april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Dakwandeling Nederlandse haven toont toekomst klimaatverandering

  • AFP, ROTTERDAM, Nederland

Nu een van ’s werelds meest dichtbevolkte landen worstelt met klimaatverandering, gaan de Nederlanders de daken op.

Een organisatie in de havenstad Rotterdam heeft een skywalk gebouwd die de daken van het winkelgebied in de binnenstad met elkaar verbindt om te laten zien hoe de toekomst eruit zou kunnen zien.

Van een dorp tot voedselteelt en regenwateropslagplaatsen, de vereniging “Rooftop Days” laat zien hoe de ongebruikte ruimte van Europa’s grootste haven kan worden ontsloten.

Foto: AFP

“We willen mensen laten ervaren hoe fijn het is om op een dak te zijn en welke ruimte we daar boven de stad hebben”, zegt Dakdekkers-directeur Leon van Geest. “We benutten slechts 3 procent van het volledige potentieel van de platte daken die we hier in onze stad hebben.”

De feloranje skywalk loopt ongeveer 600 meter, met een adembenemende “luchtbrug”-sectie die het World Trade Center van de stad verbindt met een warenhuis, op 29,5 meter boven straatniveau.

De wandeling, die open is tot 24 juni, omvat ook windturbines, zonnepanelen, kunstgalerijen en een drone-landingsplatform. Als het stadsbestuur in de toekomst goedkeuring geeft voor een volledig dakdorp, zal dit naar verwachting ook gewassen en tiny houses bevatten die zijn gebouwd van duurzame materialen.

Met ongeveer een derde van het land dat onder een zeeniveau ligt dat elk jaar hoger kruipt, is Nederland een wereldleider geworden op het gebied van aanpassing aan klimaatverandering.

De urgentie is nog groter voor de Nederlanders, aangezien de 17 miljoen inwoners van het land, na het kleine Monaco, Vaticaanstad, Malta en San Marino, in het dichtstbevolkte land van Europa worden geperst.

READ  Een gijzelingsdrama speelt zich af in een Nederlandse stad waar een verdachte wordt gearresteerd

Bekend om zijn architecturale durf in de decennia nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog was platgegooid, is Rotterdam zelf iets van een pionier voor Nederland, dat slechts ongeveer 1,8 procent van zijn dakoppervlak gebruikt. Het transformeren van de stad kan tientallen jaren duren, maar Van Geest zegt ‘ervan overtuigd te zijn dat dit werkelijkheid wordt’.

Naarmate de Nederlandse bevolking steeds stedelijker wordt, “wordt ruimte een zeldzaam goed in de stad, dus zullen we het dak moeten exploiteren”, voegde hij eraan toe.

Rotterdammers genieten van de verandering van perspectief.

“Het is een unieke kans om Rotterdam van een grotere afstand te zien”, zegt de 69-jarige inwoner Harry Schouten.

De “Rooftop Days” zijn al zes jaar aan de gang en de laatste belicht enkele van de meest succesvolle ideeën voor een klimaataangepaste toekomst. Deze omvatten het “Rooftop Field”, een gebied van 1.000 m2 op de zesde verdieping van een gebouw dat groenten, fruit en eetbare bloemen verbouwt.

Oprichter Emile van Rinsum, directeur van het Rotterdams Milieucentrum, zegt dat zijn organisatie het veld bijna 10 jaar geleden heeft aangelegd op het dak van het gebouw waar hun kantoren zijn gevestigd.

“Het is heel fijn” om een ​​paar trappen verwijderd te zijn van zo’n groene ruimte in het hart van de tweede stad van Nederland, zegt hij.

Een van de belangrijkste doelen is het opslaan van water, aangezien klimaatverandering de seizoensgebonden regenval steeds onvoorspelbaarder maakt.

“Op dit dak kunnen we nu al 60.000 liter water opslaan”, zegt Van Rinsum.

Een deel van de producten die daar worden verbouwd, wordt geleverd aan eetgelegenheden in Rotterdam, terwijl een restaurant in de buurt van het veld ‘erg populair’ blijkt te zijn.

READ  Rodek sluit Nederlandse offshore kabelbanen - Updates

“We noemen het ‘intensieve daken’ waarop je kunt lopen of bijvoorbeeld voedsel kunt verbouwen zoals wij dat doen, en dat is heel belangrijk voor een stad”, zegt hij.

Reacties worden gemodereerd. Houd opmerkingen relevant voor het artikel. Opmerkingen die grof en obsceen taalgebruik, persoonlijke aanvallen van welke aard dan ook of promotie bevatten, worden verwijderd en de gebruiker wordt verbannen. De uiteindelijke beslissing is ter beoordeling van de Taipei Times.