april 27, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Oorlog in Oekraïne is oproep om aardgas op te pompen

Artikel inhoud

OVERSCHILD – Beelden van gebombardeerde ziekenhuizen en appartementsgebouwen in heel Oekraïne herinnerden Jannie en Bert Schrage aan hun thuisland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen besefte het gepensioneerde echtpaar, dat in het noorden van Nederland woont, dat ze een middel hadden om de campagne van president Vladimir Poetin te vertragen: aardgas.

De Schrages leven boven het Groningen-gasveld, het grootste van Europa. Ze zijn tegen de gasproductie sinds aardbevingen hen tien jaar geleden uit hun huizen dreven. Nu zeggen ze, net als een meerderheid van de ondervraagden in hun provincie, dat als het Oekraïne zou helpen, ze misschien meer gas zouden laten wegpompen.

Advertentie 2

Artikel inhoud

“Ik had nooit gedacht dat de woorden uit mijn mond zouden komen”, zegt Bert Schrage, voormalig onderwijsassistent aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij een Oekraïense vlag in zijn vensterbank.

Het huis van Schrages, een prefab gebouw uit 1997, moest vorig jaar worden afgebroken en herbouwd nadat het door de aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning onveilig was verklaard. Bijna elk huis in hun dorp van 500 inwoners, Overschild, moet volledig worden opgeknapt of vervangen, aldus het echtpaar. Bewoners in de hele regio voeren al jaren campagne voor het sluiten van het gasveld.

“Poetin is erin geslaagd om van gedachten te veranderen”, zei Schrage.

Zijn reactie is een voorbeeld van een plotselinge verschuiving in het energiebeleid in heel Europa die werd veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne op 2 februari. 24. De inval, die de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy vergeleek met een nieuw ijzeren gordijn dat over het continent valt, heeft de afhankelijkheid van Europa van Russische energie aan het licht gebracht en heeft geleid tot een strijd om schaarse niet-Russische energiebronnen veilig te stellen – van de Verenigde Staten en Qatar tot Japan, die een deel van zijn invoer van vloeibaar aardgas (LNG) naar Europa zal omleiden.

Advertentie 3

Artikel inhoud

Rusland ontkent burgers als doelwit te hebben en zegt dat het een “speciale operatie” uitvoert om Oekraïne te demilitariseren. Zelfs als het conflict woedt, stroomt er nog steeds Russisch gas naar Europa, goed voor 40% van de totale voorraden. Een ambtenaar van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdag echter dat de Europese Unie als gevolg van sancties tegen Moskou ten minste drie keer meer zal betalen voor olie, gas en elektriciteit.

Van Duitsland tot het Verenigd Koninkrijk worden beleidsmakers die aandrongen op het terugdringen van koolwaterstoffen om de klimaatverandering te vertragen, gedwongen om die ambities terug te schroeven. Duitsland overweegt de levensduur van kolen- of zelfs kerncentrales te verlengen. Britse wetgevers hebben de regering opgeroepen om een ​​moratorium op fracking op te heffen.

Advertentie 4

Artikel inhoud

Het Groningenveld bevat ongeveer 450 miljard kubieke meter (bcm) winbaar gas. Dat is bijna drie jaar Europese import uit Rusland, zegt Rene Peters, gasspecialist bij de Nederlandse Organisatie voor Toegepaste Wetenschappen, bekend onder de Nederlandse afkorting TNO.

Brandstof uit Groningen heeft een halve eeuw lang Nederlandse huizen verwarmd, elektriciteit opgewekt en industrie aangedreven in Nederland en daarbuiten. Tussen 2000-2018 heeft Nederland volgens het CBS voor 202 miljard euro (221 miljard dollar) aan gas geëxporteerd naar Duitsland, België en Frankrijk.

De wetenschap heeft aangetoond dat gaswinning het land boven de afzettingen kan destabiliseren en de Nederlandse waakhond voor gasproductie waarschuwde vorige week dat productie, zelfs op een laag niveau, het risico op aardbevingen voor mensen die in onveilige huizen wonen, zal vergroten.

