december 3, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Panama SeaPods, Nederlandse eco-huizen en VAE-eilanden — welkom in de wereld van drijvende huizen

Van de Marasi-watervilla’s in Dubai en de zeepaardjes voor de kust van het emiraat tot een drijvende stad op de Malediven en ’s werelds eerste gemeenschap van SeaPods in Panama, huizen op het water worden snel realiteit. De Nederlanders worden grotendeels gezien als de pioniers van dit formaat, en het was een architect uit de Europese natie, Koen Olthuis, die de nieuwste oogst van pods ontwierp voor Panama’s Ocean Builders.

Terwijl een van de Panamese pods onlangs een pompstoring ondervond, waardoor deze kantelde, loste het bedrijf het probleem snel op en verduidelijkte het dat het gebrek aan een back-upsysteem op het prototype SeaPod de oorzaak was van het incident. Niet alleen raakte niemand gewond, maar in een verklaring van Ocean Builders stond dat niemand zelfs maar natte voeten kreeg.

Of de SeaPods voor december nog steeds op schema liggen, valt nog te bezien, maar hier zijn acht andere drijvende huizen die lekker cruisen.

Drijvend privé-eiland Amillarah the World, Dubai

Deze drijvende constructie is ontworpen door Waterstudio, het architectenbureau van Olthuis, op de Wereldeilanden voor de kust van Dubai. Volgens de website van Waterstudio zegt het bedrijf: “Het eiland is bedekt met zand, wat een strandgevoel geeft. Het heeft ook een groot zwembad en een aanlegplaats voor een jacht. De buitentrap verbindt de verschillende terrassen van het gebouw, en de open gevel van de grond verbindt binnen en buiten.”

Watervilla, Amsterdam

Een ander project van Olthuis, de USP van deze villa is de pop-up slaapkamer. Het bed is ontworpen om in de grond weg te zinken, waardoor de slaapkamer een studeerkamer wordt. Het pop-upsysteem demonstreert de flexibiliteit die drijvende woningen kunnen bevatten.

READ  Nederlandse BEV-markt stijgt met 82%, voertuigen op fossiele brandstoffen dalen met 16%

Drijvende villa’s, Urk

Afgezien van eenmalige watereigenschappen, kijken ontwikkelaars ook naar het creëren van drijvende gemeenschappen. De Nederlandse gemeente Urk herbergt zeven grote drijvende villa’s van ABC Arkenbouw. De energiezuinige woningen met glazen pui zijn geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen.

Een drijvende gemeenschap van zeven watervilla's op Urk, Nederland.  Foto: Waterstudio.NL

Drijvende huizen, het VK

Van mariene specialisten Aquavista komen twee sets drijvende lodges in het VK, een aan de Sawley Waterside en Marina in Nottinghamshire en de andere aan de Priory Waterside en Marina in Bedford. De huizen met twee slaapkamers bieden open woonruimtes en terrassen rondom. Ze bevinden zich in een omheinde gemeenschap en zijn ingericht door de gespecialiseerde Britse lodge-bouwer Prestige Homeseeker.

Marina Uno Drijvend Resort, Italië

Gelegen aan de Lignano Sabbiaodoro Riviera, het Marina Uno Resort lanceerde zijn drijvende huizenproject in 2018. De volledig uitgeruste huizen met twee slaapkamers bevinden zich op het deel van het terrein waar de Tagliamento-rivier de zee ontmoet.

Drijvend naar huis, Stockholm

Gelegen in de jachthaven van Pampas, dicht bij het centrum van de Zweedse hoofdstad, werd dit drijvende huis in 2006 gebouwd door AquaVilla. Het is ongebruikelijk voor een huis dat constant in contact staat met water, het is gemaakt van aluminium en houten panelen, die niettemin beperkt zijn tot de buitenkant, en heeft ook een bubbelbad.

Lausitz Geierswalder Resort, Duitsland

Dit resort, gelegen in de gemeente Elsterheide in het hart van het Lausitzer Merengebied, biedt een verzameling modulehuisarken die op een “onzinkbaar” ponton rusten. Elk huis van 97 vierkante meter beslaat twee dekken, waarvan het onderste een eethoek, keuken en badkamer heeft, terwijl het bovenste dek slaapvertrekken en een gemeubileerd zonneterras heeft.

Float House IV, Oregon

Drijvend op de Willamette-rivier, wordt dit huis gedomineerd door ramen, des te beter om 360-graden uitzicht op het glooiende water van Portland vast te leggen. De eigenaren hoeven echter niet bang te zijn voor een inbreuk op de privacy, aangezien ontwerpbureaus Integrate Architecture en Even Construction een kiekeboe-hekwerk en glazen blokken hebben aangebracht in plaats van doorzichtige platen.

Scroll door de galerij hieronder om te zien hoe de SeaPods golven maken in Panama

Bijgewerkt: 08 oktober 2022, 11:55 uur