juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse bevolking is toegenomen tot 17,8 miljoen, voornamelijk door migratie

Nederlandse bevolking is toegenomen tot 17,8 miljoen, voornamelijk door migratie

Uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de bevolking in het eerste kwartaal van dit jaar met zo’n 191.000 extra inwoners is toegenomen.

Volgens CBS-statistieken vertegenwoordigt het aantal een meer dan dubbele groei in vergelijking met de groei in dezelfde periode in 2021, SchengenVisaInfo.com rapporten.

Uit gegevens blijkt ook dat de immigratie naar het land met 30 procent is toegenomen, waarbij de meeste mensen uit Oekraïne komen. Daardoor woonden begin oktober bijna 17,8 miljoen mensen in Nederland.

“De bevolking van Nederland groeide in de eerste drie kwartalen van 2022 vooral door externe migratie. In de periode tot en met september vestigden zich 317.900 immigranten in het land. Ruim 97.000 van hen kwamen naar Nederland vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook de emigratie was hoger dan een jaar eerder, met 129.400 mensen die naar het buitenland verhuisden.” leest het rapport.

Het CBS maakt verder bekend dat er door externe migratie 188.500 nieuwe inwoners aan het saldo zijn toegevoegd, bijna 2,5 keer meer dan in dezelfde periode van 2021.

Het migratiesaldo zou 102.500 zijn geweest, of ruim 22.000 meer dan een jaar geleden als migratie van en naar Oekraïne niet was overwogen.

In september werden er minder kinderen geboren dan in dezelfde periode vorig jaar. Aan de andere kant was de sterfte relatief hoog, maar ook boven de niveaus van 2020 en 2021.

Volgens statistieken overschreed het aantal geboorten in de eerste negen maanden van dit jaar het aantal sterfgevallen met 2.500. De natuurlijke bevolkingsgroei was dus relatief laag.

READ  D Nederlandse partners met Canadese eierboeren brengen certificering van eierkwaliteit naar restaurants in West-Canada

“Dit jaar zijn de immigratieniveaus hoog, mede door de situatie in Oekraïne. Vooral in de eerste maanden na de Russische inval op 24 februari 2022 kwamen relatief veel mensen vanuit Oekraïne naar Nederland. Ook in het derde kwartaal hebben zich nog ruim 18.000 Oekraïense vluchtelingen aangemeld bij een Nederlandse gemeente.” het rapport legt het ook uit.

Daarnaast was er dit jaar een toenemend aantal Aziatische immigranten in Nederland, zeker in vergelijking met de periode januari-september 2021. Het hoogste aantal mensen dat naar Nederland migreert komt uit India, Turkije en Syrië, ook uit Afghanistan.

De emigratie nam het meest toe in het derde kwartaal van dit jaar, vooral als gevolg van Oekraïense vluchtelingen die Nederland verlieten om terug te keren naar hun thuisland of andere landen. Van degenen die zich hier na 24 februari 2022 vestigden, zijn er al meer dan 11.000 weer geëmigreerd en de meesten zijn teruggekeerd naar Oekraïne, Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.