Advertentie 5

Artikel inhoud

“Zolang mensen in Groningen een grotere kans lopen om te overlijden – door het instorten van huizen als gevolg van een grote aardbeving of door stress en onzekerheid – blijft het uitfaseren van de gaswinning en het snel realiseren van de versterkingen noodzakelijk voor de veiligheid”, zegt hij. zei Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal bij de Staatstoezichthouder van de Mijnen.

De regering zei maandag in een verklaring dat ze er nog steeds naar streeft het veld zo snel mogelijk, of in 2023 of 2024, permanent te sluiten. Maar nieuwe onzekerheid, “mede door de Russische inval in Oekraïne”, betekende dat Groningen-gas mogelijk nodig zou kunnen zijn als laatste redmiddel.

Na jaren van ruzie over compensatie met de overheid en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de joint venture tussen de internationale oliegiganten Shell en Exxon Mobil Corp. die de productie beheert, zijn velen in Groningen tegen een verhoging van de productie. De NAM wilde niet reageren op dit verhaal.

Advertentie 6

Artikel inhoud

De Schrages zeggen dat ze 25.000 euro ($ 27.400) van hun pensioensparen moesten aftappen om de verbouwing van hun huis af te ronden. Ze willen dat de regering belooft om eventuele verdere schade te vergoeden, maar ze voegen eraan toe dat de verstoring de moeite waard zou zijn als ze een verschil konden maken.

“Onze hele stad staat op zijn kop”, zei Bert. “Maar als we daar iets positiefs van kunnen maken en kunnen bijdragen aan het stoppen van de oorlog in Oekraïne, dan moeten we dat doen.”

WELVAART EN PIJN

Dat zou een dramatische verandering zijn voor de Groningers. Slechts enkele weken voordat Rusland Oekraïne binnenviel, voegden de Schrages, wiens straat bezaaid is met bouwplaatsen en verlaten huizen, zich bij duizenden demonstranten die met brandende fakkels marcheerden om een ​​einde te maken aan het benzinepompen.

Advertentie 7

Artikel inhoud

Het gasveld, ontdekt in 1959, is een van de grootste ter wereld. Het was in veel opzichten een symbool van de naoorlogse welvaart voor Nederland, en voor continentaal Europa als geheel.

READ  Subsidievrije windenergie op zee begint het Nederlandse net binnen te stromen

Toen de productie in 1982 piekte, leverde Groningen bijna een vijfde van de jaarlijkse overheidsbegroting van Nederland. Met de opbrengst werden grote infrastructuurprojecten gefinancierd. Miljoenen huishoudens en bedrijven waren aangesloten op een landelijk pijpleidingsysteem dat elektriciteit opwekte en de industriële groei stimuleerde.

Het aandeel dat Groningen zelf ten goede kwam, was klein, zegt Jan Wigbolgus, die als hoofd van het Groninger Gasberaad, een collectief van sociale groepen, lobbyde bij de lokale bevolking om hun zorgen over de gasproductie weg te nemen.

In 2009 begon de georganiseerde oppositie, maar het kostte de bewoners vele jaren van campagne om reparaties aan hun huizen binnen te halen. Pas in 2015 werden de bevingen door de autoriteiten erkend als een veiligheidsrisico.

Advertentie 8

Artikel inhoud

De NAM heeft lang een verband tussen de bevingen en de gaswinning ontkend. In 2018 kwam het met de staat overeen om compensatie te financieren en heeft het het grootste deel van de kosten gedekt, maar vorige maand vroeg het arbitrage aan over de lopende betaling van schadeclaims.

Een grote aardbeving zou de muren rond veel mensen kunnen neerhalen. Volgens een rapport van de Nationaal Coördinator Groningen was eind januari slechts 14% van de meer dan 27.000 huizen die volgens een door de overheid bevolen beoordeling nodig waren voor versterking, veilig verklaard, enkele jaren achter op schema.

