbaas Schumacher tot CEO

Consumentengoederengigant Unilever heeft maandag Hein Schumacher aangesteld om Alan Jope vanaf 1 juli te vervangen als CEO, een stap die werd verwelkomd door bestuurslid en activistische aandeelhouder Nelson Peltz.

Schumacher, 51, trad in oktober vorig jaar in dienst bij Unilever als niet-uitvoerend bestuurder en is momenteel de chef van het Nederlandse zuivelbedrijf FrieslandCampina. Zijn aanstelling is de eerste keer dat Unilever de topfunctie aan een niet-Unilever-manager heeft gegeven sinds Paul Polman in 2008 van Nestlé werd weggekaapt.

Unilever, een van de grootste consumentenbedrijven ter wereld met meer dan 400 merken variërend van wasmiddel tot ijs, zei in september dat Jope van plan was om eind 2023 met pensioen te gaan.

Schumacher, die voorheen werkzaam was bij Koninklijke Ahold NV, werkte ook tien jaar voor HJ Heinz in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Miljardair activistische investeerder Nelson Peltz, die aan het hoofd staat van investeerder Trian Partners, zei dat hij Schumacher sterk steunt “als onze nieuwe CEO en ernaar uitkijkt om nauw met hem samen te werken om significante duurzame waarde voor belanghebbenden te genereren.” Peltz werd in juli lid van de raad van bestuur van Unilever nadat begin vorig jaar bekend werd dat hij een belang in het bedrijf had opgebouwd.

“Ik ontmoette Hein voor het eerst toen ik van 2006 tot 2013 directeur was bij de HJ Heinz Company en ik was onder de indruk van zijn leiderschapskwaliteiten en zakelijk inzicht”, aldus Peltz.

Peltz heeft via zijn Trian Fund een belang van bijna 1,5% in Unilever, waarmee hij de op drie na grootste aandeelhouder is, volgens gegevens van Refinitiv Eikon.

READ  Nederlandse 155 mm SPH's worden geleverd aan Oekraïne

Unilever had interne en externe kandidaten voor de functie overwogen.

Bronnen vertelden Reuters in oktober dat de kandidaten financieel hoofd Graeme Pitkethly, hoofd van de afdeling persoonlijke verzorging Fabian Garcia en Hanneke Faber, hoofd van de voedingsgroep van het bedrijf, waren.

“Het is goed dat Schumacher veel ervaring heeft buiten Unilever, met name internationaal”, zegt Tineke Frikee, fondsmanager bij Unilever-aandeelhouder Waverton Investment Management.

“Ik merk echter op dat zijn achtergrond voornamelijk in voedsel ligt, in plaats van schoonheid en persoonlijke verzorging. Dit kan ertoe leiden dat de markt de kans op een potentiële voedselspin-off verkleint.”

Unilevers voedingsactiviteiten omvatten Ben & Jerry’s ijs, Colman’s mosterd, Hellman’s mayonaise en Knorr bouillonblokjes.

Sommige investeerders en analisten hebben het afgelopen jaar gespeculeerd dat Unilever zou kunnen spin-off van wat zij voelen als een zwakkere voedingsindustrie om zich te concentreren op persoonlijke goederen, schoonheid en huishoudelijke verzorging.

Analisten bij Jefferies en RBC Capital verwelkomden Unilevers aanstelling van een externe CEO en zeiden dat investeerders de stap zullen steunen.

“We denken dat Unilever een culturele en organisatorische opschudding nodig heeft”, schreef RBC-analist James Edwardes Jones in een notitie.

Schumacher brengt ‘eerstelijnservaring’ mee, aldus analisten van Jefferies.