september 23, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands biotechbedrijf opent eerste Amerikaans lab in Keene

Een Nederlands life sciences-bedrijf is van plan om in december zijn eerste Amerikaanse laboratorium te openen op Keene State College, en het ziet de Elm City als een basis om biotech-onderzoek in de regio te cultiveren.

Detact Diagnostics, dat zich richt op het voorkomen van bacteriële besmetting in medische omgevingen, zou zijn laboratorium op 15 december activeren. 15 na het afronden van een overeenkomst met Keene State op 15 november. 2, volgens vertegenwoordigers van beide partijen. Het bedrijf kondigde in mei plannen aan om zijn Amerikaanse hoofdkantoor in Keene te vestigen.

Detecteer CEO Dr. Joost Gazendam zei dat hij het bedrijf heeft opgericht op basis van zijn werk als traumachirurg, omdat hij onderscheid wilde maken tussen ontsteking, de natuurlijke reactie van het immuunsysteem van het lichaam op een irriterend middel en infectie, waarbij de aanwezigheid van bacteriën betrokken is.

Gazendam zei dat de plannen van Detact om een ​​laboratorium in de VS te lanceren voortkwamen uit de pandemie, toen het bedrijf zijn eigen Covid-19-test aan het ontwikkelen was die speeksel gebruikte in plaats van neuszwabbers, zoals gewone klinische en thuistests. Toen Detact echter probeerde klinische studies uit te voeren met zijn Covid-test, zei Gazendam dat het bedrijf niet genoeg monsters kon maken om FDA-goedkeuring te krijgen.


Matthew Burton, chief technology officer van Detect Diagnostics, in het laboratorium van het bedrijf in Groningen, Nederland.

“Een nadeel voor ons is dat we een kleiner bedrijf waren, en de grote bedrijven in de diagnostische markt hebben die hele (Covid-test) markt min of meer opgeslokt”, zei hij, eraan toevoegend dat deze ervaring Detact ertoe aanzette om zijn eigen Amerikaanse laboratorium te zoeken.

READ  Grote hoeveelheid asbest vertraagt ​​renovatie DNB

Het bedrijf hoopt ook FDA-goedkeuring te krijgen voor zijn product RenoTact, dat bedoeld is om peritonitis op te sporen. Deze aandoening is een complicatie van peritoneale dialyse waarbij ontsteking van de voering rond de buikorganen betrokken is, volgens de non-profit National Kidney Foundation.

Om goedkeuring aan te vragen, zei Gazendam, moet Detact zijn eigen klinische proeven in de VS uitvoeren of monsters uitbesteden die in de Verenigde Staten zijn verkregen. Bij het zoeken naar een locatie om proeven uit te voeren in Amerika, ontdekte het in Nederland gevestigde bedrijf Elm City via haar medewerker Julie Garcia, een alumna van Keene State.

“Keene is op zoek naar biotech, en we zoeken naar een plek om te landen in de VS,” zei hij, eraan toevoegend: “In Keene ben je niet een op de 1.000, dus als we hulp nodig hebben, kunnen we aankloppen bij je burgemeester of iemand anders in de (gemeente)raad. Omdat we een kleiner bedrijf zijn, waarderen we die persoonlijke band enorm.”

Werken met studenten

Detact tekende een tweejarig huurcontract met Keene State om zijn laboratorium op de tweede en derde verdieping van het Putnam Science Center te runnen, volgens James Kraly, associate decaan van de faculteit aan het college. Kraly zei in een e-mail dat Detact de ruimte huurt voor $ 1.500 per maand in het eerste jaar van gebruik en $ 2.000 per maand in het tweede jaar.

Richard Harden, de operations manager van Detact, zei dat het bedrijf van plan is om KSC-studenten en docenten te betrekken bij laboratoriumwerk, vergelijkbaar met de partnerschappen van het bedrijf met universiteiten in de Nederlandse stad Groningen, waar het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd.

READ  Nederlandse TU's zetten matige prestaties voort in 2023 THE rankings – Bits&Chips

“De gesprekken (met de universiteitsfaculteit) zijn tot nu toe bemoedigend geweest, vooral met de afdeling microbiologie”, zei Harden in een e-mail. “In ons lab in Nederland laten we regelmatig stagiaires door het lab en kantoor fietsen. We hopen van harte dat we dit kunnen repliceren met studenten van KSC.”

Harden voegde eraan toe dat Detect van plan is om samen te werken met Cheshire Medical Center, dat zal helpen bij het verwerken en hanteren van laboratoriummonsters.

Kraly zei dat hij graag zou willen dat studenten van de biologie-, scheikunde-, volksgezondheids- en verpleegprogramma’s van de universiteit deelnemen aan laboratoriumfuncties, maar voegde eraan toe dat federale veiligheidscertificering een prioriteit is voor het eerste jaar.

Hoewel het lab medio december operationeel zal zijn en Detact de ruimte kan gebruiken voor wat onderzoek en ontwikkeling, moet het CLIA-gecertificeerd zijn voor klinische proeven. Dit betekent dat het bedrijf gecertificeerd moet worden door de Centers for Disease Control and Prevention om ervoor te zorgen dat het laboratorium voldoet aan de CDC en de FDA’s Clinical Laboratory Improvement Amendments, die normen opleggen voor faciliteiten die ziekten diagnosticeren, voorkomen of behandelen.

Daarna “zijn we van plan het lab in Keene vrij snel uit te breiden”, zei Gazendam.

Detact heeft ongeveer 10 werknemers, zei Gazendam, en heeft in de eerste paar maanden twee buurtbewoners aangenomen om in het Keene-lab te werken. Hij en Harden zeiden dat werknemers in de Europese kantoren van Detact in Nederland en het Verenigd Koninkrijk elk kwartaal een bezoek zullen brengen aan Keene voor operationele ondersteuning. Het biotechbedrijf tekende ook een contract met het Hannah Grimes Centre for Entrepreneurship om een ​​kantoor in het centrum te openen, aldus Mary Ann Kristiansen, uitvoerend directeur van Hannah Grimes. Het kantoor is in juli geopend.

READ  Avantium bouwt eerste bioplastic fabriek in Nederlands Delfzijl: 'Een historische mijlpaal'

Gazendam zei dat de financiering voor het project zowel van binnenuit het bedrijf komt als van een anonieme financier van Keene. Detact was eerder van plan om financiële instellingen in de regio het initiatief te laten financieren en probeerde $ 1 miljoen aan startkapitaal op te halen, maar dit bleek “een beetje lastiger” dan het bedrijf had verwacht, zei hij.

Kraly zei dat het nieuwe lab niet het eerste uitstapje van Keene State is naar biotech-partnerschappen, omdat hij heeft deelgenomen aan staatsprogramma’s die biomaterialen en biomedische gebieden ondersteunen, maar hij merkte op dat het de eerste keer is dat Keene State een laboratoriumruimte huurt.

“De samenwerking heeft de juiste maat en reikwijdte voor KSC”, zei Kraly. “Door de beschikbare ruimte kan Detect het CLIA-lab opzetten.” Hij voegde eraan toe dat de inkomsten uit de gehuurde ruimte zullen worden gebruikt om niet-gegradueerd onderzoek in de wetenschappen te ondersteunen door middel van instrumentatie en apparatuur voor academisch onderwijs.

Dit artikel wordt gedeeld door partners in de Granite State News Collaborative. Ga voor meer informatie naar collaborationnh.org.