juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse minister van Landbouw stapt op na protesten over vervuiling

Nederlandse minister van Landbouw stapt op na protesten over vervuiling

DEN HAAG, Nederland (AP) — De Nederlandse minister van Landbouw heeft onverwachts ontslag genomen en vertelde verslaggevers dat hij niet de juiste persoon voor de baan was na een tumultueuze zomer van protesten door boeren over vervuilingsregels.

Henk Staghouwer, die de functie slechts negen maanden bekleedde, maakte zijn besluit maandagavond bekend. Hij was net terug uit Brussel, waar hij onderhandelde over een akkoord met de Europese Commissie om een ​​Nederlandse vrijstelling van mestuitrijbeperkingen te schrappen.

Nederland mocht, samen met Denemarken, Ierland en het Vlaamse Gewest van België, de limieten overschrijden voor hoeveel mestboeren konden terugkeren naar hun velden vanwege het relatief kleine landoppervlak van het land. Maar Brussel wil deze ontheffing afbouwen omdat Nederlanders niet voldoen aan de EU-waterkwaliteitsnormen.

De lucratieve landbouwsector van het land verkeert in een crisis sinds een uitspraak van de rechtbank in 2019 de regering dwong de uitstoot van stikstofoxide en ammoniak, die door vee worden geproduceerd, te verminderen. Duizenden boeren hebben protesten georganiseerd, steden met tractoren geblokkeerd en hooibalen langs snelwegen verbrand.

Staghouwer, een 60-jarige voormalige bakker, had de taak gekregen om de sector weg te halen van intensieve landbouwpraktijken en boeren uit te kopen om de totale uitstoot te verminderen.

De regering heeft 24,3 miljard euro extra uitgetrokken om het probleem aan te pakken. Staghouwer liet vorige week aan het kabinet weten dat hij een deadline van half september om een ​​transitieplan te presenteren niet kan halen.

READ  Nederlandse universiteiten gelasten personeel hun banden met Joodse en Israëlische groepen te onthullen

“Ik respecteer zijn moedige besluit”, schreef de Nederlandse premier Mark Rutte op Twitter, maar anderen waren minder lovend. Kamerlid Caroline van der Plas van de Boeren-Burgerbeweging partij (BBB) ​​zei “hij was totaal ongeschikt” voor de baan.

Bart Kemp van boerenorganisatie Agractie vertelde de NOS dat Staghouwer “een vriendelijke man was, maar geen besluitvaardig persoon”.

De rol van Staghouwer wordt tijdelijk overgenomen door voormalig landbouwminister Carola Schouten.