juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands damesvoetbalelftal krijgt nu hetzelfde loon als mannen

Nederlands damesvoetbalelftal krijgt nu hetzelfde loon als mannen

Deze week maakte de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) bekend dat het nationale damesteam – bekend als de Leeuwinnenof Leeuwinnen – zullen vanaf 1 juli 2022 hetzelfde salaris ontvangen als hun mannelijke tegenhangers.

De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke voetballers dichten

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is een probleem in vrijwel alle sectoren en banen, inclusief professionele sporten. De afgelopen jaren hebben vrouwelijke atleten gestreden om hetzelfde prijzengeld als sporters, en die discussies lijken hier in Nederland eindelijk effect te hebben.

In een verklaring op de KNVB-website bevestigt de bond dat vrouwelijke voetballers dezelfde premies (geld dat spelers krijgen voor naam-, portret- en videorechten) krijgen als mannelijke spelers. Met de nieuwe overeenkomst die op 1 juli ingaat, noemt KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee het een historisch besluit: “De Oranje Leeuwinnen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse voetballandschap. Dat willen we met deze belangrijke stap benadrukken.”

Gelijke beloning een belangrijke stap voor de toekomst van sport in Nederland

Het Nederlandse team is een van de beste vrouwelijke voetbalteams ter wereld en boekte serieuze successen in een aantal recente internationale kampioenschappen. Het team bereikte de kwartfinales van de Olympische Spelen van 2020 en eindigde op de tweede plaats in het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal 2019. In 2017 is de Leeuwinnen wonnen hun allereerste titel na het verslaan van Denemarken in de finale van het Europees Kampioenschap Dames.

De ploeg hoopt dat het besluit van de KNVB om het harde werk en succes van de Leeuwinnen officieel te erkennen en te belonen een keerpunt in het vrouwenvoetbal markeert. “[We’re taking] Samen een grote stap naar een gelijke waardering voor zowel mannen als vrouwen die voor Oranje spelen’, zegt Vivianne Miedema. “Het is ook niet alleen een mooie erkenning voor ons als huidige ploeg – het is een belangrijk sociaal signaal en we hopen ook dat dit deuren opent voor toekomstige Oranje-spelers.”

READ  Oprichters en functionarissen bespreken hoe het Nederlandse startup-ecosysteem dient als een belangrijk platform voor Indiase bedrijven

Door op inschrijven te klikken, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina.