november 29, 2022

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Moose Jaw opgenomen in hoogrisicogemeenschappen voor iepziekte

Het is belangrijk om te onthouden dat het illegaal is om brandhout van iepen te gebruiken, op te slaan, te vervoeren of te kopen. Snoei bovendien geen iepen tussen 1 april en 31 augustus.

In 2021 identificeerde een onderzoek door het ministerie van Milieu van Saskatchewan 570 bomen die waren verwijderd vanwege de Nederlandse iepziekte (DED). Vanwege DED lopen veel van de stedelijke en landelijke bossen van Saskatchewan gevaar en het verminderen van de verspreiding is een noodzakelijk onderdeel van de gezondheid van bossen. In de oostelijke helft van de provincie is dit risico nog groter.

“De iepziekte is een voortdurende zorg voor inwoners van Saskatchewan en dieren in het wild”, zei minister van Milieu Dana Skoropad. “We zijn verheugd om samen met een lokaal bedrijf te blijven werken aan dit belangrijke initiatief om onze stedelijke en landelijke bossen te beschermen en te behouden.”

Het DED-programma controleert wilde iepen in bufferzones die zijn gecreëerd rond gemeenschappen met een hoog risico om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar stedelijke bossen. Moose Jaw is een van hen. De andere gemeenschappen met een hoog risico zijn onder meer:

  • Balcarres
  • Estevan
  • Indiase hoofd
  • Melfort
  • Regina
  • Tisdale
  • Wolseley

Het is belangrijk om te onthouden dat het illegaal is om brandhout van iepen te gebruiken, op te slaan, te vervoeren of te kopen. Snoei bovendien geen iepen tussen 1 april en 31 augustus. Inspecteurs zullen in de zomer hard werken om bomen te markeren voor verwijdering. Northern Tree Co. Inc. zal komen om de gemarkeerde bomen in de herfst en vroege winter te verwijderen.

Als u denkt dat een boom DED heeft, of voor meer informatie in het algemeen, neem dan contact op met het onderzoekscentrum van het ministerie van Milieu op 1-800-567-4224 of [email protected]

Ga voor meer informatie over iepziekte, inclusief preventietips, naar https://www.saskatchewan.ca/business/agriculture-natural-resources-and-industry/forestry/forest-health/dutch-elm-disease.

READ  'Hij weet wanneer het tijd is om te vertrekken' - Nederlandse reactie op de onrust van Danny van de Peek in Manchester United