juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse salarissen stijgen het sterkst in 13 jaar

Nederlandse salarissen stijgen het sterkst in 13 jaar

De salarissen van werknemers in Nederland stegen in april met gemiddeld 3,4 procent – de sterkste stijging in 13 jaar – mede als gevolg van de ernstige personeelstekorten in een aantal verschillende sectoren en bedrijfstakken.

Salarissen werknemers in Nederland stijgen met 3,4 procent

Volgens werkgeversvereniging AWVN waren de in cao’s afgesproken salarissen in april gemiddeld 3,4 procent hoger dan in maart. Met deze laatste cijfers zijn de Nederlandse salarissen tot nu toe in 2022 met gemiddeld 2,9 procent gestegen.

Afgelopen maand zijn 26 nieuwe cao’s tot stand gekomen, waarmee het totaal voor 2022 op 141 komt en ongeveer 1,9 miljoen mensen in Nederland werken. Terwijl AWVN uitlegt dat de aprilcijfers “[strengthen] de opwaartse trend in loonovereenkomsten die in het voorjaar van 2021 begon’, merkt de vereniging op dat deze trend mogelijk niet doorzet in mei als gevolg van stijgende productiekosten en verslechterende economische prognoses als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Nederlandse bedrijven hopen meer werknemers aan te trekken

AWVN schrijft deze stijgingen toe aan “de zeer snelle omslag van economische groei in krimp en krimp in groei in 2020 en 2021”, maar benadrukt dat de huidige personeelstekorten een sleutelrol spelen bij het versnellen van de snelheid waarmee de salarissen stijgen.

Nederland kampt nog steeds met een groeiende arbeidscrisis. Eind april werd een recordaantal van meer dan 400.000 vacatures gepubliceerd in verschillende sleutelsectoren, terwijl het aantal werklozen blijft dalen. Verschillende bedrijven hebben al besloten om de salarissen te verhogen en arbeidscontracten aan te passen om aantrekkelijker te worden voor werkzoekenden in de huidige enorm competitieve markt.

READ  Nederlandse regering plant geen nieuwe heffing voor fossiele brandstofbedrijven - Xinhua

Hoewel deze loonsverhogingen veelbelovend zijn, kunnen de Nederlandse salarissen de stijgende kosten van levensonderhoud en de hoge inflatie nog steeds niet bijhouden. Voedselbanken in een aantal Nederlandse steden merken de afgelopen maanden een toename van het aantal inschrijvers. Sinds januari 2022 is het aantal gezinnen dat afhankelijk is van voedselbanken met 15 procent toegenomen, ofwel zo’n 6.000 huishoudens.

Door op inschrijven te klikken, gaat u ermee akkoord dat we uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met ons privacybeleid. Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina.