juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse prinses keert terug naar Ottawa, waar ze werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog

Prinses Margriet der Nederlanden plant tulpen met haar man Pieter van Vollenhoven, tweede van links, ambassadeur van Nederland in Canada Ines Coppoolse, links, en National Capital Commission CEO Tobi Nussbaum, rechts, bij Stornoway in Ottawa, op 12 mei.David Kawai / The Canadian Press

Prinses Margriet der Nederlanden brengt een bezoek aan Ottawa, de stad waar ze werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De prinses werd geboren in het Ottawa Civic Hospital nadat de Nederlandse koninklijke familie in 1940 naar Canada was gevlucht om te ontsnappen aan de nazi-bezetter.

Donderdag plantte de prinses tulpen in Stornoway, het huis waar zij en haar familie woonden toen ze een kind was en dat nu de residentie is van de leider van de oppositie.

Het officiële bezoek, dat tot en met maandag duurt, stond oorspronkelijk gepland voor 2020 ter herdenking van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Nederland.

Ze zal de premier, de gouverneur-generaal en parlementsleden ontmoeten en spreken met Canadese veteranen die hebben geholpen om Nederland van de nazi’s te bevrijden.

De prinses is ook van plan om het Canadian Tulip Festival te bezoeken.

Tulpen worden beschouwd als een symbool van vriendschap tussen Nederland en Canada. De moeder van prinses Margriet, prinses Juliana, stuurde 100.000 tulpenbollen naar Canada als dank voor haar hulp bij het bevrijden van haar vaderland van de Duitse troepen.

In 1944-1945 kwamen ruim 7.600 Canadezen om bij de bevrijding van Nederland. Het Nederlandse koningshuis stuurt jaarlijks duizenden tulpenbollen naar Canada als dank.

Prinses Margriet heeft donderdag in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Ottawa een ontmoeting gehad met liberale en conservatieve parlementsleden in de vriendschapsgroep Canada-Nederland van het Parlement.

READ  Nederlandse bloementelers besparen kosten door koeienpoep te gebruiken in plaats van gas te kopen

Brad Vis, voorzitter van de groep, zei dat de prinses tijdens de bijeenkomst haar genegenheid voor Canada, het land van haar geboorte, benadrukte.

“We hadden een prachtige discussie over de Canadees-Nederlandse relaties en de Canadese en Nederlandse cultuur”, zei het conservatieve parlementslid. “De Nederlandse prinses heeft een speciale plek in Canada, aangezien ze in de Tweede Wereldoorlog in Ottawa is geboren.”

Vis, wiens grootouders na de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland naar British Columbia emigreerden om te gaan boeren, zei dat zijn bejaarde grootmoeder erg opgewonden was toen hij hoorde dat hij de Nederlandse prinses ontmoette.

“Toen ik het haar vertelde, zei ze dat ze niet kon geloven dat ik haar ontmoette”, zei het parlementslid. “Mijn 94-jarige grootmoeder kon zich nog herinneren dat de prinses in Canada werd geboren.”

Na de Duitse inval in Nederland werd prinses Juliana, de erfgenaam van koningin Wilhelmina der Nederlanden, met haar man en kinderen geëvacueerd naar de veiligheid van Canada.

Prinses Margriet werd in januari 1943 geboren in het Civic Hospital in Ottawa als derde dochter van prinses Juliana en prins Bernhard.

Ze werd gedoopt in St Andrew’s Church in Ottawa in juni 1943.

Na de bevrijding van Nederland in augustus 1945 keerde prinses Margriet terug naar het land om met haar gezin intrek te nemen in het koninklijk paleis in Baarn.

Anita Vandenveld, liberaal parlementslid voor Ottawa West-Nepean, wier ouders uit Nederland kwamen en de prinses donderdag ontmoette, zei dat ze “de harten van Canadezen en vooral Ottawans heeft geïnspireerd” sinds “de dag dat ze werd geboren”.

READ  Rafael Van der Vaart spoort Nederlandse vleugelspeler aan om Spurs te verkiezen boven Real Madrid - Spurs Web

Mijn eigen familie is tijdens de Tweede Wereldoorlog door Canadese soldaten bevrijd’, zegt Vandenveld in een e-mail.

“Terwijl de tulpen in Ottawa bloeien, konden we de warmte en vriendschap en de speciale relatie voelen die prinses Margriet deelt met Canada en met de Canadezen, een gevoel dat enthousiast wordt beantwoord door leden van de parlementaire Nederlandse caucus en de meer dan een miljoen Canadezen van Nederlandse afkomst .”

Onze Morning Update en Evening Update nieuwsbrieven zijn geschreven door Globe-editors en geven u een beknopte samenvatting van de belangrijkste koppen van de dag. Schrijf je vandaag in.