november 29, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

EUROPA GAS-UK prompt prijzen stijgen bij minder wind, Nederlandse prijzen dalen

De Britse snelle groothandelsprijzen voor gas stegen donderdagochtend als gevolg van een lagere windproductie, maar de Nederlandse prijzen daalden te midden van gestage Russische gasstromen.

Het Britse day-ahead contract steeg met 28 pence tot 315 pence per therm tegen 0843 GMT, terwijl het intra-day contract met 31 pence steeg tot 315 pence per therm.

Het Britse systeem was met ongeveer 5 miljoen kubieke meter (mcm) onderbevoorraad, zo bleek uit gegevens van het National Grid.

De windproductie in het VK is gedaald, waardoor de vraag naar gas voor stroom zal toenemen. De piekwindgeneratie wordt voorspeld op 4,3 gigawatt (GW) op donderdag en 4,9 GW op vrijdag, op een totale gemeten capaciteit van bijna 20 GW, zo blijkt uit Elexon-gegevens.

De stromen van het Britse continentaal plat zijn echter hoger na een daling gisteren als gevolg van onderhoudsonderbrekingen.

Een storing in de InterconnectorUK-pijpleiding tussen Groot-Brittannië en België is verlengd, wat gevolgen heeft voor de export naar het continent.

Op de Nederlandse markt daalde het front-month gascontract met 2,90 euro tot 196 euro per megawattuur (MWh), terwijl het novembercontract TRNLTTFMc3 met 7,30 euro daalde tot 199,50 euro/MWh.

De Russische stromen naar Noordwest-Europa zijn stabiel, maar nog steeds sterk verminderd terwijl de saga rond de Nord Stream-turbine zich voortzet, zegt Marina Tsygankova, gasanalist bij Refinitiv.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat Rusland geen reden had om de terugkeer van een gasturbine voor de Nord Stream 1-pijpleiding die in Canada was onderhouden, maar sindsdien in Duitsland is gestrand in een escalerende energie-impasse, uit te stellen.

READ  P&O Ferries: Franse en Nederlandse havenarbeiders geven 'schurft'-waarschuwing over P&O-agentschappen

De op een na grootste exporteur van vloeibaar aardgas in de VS zei dat het een overeenkomst heeft bereikt met een federale regelgever die hem in staat zal stellen om in oktober enkele activiteiten in zijn fabriek in Quintana, Texas, te hervatten, wat ook bearish zou kunnen zijn voor de prijzen, aldus handelaren.

Op de Europese koolstofmarkt steeg het benchmarkcontract met 0,71 euro tot 84,70 euro per ton.
Bron: Reuters (Rapportage door Nina Chestney)