mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse burgers waarschuwden tegen reizen naar Israël of Koerdistan vanwege de spanningen tussen Iran en Israël

Nederlandse burgers waarschuwden tegen reizen naar Israël of Koerdistan vanwege de spanningen tussen Iran en Israël

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde burgers en inwoners van Nederland om alle essentiële en niet-essentiële reizen naar Israël en de autonome regio Koerdistan in Irak uit te stellen. Een huidige Code Oranje-reiswaarschuwing in beide regio’s geeft aan dat essentieel reizen mogelijk is, maar het ministerie besloot reizen naar de regio te ontmoedigen vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en Israël. De Iraanse ambassade in Teheran en de Iraakse ambassade in Erbil zijn tijdelijk gesloten voor het publiek.

Het ministerie waarschuwde voor het risico dat raketten worden afgevuurd op Israël en Irak als reactie op een luchtaanval op de Iraanse ambassade in Syrië en een toename van terroristische aanslagen in beide landen. Bij de aanval kwamen zeven leden van het Iraanse Revolutionaire Leger om het leven.

De Amerikaanse president Joe Biden zei vrijdag dat hij verwacht dat Iran “binnenkort” Israël zal aanvallen. De VS hebben aangegeven dat Iran militair materieel verplaatst, wat wijst op een aanstaande aanval van Iran op Israël. De VS hebben oorlogsschepen ingezet om de Israëlische en Amerikaanse troepen in de regio te beschermen.

Nederlandse burgers werden niet gewaarschuwd Israël of de regio Koerdistan te verlaten. Het ministerie kondigde echter ook de tijdelijke sluiting aan van zijn ambassade in Teheran, Iran, en zijn ambassade in Erbil, Irak. Uit voorzorg zijn ze op zondag gesloten voor publiek.

Alle geplande bijeenkomsten op de twee gesloten Nederlandse diplomatieke posten worden verplaatst en de betrokkenen worden van de wijziging op de hoogte gesteld. Het gaat vooral om mensen die een visum aanvragen. Diplomatieke missies zullen samen met andere activiteiten worden voortgezet.

READ  Nederlandse cannabiscafés zien handel toenemen tijdens COVID-19-epidemieën

Zondag beslist het ministerie of de consulaire balies maandag weer open kunnen. Het ministerie benadrukte dat de veiligheid van het personeel een prioriteit was, maar de veiligheidsprocedures en risicobeoordelingen werden niet openbaar gemaakt.

Het grootste deel van Israël valt onder het alarmniveau van Code Oranje. In veel gebieden geldt de hoogste staat van paraatheid, code rood. Dit omvat het gebied rond de Gazastrook, de grens tussen Israël en Egypte, het gebied ten noorden van Nazareth richting de grens met Libanon, en het hele gebied van de Golanhoogte dat leidt naar de grens van Israël met Syrië.

Heel Iran staat al twaalf weken onder code rood. Bijna heel Irak blijft op het Code Rood-niveau, met uitzondering van de gebieden rond Duhok, Erbil en Sulaimanian in de regio Koerdistan. Rondom de regio is een hoge alarmtoestand van kracht, inclusief de noordelijke grenzen met Turkije en Iran en het westen en zuiden richting Mosul, Kirkuk en Bagdad.

Het is niet de eerste keer dat Nederland heeft besloten uit voorzorg een ambassade tijdelijk te sluiten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het ANP. Een jaar geleden werd de Nederlandse ambassade in Istanbul, Turkije, kort gesloten nadat een exemplaar van de Koran voor de Turkse ambassade in Den Haag was afgebroken. De ambassade werd gesloten vanwege aanhoudende bedreigingen.