juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Is de Zweedse Olympische schaatser, gouden medaillewinnaar en wereldrecordhouder een eikel?

Olympische Spelen Jerk Watch is een langlopende functie die subjectief de schokkerigheid (of het gebrek daaraan) van de grootste sterren van de zomer- en winterspelen beoordeelt.

Genomineerd: Nils van der Poel

Thuisland: Zweden

Bekend om: Wereldrecords neerzetten, een ‘karakter’ zijn, de Nederlanders uitschelden

Waarom hij misschien een eikel is: De Zweedse schaatssuperster Nils van der Poel had een uitstekende Olympische Spelen. Hij heeft twee gouden medailles gewonnen, in de 5.000 meter en 10.000 meter races, setting een nieuw wereldrecord voor de 10.000 meter en een nieuw Olympisch record voor de 5.000 meter.

Wat deze overwinningen vanuit het perspectief van Van der Poel nog zoeter maakte, is dat ze stuk voor stuk ten koste gingen van een rivaliserende atleet uit Nederland. De zilveren medaillewinnaar op zowel de 5.000 als de 10.000 meter in Peking was de Nederlandse schaatser Patrick Roest. Dit moet Van der Poel een goed gevoel hebben gegeven, want van der Poel vindt het heerlijk om er een op te zetten de Nederlanders.

De Zweden en de Nederlanders zijn natuurlijke rivalen, neem ik aan. (Ik weiger deze veronderstelling te verifiëren, maar het klinkt waar.) Hoewel Van der Poel een Nederlandse afkomst heeft, heeft zijn familieachtergrond hem er op geen enkele manier van weerhouden om de Nederlanders bij elke gelegenheid te roosteren. Als junior skater in 2015, volgens een vermakelijk artikel in de New York Times, van der Poel en de Amerikaanse schaatser Emery Lehman hebben het Nederlandse juniorenteam ooit voor de gek gehouden door hun kamer binnen te sluipen en overal rauwe vis te verstoppen. (Ze kochten de vis bij een tankstation, wat aangeeft dat het tankstation bijzonder luxe was of dat de vis vooral walgelijk was.) “De Nederlanders kwamen terug en het ruikt overal naar vis”, vertelde Van der Poel aan de Times. “En de Noren kregen er gewoon alle schuld van!” Een stinkende grap uithalen en Noorwegen de schuld geven, is een van de klassieke kenmerken van een eikel.

Tegenwoordig is Van der Poel overgestapt op het meer openlijk trollen van de Nederlanders. Tijdens een schaatswedstrijd in Duitsland in oktober zat Van der Poel op de tribune terwijl Patrick Roest de 5.000 meter lange race schaatste, met een koebel rinkelend voor een zelfgemaakte spandoek met de tekst “Patrick, Hup Hup”, met een Nederlandse vlag erin getekend de hoek en enkele kleine harten in de buurt van de bodem. Deze hielbeweging in pro-worstelstijl trok de woede van de gepensioneerde Nederlandse schaatser Erben Wennemars, die het een “rare actie” noemde. op Twitter en merkte op dat “Grote kampioenen zich bezighouden met hun eigen voorbereiding.” Spreken met een Nederlandse website Later speculeerde Van der Poel dat Roest de steun misschien op prijs had gesteld, en merkte op dat hij het in ieder geval ‘grappig vond’. Het was best grappig! Maar ook een soort van schokkerig!

READ  "Get Set" aangekondigd als thema van Dutch Design Week 2022

Sinds hij naar Peking is gekomen, is Van der Poel serieuzer geworden – over onzin praten over Nederlanders, tenminste. Na het winnen van de 5.000 meter race, van der Poel scherp bekritiseerd Nederlandse schaatsfunctionarissen op een persconferentie omdat ze naar verluidt probeerden te sleutelen aan de ijscondities op de Olympische schaatsfaciliteit in Peking om ze gunstiger te maken voor Nederlandse schaatsers. Hoe men ijs Hollandser maakt, blijft een wetenschappelijk raadsel. Maar, verwijzend naar een artikel dat op een Nederlandse schaatswebsite verscheen, noemde Van der Poel het ‘corruptie’ op hetzelfde niveau als doping en suggereerde het was zijn “morele plicht” om de kwestie te forceren. De Nederlanders ontkenden natuurlijk dat ze het ijs in Peking in hun voordeel hadden gemanipuleerd en Patrick Roest vroeg zich af of Van der Poel voor de 10.000 meter race alleen maar kopspel probeerde te spelen. Als dat het plan van Van der Poel was, nou, het werkte! Blijkt dat eikels erg goed zijn in hoofdspellen.

