January 16, 2021

Ondanks vaccins is de immuniteit van de COVID-19-kudde in 2021 onwaarschijnlijk

GENÈVE (AP) – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd dat hoewel veel landen vaccinatieprogramma’s zijn begonnen om COVID-19 te stoppen, de immuniteit van de kudde dit jaar erg laag is.

Op een persconferentie op maandag zei dr. Samia Swaminathan dat dit belangrijke landen zijn en dat hun mensen in de nabije toekomst een strikte sociale afstand en andere maatregelen voor explosiebeheersing handhaven. De afgelopen weken zijn onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada, Duitsland, Israël, Nederland en anderen begonnen met het vaccineren van miljoenen van hun burgers tegen het coronavirus.

“Zelfs als vaccins de meest kwetsbaren beginnen te beschermen, zullen we tegen 2021 geen immuniteit voor de bevolking of kudde-immuniteit bereiken”, zei Swaminathan. “Zelfs als het in een of twee tassen gebeurt, in een paar landen, zal het mensen over de hele wereld niet beschermen.”

Wetenschappers schatten over het algemeen dat de immuniteit van kuddes een vaccinatiegraad van ongeveer 70% vereist, waarbij de hele bevolking wordt beschermd tegen één ziekte. Maar sommigen vrezen dat de zeer besmettelijke aard van COVID-19 mogelijk aanzienlijk meer drempelwaarden vereist.

Dr. Bruce Aylward, adviseur van de directeur-generaal van de WHO, VN Het gezondheidsagentschap hoopt dat de vaccins tegen het coronavirus tegen het einde van deze maand of in februari in enkele van de armste landen ter wereld worden gelanceerd en roept de wereldgemeenschap op om meer te doen om alle landen te verzekeren. Vaccins zijn toegankelijk.


“We kunnen het zelf niet”, zei Aileward, eraan toevoegend dat de WHO de medewerking van vaccinfabrikanten nodig had om te beginnen met het vaccineren van bijzonder kwetsbare mensen. Ayleward zei dat de WHO streeft naar een “voortschrijdend plan” dat zal uitleggen welke ontwikkelingslanden volgende maand vaccins kunnen krijgen.

READ  Van Nistelrooy over Dutch T2 - Laatste nieuws, Breaking News, Best News Headlines

Toch wordt het grootste deel van de wereldvoorraad aan COVID-19-vaccins al gekocht door rijke landen. De VN, die tot doel heeft om standpunten te geven aan ontwikkelingslanden. Steuninitiatief, vaccins, geld en logistieke hulp zijn schaars omdat donorlanden wanhopig hun eigen burgers willen beschermen, vooral in de nasleep van de nieuw ontdekte COVID-19-stam in het VK en Zuid-Afrika, die veel ambtenaren de schuld geven van de verspreiding.

De WHO zei echter dat de meeste van de recente variaties werden veroorzaakt door ‘mensen mengen’ in plaats van nieuwe variëteiten.

Maria van Kerkov, de technologieleider van de WHO bij COVID – 19, zei dat pieken in gevallen in veel landen werden gedetecteerd voordat nieuwe typen werden geïdentificeerd. In de zomer merkte Van Kerkov op dat COVID-19-gevallen in de meeste Europese landen waren gedaald tot enkele cijfers.

“We hebben de oorlog verloren omdat we onze mengpatronen in de zomer, herfst en vooral met Kerstmis en Nieuwjaar hebben veranderd”, zei hij, eraan toevoegend dat velen tijdens de vakantie veel contacten hadden met familie en vrienden. “Dit heeft een directe impact gehad op de snelle groei die je in veel landen hebt gezien”, zei hij, terwijl hij de toename van het aantal gevallen op sommige plaatsen omschreef als “verticaal”.

Dr. Michael Ryan, de noodhoofdenchef van de WHO, zei dat hoewel er enig bewijs was dat de verspreiding van COVID – 19 varieerde, “er geen bewijs was dat de variaties van enige ernst waren.” Hij zei dat variaties de strategieën van landen om explosies te beheersen niet mogen veranderen.

READ  Week in P2B News (8 januari 2021) | EGR Intel

“Het verandert niets aan wat je doet, maar het geeft het virus wat nieuwe energie”, zei Ryan.

___

AP Medical Writer Maria Cheng rapporteerde vanuit Toronto.