februari 5, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse bakkerijen worden bedreigd met sluiting omdat de energiekosten stijgen, zeggen brancheorganisaties

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

AMSTERDAM, 6 september (Reuters) – Een sterke stijging van de energieprijzen bedreigt een golf van sluitingen in de Nederlandse bakkerijsector, waarschuwden de industrielobby’s dinsdag, waarbij sommige bedrijven zeggen dat de kosten tot het tienvoudige zijn gestegen.

De Nederlandse inflatie bereikte in augustus 12%, zei het CBS dinsdag, grotendeels gedreven door een stijging van 151% in de gas- en elektriciteitsprijzen op jaarbasis.

“Ik hoor van veel ondernemers dat als dit veel langer standhoudt, ze de winkel moeten sluiten”, zegt Marie-Helene Zengerink, algemeen directeur van de Nederlandse Vereniging van Brood- en Banketbakkers, die er 1.600 aangesloten heeft. bakkers.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

“We hebben het over veel familiebedrijven. Het is een echte noodsituatie.”

De vereniging plaatste dinsdag een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad, waarin de overheid werd opgeroepen iets te doen aan de op hol geslagen energiekosten.

Regeringen in heel Europa hebben pakketten van miljarden euro doorgedrukt om bedrijven en huishoudens te beschermen na een stijging van de stroomprijzen, nadat de Russische invasie van Oekraïne de kosten van gas sterk heeft doen stijgen. Lees verder

Energiecontracten voor veel bakkers zijn verlopen of lopen dit jaar af, waarbij de energierekening soms oploopt van zo’n 3.000 euro per maand naar 30.000 euro per maand, aldus Zengerink.

“Dat zijn geen kosten die je aan klanten kunt doorberekenen voor een brood.”

De algemeen directeur van de Nederlandse Vereniging van Bakkers, die middelgrote en industriële bakkerijen vertegenwoordigt, is het met Zengerink eens. “Onze bakkerijen kampen met dezelfde problemen en vragen zich af hoe ze zullen overleven”, zegt Wim Kannegieter.

READ  Dutch Cleantech Aeroborn wordt Associate Corporate Member van WCA

De bakkerijverenigingen lobbyen bij de Nederlandse overheid om de belasting op energie tijdelijk af te schaffen en haar verzet tegen een in sommige Europese landen opgelegde energieprijsplafond te laten vallen.

Kannegieter zei ook dat industriële bakkerijen, die verantwoordelijk zijn voor 85% van het in Nederland geproduceerde brood, momenteel niet kunnen overschakelen op elektrische ovens.

“Hoewel het technologische aspect er is, blijft de infrastructuur achter”, zei hij, eraan toevoegend dat het probleem eindelijk ook door de overheid moet worden aangepakt.

Ook anderen in de voedingssector hadden last van stijgende kosten. Het Nederlandse online boodschappenbezorgbedrijf Picnic, met een jaaromzet van ongeveer 450 miljoen euro, zei dat het de leveringen van diepvriesproducten stopzette.

“De energiecrisis heeft onze ijsleverancier zo hard getroffen dat hij geen duurzaam droogijs meer kan maken”, aldus Picnic.

Klanten kunnen geen diepvriespizza’s, maaltijden of ijs bestellen totdat ze een alternatieve leverancier hebben gevonden.

($ 1 = 1.0120 euro)

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Anthony Deutsch en Charlotte Van Campenhout; Bewerking door Jan Harvey en Bill Berkrot

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.