maart 21, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands trio drijft de boodschap van vrouwenkracht naar huis Bengaluru Nieuws

Jacomijn Heupink, Nicole Olbertz en Maaike van der Woude reizen in een auto door India om hun reislust te vervullen.

BENGALURU: Politieagentes in Nederland en nomaden in India. Maak kennis met Jacomijn Heupink, 48, Nicole Olbertz, 54, en Maaike van der Woude, 55, die van west naar oost over het schiereiland India hebben gereisd om hun reislust te vervullen en onderweg de empowerment van vrouwen te bevorderen.
Ze planden dit avontuur tijdens de eerste fase van de Covid-19-pandemie en besloten het uit te voeren door deel te nemen aan een ‘autoriksja-uitdaging’ georganiseerd door een Hongaars bedrijf.
Als onderdeel daarvan reisde het trio door Mumbai, Alibaug, Pune, Mahabaleshwar, Ratnagiri, Bhatkal, Mangaluru, Mysuru en Bengaluru. Ze stoppen bij Vellore voordat ze hun eindbestemming Chennai bereiken. De hele route is ongeveer 1.900 km lang. Omdat het organiserende bedrijf autoriksja’s op maat aan de deelnemers levert, vroeg het trio er een met als thema vrouwenemancipatie. “We hebben er een aantal krachtige slogans op geschilderd en de ‘we kunnen het’-vrouw nagebouwd met een Indiase arbeidersvrouw in plaats van de originele figuur”, vertelde Jacomijn aan STOI.
Tijdens hun reizen leerden ze dat vrouwen overal voor dezelfde uitdagingen staan, maar de mate ervan varieert. “In India zijn er bezwaren tegen hijab. Ook in mijn thuisland hebben we een deel van de mensen die hun wil proberen op te leggen aan in hijab geklede vrouwen. Het vertelt ons dat we hetzelfde zijn, maar anders,” zei ze.
Vanaf Mumbai op 6 augustus merkte de groep snel veranderende landschappen, culturen, gezichtsidentiteiten, talen, flora en fauna langs de route op. Ondanks dat ze geen Indiase taal kennen, hebben ze gesprekken gevoerd met de lokale bevolking in verschillende steden over hun reis en hen aangespoord om hun geest open te stellen voor vrouwelijke kracht.
“Toen hij over ons hoorde, spoorde een man uit Mumbai ons op en kwam langs voor een praatje. Hij zei dat hij twee dochters heeft en zou willen dat zij ook onbevreesd zouden reizen. Het was heel inspirerend om dat te horen”, voegde Jacomijn eraan toe.
Ze leerden autoriksja rijden door op de eerste dag een workshop bij te wonen. Het was gemakkelijk voor hen omdat het operationele deel vergelijkbaar is met het rijden op een ouderwetse scooter. “Het leven onderweg is spannend en financieel betaalbaar voor ons. India heeft alles: avontuur, lekker eten en gastvrije mensen. Het heeft ons hart gestolen”, aldus Jacomijn.