mei 8, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rijksoverheid heft vullingsdoel gasopslag Bergermeer op naar 90%

AMSTERDAM – De Nederlandse overheid heeft haar vuldoelstelling voor gasopslag Bergermeer verhoogd tot 90% per november. 1 van een eerdere doelstelling van 68%, zei het ministerie van Economische Zaken vrijdag.

De regering zei in een verklaring dat het de vulling van de faciliteit, die momenteel voor 58% vol is, zal subsidiëren met 200 miljoen euro ($ 201 miljoen) over van een eerdere subsidie ​​en nog eens 10 miljoen euro subsidie.

De Nederlandse gasopslagen zitten volgens overheidsgegevens nu voor gemiddeld 71% vol en lopen de afgelopen weken vol ondanks een afname van de Russische gasstromen naar Europa.

“Met dit kabinetsbesluit zullen de opslagplaatsen op een veilige manier worden gevuld tot ruim boven de Europese doelstelling van 80%”, aldus het ministerie in een verklaring, verwijzend naar een EU-doelstelling voor lidstaten om gasopslagfaciliteiten tot dat niveau te vullen door november.

Het Russische Gazprom heeft contractuele rechten op 40% van de ruimte in Bergermeer, een van Europa’s grootste commerciële opslaglocaties, maar maakt sinds 2020 geen gebruik van de faciliteit. De Nederlandse regering zegt van plan te zijn het aandeel van Gazprom te vullen onder een “gebruik het of verlies het” clausule.

Het kabinet herhaalde vrijdag zijn plannen om de vulling van de resterende 1,2 bcm capaciteit in de Norg-opslagfaciliteit van 6,2 bcm bij het Groningen-gasveld te financieren, die deze week tijdelijk werd onderbroken nadat de 80% vol was bereikt.

De kosten daarvoor kunnen oplopen tot 3 miljard euro tegen de huidige marktprijzen, aangezien de overheid het gas zelf koopt in plaats van het vullen te subsidiëren, hoewel het de kosten kan terugverdienen wanneer het gas wordt verkocht.

READ  De Nederlandse anti-moslimleider Geert Wilders zal geen premier worden, ook al wint hij de verkiezingen, en dit is waarom

Het kabinet schatte in april de kosten om Norg – dat wordt geëxploiteerd door een Shell/Exxon-consortium – voor 80% te laten vullen op zo’n 6 miljard euro.

($ 1 = 0,9948 euro)