april 1, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Microchips van Nederlandse makelij bereikten Rusland via China ondanks Amerikaanse sancties: rapport

Uit een nieuw onderzoeksrapport blijkt dat miljoenen microchips van Nederlandse bedrijven vorig jaar Rusland hebben bereikt en zijn gebruikt in defensiesystemen en -apparatuur, ondanks het verbod van de VS op Rusland na de oorlog in Oekraïne.

De Nederlandse krant Nederlandse Omroep Stichting (NOS) onthulde dat NXP- en Nexperia-microchips geproduceerd door een Nederlandse fabrikant werden behandeld door wederverkopers en verkocht aan drie Russische bedrijven.

Het kwam aan het licht dat de hele operatie werd uitgevoerd via een groep Chinese bedrijven die Rusland hielpen de technologie te leveren nadat ze deze van de Nederlandse fabrikanten hadden ontvangen.

Microchips van Nederlandse makelij bereikten Rusland via China ondanks Amerikaanse sancties: rapport

“Een scala aan Nederlandse componenten is cruciaal voor de Russische oorlogsmachine; deze chips worden regelmatig aangetroffen in bijna alle typen Russische militaire drones en andere precisiewapens, zoals kruisraketten”, zegt James Byrne, directeur van de open-source intelligence and analyse onderzoeksgroep aan het Royal United Services Institute.

De bedrijven hebben de claims echter ontkend en zeiden dat ze geen zaken doen met Rusland, eraan toevoegend dat hun klanten de producten ook niet mogen doorverkopen. Woordvoerders van de bedrijven zeiden dat ze niets kunnen doen als er via parallelhandel chips naar Rusland worden gestuurd. De grootste van deze zendingen met deze microchips was afkomstig van Sinno Electronics, dat is goedgekeurd door Washington, maar niet door de Europese Unie. Andere dozen bevatten kleinere zendingen die per gewone post werden verzonden om Amerikaanse sancties te omzeilen, volgens het rapport gepubliceerd door de New York Times.

In het rapport stond verder dat Oekraïne was gevraagd om 27 Russische verdedigingssystemen en -apparatuur te onderzoeken, en dat bleek dat 10 van de 27 wapensystemen NXP-chips bevatten. Met name zijn deze NXP-microchips gebruikt in Russische raketten, helikopters, drones en houwitsers, waaronder Iraanse aanvalsdrones, aldus het rapport.

READ  Nederlandse drop St. Catherine in vijf-set volleybalthriller

Ondertussen reageerde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op de zorgen: “Nederland maakt zich hier grote zorgen over en zoekt samen met de Europese Unie en andere EU-landen naar effectieve manieren om dit te voorkomen en tussenhandel aan te pakken”. Met name het gebruik van deze microchips in Russisch defensiemateriaal zou uiteindelijk het conflict tussen Rusland en Oekraïne kunnen escaleren en westerse bondgenoten in twijfel kunnen trekken.

Afbeelding: Unsplash