april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse actie van MediaSet krijgt groen licht voor grensoverschrijdende M&A-motivatie

* Juridische fundamentele wijziging overeengekomen met Vivendi

* MediaSet wil een M&A-strategie nastreven

* Analisten waarschuwen dat actie te laat kan zijn

MILAAN, 23 juni (Reuters) – De aandeelhouders van MediaSet steunden woensdag de plannen om van Nederland het beste juridische platform van de commerciële omroep van Italië te maken, wat de weg vrijmaakt voor grensoverschrijdende deals die nodig zijn om de concurrentie van online concurrenten te bestrijden.

Net als andere traditionele omroepen, wil MediaSet zijn bedrijf opnieuw vormgeven, wat werd belemmerd door de groei van webadvertentiebedrijven zoals Facebook en Google.

MediaSet, dat wordt gecontroleerd door de familie van voormalig premier Silvio Berlusconi via zijn finvest-holding, is al lang het doelwit voor grensoverschrijdende groei in Europa.

Maar aanvankelijk werd het plan om de Italiaanse en Spaanse eenheden van Mediasett onder Nederlandse controle samen te voegen gedwarsboomd door tegenstand van de op een na grootste aandeelhouder van MediaSet, Vivendi.

In mei bereikten beide groepen een oplossing om een ​​einde te maken aan de juridische oorlog die de afgelopen vijf jaar aansleepte, waardoor de strategie van MediaSet effectief werd uitgeschakeld.

Als onderdeel van de deal heeft Vivendi gezworen de verhuizing naar Nederland te steunen, wat vrijwel zeker de beslissing tijdens de vergadering van woensdag voltooit.

FinWest bezit 44% van MediaSet en 28,8% van Vivendi, wat in de loop van de tijd zal afnemen onder de voorwaarden van de overeenkomst.

Maar analisten zeiden dat de lange vertraging de plannen van MediaSet om internationaal uit te breiden, zou bemoeilijken.

“Het is absoluut noodzakelijk voor Mediaset om naar het buitenland uit te breiden om zijn belang in het veld te beschermen, maar het kan te laat zijn”, zegt Augusto Preeta, oprichter van adviesbureau Idemedia Consulting.

READ  Nederlands universiteitsteam onthult nieuwe elektrische superbike

Mediaset, dat de Spaanse omroep Mediaset Espana controleert, heeft ook een belang in Prosipenzat 1 Media en heeft herhaaldelijk geprobeerd de Duitse groep bij zijn integratiebeweging te betrekken.

ProsiebenSat.1 heeft tot nu toe echter niet de minste opwinding getoond. . Elders laat de geplande fusie tussen de tv-zenders TF1 en M6 zien dat de Franse markt op weg is naar binnenlandse integratie.

In de vijf jaar vanaf 2020 daalde de omzet van MediaSet met 28% tot 2. 2,6 miljard, terwijl Netflix, dat in 2016 zijn diensten in Europa lanceerde, vorig jaar de op één na grootste omroep in de regio werd in termen van inkomsten op basis van gegevens en analyse. Bedrijf Ampere-analyse.

Vorig jaar waren de kosten van online adverteren in Italië voor het eerst hoger dan de inkomsten uit televisiereclame op de belangrijkste thuismarkt van Mediaset, die van oudsher wordt gedomineerd door traditionele omroepen, zo blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Nielsen.

“De Europese mediasector moet zijn weg vinden, anders wordt hij steeds kleiner en irrelevanter”, vertelde Marco Giordani, hoofd van MediaSet Finance, vorige maand aan Reuters. “Alle belanghebbenden in de media-industrie moeten erover nadenken.” (Verslag door Elvira Polina; onder redactie van Valentina Saw en Jane Merriman)