Sinds de jaren negentig zijn er meer dan 200.000 schademeldingen ingediend, zei Wigbolgus.

Oekraïne heeft de zorgen van de Groningers in een nieuw licht geplaatst.

De Schrages zeiden dat de gevechten daar herinneringen aan de nazi-bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog naar boven brachten, toen mannen in hun provincie werden gedwongen loopgraven te graven en zeebarrières werden opengebroken om overstromingen te veroorzaken – onderdeel van een mislukte poging om de oprukkende geallieerde troepen te vertragen .

Advertentie 9

Artikel inhoud

Uit recente opiniepeilingen van Nederlandse media blijkt dat de regering op steun van de bevolking zou kunnen rekenen als ze zou afstappen van het beleid om de winning tot nul terug te brengen, als dat zou leiden tot een lagere import van Russische aardgas.

Een meerderheid van 61% van de 3.000 respondenten in Groningen vertelde een peiling voor het Dagblad van Noorden dat ze een hogere lokale productie zouden steunen als het de afhankelijkheid van Moskou zou verminderen, dat maar liefst 20% van het door Nederland gebruikte gas levert.

Uit een landelijke peiling voor actualiteitenprogramma EenVandaag op de Nederlandse publieke televisie eind februari, waarvoor meer dan 21.000 mensen werden ondervraagd, bleek 63% voorstander te zijn van hervatting van de winning van Groningen als Rusland de export naar Europa zou stopzetten.

READ  Nederlandse bioscopen verhogen ticketprijzen vanwege hoge energiekosten

“Hier kunnen huizen instorten als gevolg van veiligheidsproblemen”, zei Wigbolgus. “Daar, er is echt bloedvergieten.”

Advertentie 10

Artikel inhoud

VERZET

De campagne van Moskou in Oekraïne heeft geleid tot een breder verzet tegen de Russische olie en gas. De Verenigde Staten hebben de invoer van Russische olie verboden, terwijl de Europese Commissie plannen heeft gepubliceerd om de invoer van Russische gas dit jaar met tweederde te verminderen. Niet-Russische invoer van vloeibaar aardgas en pijpleidingen zou dit jaar meer dan een derde van de 155 bcm in Europa kunnen vervangen, jaarlijks uit Rusland, aldus de Commissie.

Westerse sancties tegen de Russische economie en de aanhangers van Poetin zouden de confrontatie met het Kremlin kunnen escaleren, dat heeft gedreigd wraak te nemen door de grote Nord Stream-pijpleiding die gas naar Duitsland vervoert af te sluiten, zei gasexpert Peters.

Als dat gebeurt, kan een grotere productie van Groningen delen van buurland Duitsland, België en Noord-Frankrijk helpen die Nederlands gas kunnen gebruiken, zei Peters.

Maar net als andere kortetermijnoplossingen, zoals een toenemend gebruik van kolengestookte elektriciteitscentrales, zou dat de inspanningen om fossiele brandstoffen te verminderen, ondermijnen, zei hij. (Rapportage door Anthony Deutsch; Aanvullende berichtgeving door Nina Chestney in Londen, Toby Sterling en Bart Meijer in Amsterdam en Maria Sheahan in Berlijn; redactie door Sara Ledwith)

Advertentie

Opmerkingen

Postmedia zet zich in voor het onderhouden van een levendig maar beschaafd discussieforum en moedigt alle lezers aan om hun mening over onze artikelen te delen. Het kan tot een uur duren voordat reacties worden gemodereerd voordat ze op de site verschijnen. We vragen u om uw opmerkingen relevant en respectvol te houden. We hebben e-mailmeldingen ingeschakeld – u ontvangt nu een e-mail als u een antwoord op uw opmerking ontvangt, er een update is in een opmerkingenreeks die u volgt of als een gebruiker opmerkingen volgt. Bezoek onze Leidraad voor de community voor meer informatie en details over het aanpassen van uw e-mail instellingen.