maart 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Lady Dutch rent langs Clearfield voor 4A-kroon | Sport

CLARION – De Clearfield-meisjes kwamen op alle cilinders naar buiten om de District 9 Klasse 4A-kampioenschapswedstrijd van dinsdagavond te beginnen, maar toen St. Marys weerstond die aanvankelijke golf, de Lady Dutch rolde langs de Lady Bison, 68-48, om hun tweede titel op rij te veroveren.

Clearfield sloeg drie 3-punters in de eerste 3:21 om uit te springen naar een 11-3 voorsprong, alleen om St. Mary’s vecht zich tegen het einde van het kwartaal terug om slechts twee achter te blijven op 17-15.

De Lady Bison (10-13) kon dat gloeiend hete schieten na de opening van acht minuten niet volhouden, terwijl St. Marys kreeg zijn aanval op gang, grotendeels dankzij 23 Lady Bison-turns die leidden tot een aantal overgangspunten voor de Lady Dutch.

St. Marys draaide het script om in het tweede kwartaal en leidde met maar liefst negen (29-20) voordat ze een voorsprong van vijf punten (29-24) naar de helft nam. De Lady Dutch explodeerde vervolgens voor 21 punten in de derde om de voorsprong te vergroten naar 12 (50-38) na drie, voordat ze uiteindelijk met 28 punten won dankzij een voorsprong van 39-24 in de laatste twee kwartalen.

De Lady Dutch genieten binnen een duidelijk voordeel, dankzij de aanwezigheid van de Caskey-zussen, Isabella en Maura, en de rijvaardigheid van onder meer Jayssa Snelick.

Dat leidde niet alleen tot St. Marys eindigde met een voorsprong van 21-5 in 2-punts velddoelpunten, maar ook een parade naar de vrije worplijn. De Lady Dutch schoot een verbazingwekkende 37 foutballen, maar worstelde enorm aan de lijn en maakte er slechts 17. Anders zou de wedstrijd een veel grotere klapper zijn geweest. Ter vergelijking: Clearfield ging 11 van de 14 de streep.

Clearfield had ook drie spelers die dubbele cijfers sloegen, aangevoerd door Emma Hipps’ 18. Riley Ryen had 13 en Hannah Glunt 11. Alle drie Lady Bison sloeg drie driepunters om alle negen Clearfield-treys in de wedstrijd te verantwoorden.

“We hebben heel hard gespeeld”, zei eerstejaars St. Marys-coach Michael Franciscus. “We zijn erg trots dat we District 9 kampioen zijn, en dat komt allemaal door het harde werk van de meiden en de moeite die ze dit seizoen hebben gedaan om dit mogelijk te maken. Ik ben erg trots om hun coach te zijn. Ik zou niet meer kunnen spreken over de St. Marys Lady Nederlandse meisjes basketballers.

“Ze hebben hard gewerkt om hier in St. Mary’s,’ zei Franciscus. “En ik hoop dat ik het geluk heb die cultuur levend te houden en de juiste dingen buiten de rechtbank te blijven doen om deze meisjes te helpen succes te hebben.”

Wat betreft het optreden van Snelick op het grote podium, zei Franciscus: “Jayssa speelde de wedstrijd van haar leven. Ze heeft het hele jaar hard gewerkt en de wedstrijd van haar leven gespeeld (vanavond). Dit verdient ze.”

Die aanvankelijke stijging door Clearfeld werd geleid door Ryen, die drie treys in de eerste drie plus minuten leegmaakte. Hipps had de andere twee punten toen Lady Bison die vroege 11-3 voorsprong nam.

Clearfield ging in de laatste minuut terug met vier punten toen Glunt Clearfield’s vijfde triple van de periode sloeg, maar St. Marys’ Olivia Eckels scoorde een hoepel met nog 24 seconden te gaan om er 17-15 van te maken na één.

Snelick en Hipps wisselden driepunters uit om het tweede kwart te openen voordat de Lady Dutch een 12-0-run sloeg en een voorsprong van 29-20 pakte met nog 2:18 in de helft. Hipps pakte haar derde fout tijdens dat punt, met zes punten van Snelick en vier van Isabella Caskey.

Clearfield slaagde erin die achterstand met de helft terug te brengen tot vijf (29-24), want Alayna Winters scoorde een paar manden. St. Marys had een kans om de voorsprong te vergroten, maar sloeg in de laatste twee minuten 0-uit-5 op de foutlijn.

St. Marys duwde de voorsprong naar 11 (35-24) met een spurt van 6-0 om de derde te beginnen. Snelick had de eerste vier, inclusief een paar vrije worpen na een technische fout op een Lady Bison-speler omdat hij de bal op het veld sloeg na een foutoproep. Catalone had ook een hoepel.

Clearfield vond uiteindelijk het scorebord op een driepunter van Hipps met nog 4:10 in het kwart. De teams wisselden vervolgens scores uit voordat een 7-0 Lady Dutch-spurt de stand op 46-31 bracht met 1:44 te gaan in de periode. Catalone scoorde vijf van die zeven punten.

De Lady Bison bracht de voorsprong terug tot 12 (50-38) aan het einde van het kwart toen Ryen en Cayleigh Walker elk 2-uit-2 sloegen bij de foutlijn in de laatste 36 seconden van het kwart.

Dat is echter zo dichtbij als Clearfield, zoals St. Marys zette het spel weg met een spurt van 10-0, waardoor het een spel van 19 punten werd met nog 2:43 over. Eckels en Isabella Caskey gaven een vliegende start aan die titelrace met hoepels, terwijl Maura Caskey drie punten toevoegde.

Hipps voegde een basket en twee vrije worpen toe in de laatste 2:28, maar het deed weinig als St. Marys won uiteindelijk met 20 punten.

Volgende voor St. Marys (18-5), die al een reis naar staten heeft geboekt, is een wedstrijd zaterdag in de District 8/9/10 subregionale finale op een nader te bepalen locatie tegen de winnaar van de wedstrijd waarin de D-8 en D -10 kampioenen tegen elkaar. Die wedstrijd is alleen voor seeding-doeleinden voor de PIAA-beugel.

Clearfield 17 7 14 10 – 48

St. Maria’s 15 14 21 18 – 68

Hannah Glunt 3 2-2 11, Alayna Winters 2 0-0 4, Cayleigh Walker 0 2-4 2, Riley Ryen 3 4-4 13, Emma Hipps 6 3-4 18. Taylor Hudson 0 0-0 0, McKenna Lanager 0 0-0 0, Lauryn Kitchen 0 0-0 0. Totaal: 14 11-14 48.

Jayssa Snelick 9 9-11 29, Maura Caskey 5 1-5 11, Izzy Catalone 3 0-2 7, Holly Anthony 0 2-4 2, Isabelle Caskey 4 3-5 11, Olivia Eckels 2 1-4 5, Abigial Erick 0 0-0 0, Jianna Gerg 0 0-0 0, Rosa DePrater 1 0-0 2, Alexa Schneider 0 1-4 1, Ava Johnson 0 0-0 0, Lucia Hayes 0 0-0 0. Totalen: 24 17 -37 68.

Driepunters: Clearfield 9 (Glunt 3, Ryen 3, Hipps 3), St. Marys 3 (Catalone, Snelick 2).