Nederlanders zijn niet de enigen die Van der Poel graag laat razen. In 2021, toen hij het toenmalige wereldrecord op de 10.000 meter brak, dat in handen was van de Canadese Graeme Fish, van der Poel schreeuwde “Eet vis als avondeten!” bij een televisiecamera. Hoewel een heel goed idee, qua gezondheid, is het ook nogal een schokkerig ding om te zeggen, in feite het equivalent van schreeuwen “Suck it!” Weet je wie graag tegen andere mensen zegt dat ze eraan moeten zuigen? schokken.

Weet je wat Van der Poel nog meer haat? Schaatsen zelf, blijkbaar. Zijn trainingsroutine voor schaatsen omvat vaak doen alles maar schaatsen: hardlopen en fietsen voor lange afstanden, parachutespringen, een jaar in het leger. Tijdens de Spelen in Peking maakte Van der Poel bekend dat “schaatsen zuigt”; Na het winnen van de 10.000 meter race, suggereerde hij dat hij misschien… stoppen met sporten geheel. Als dat zo is, zou schaatsen zeker rouwen om het verlies van een van zijn meest getalenteerde atleten, evenals een van zijn meest vermakelijke eikels.

READ  Vietnamese biologische producten geïntroduceerd bij Nederlandse consument Bedrijf

Waarom hij misschien geen eikel is: In schaatskringen, begrijp ik, is het haten van de Nederlanders zoiets als het haten van de New York Yankees, of de New England Patriots, of Duke mannenbasketbal: minder een reflectie op de persoonlijkheid van de hater dan op de dominantie van de hater. Nederland domineert het afgelopen decennium het wereldschaatsen. Op de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 wonnen Nederlandse schaatsers goud in alle schaatsevenementen voor mannen op één na, en in drie van de zes evenementen voor vrouwen – en ze pakten minder medailles in alle evenementen die ze niet wonnen. Ze waren iets minder dominant in 2018, slechts zeven van de 14 mogelijke gouden medailles mee naar huis nemend in alle heren- en damesevenementen, en nul medailles winnend in een van de 500-meterraces. Zo dominant zijn de Nederlanders sinds 2014 op het schaatsen: een “slechte Olympische Spelen” voor hen is er een waarin ze slechts 16 schaatsmedailles winnen.

Zweden van zijn kant heeft in 2014 of 2018 nul schaatsmedailles gewonnen. Als we de twee medailles van Van der Poel in Peking meerekenen, hebben de Zweden in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen slechts 18 schaatsmedailles gewonnen – vijf schaatsmedailles minder dan Nederland in 2014 alleen. Met deze uiteenlopende nationale geschiedenissen in het achterhoofd, lijkt Van der Poels opschepperij minder schokkerig dan moedig. Er zit bijna een element van heldhaftigheid in zijn voortdurende inzet om het op te nemen tegen Big Speedskating, zoals vertegenwoordigd door de Nederlanders.

Voor wat het waard is, hoewel er misschien wat spelmanschap in de beslissing van Van Poel zat om te schreeuwen over het vermeende Nederlandse ijsschandaal in Peking, betekent dat niet dat hij het bij het verkeerde eind had om het punt aan de orde te stellen. In het artikel waar Van der Poel van afkwam, suggereerde de Nederlandse ijswetenschapper Sander van Ginkel dat hij had gelobbyd bij Peking ijshoncho Mark Messer om “aanpassingen te doen die in ons voordeel zijn”: dat wil zeggen, om het ijs harder te maken, omdat Nederlanders van hard ijs houden. (Dus. dat is hoe je ijs Hollandser maakt!) “Veel andere landen produceren ruiters die meer (kortere) stootslagen hebben en voor wie hard ijs van minder belang is”, zegt Van Ginkel in het artikel. Nou, “hard ijs” voor jou, Sander van Ginkel! Misschien ben jij de echte eikel hier!

READ  Roddels, klysma's en blind dates: drie Nederlandse wetenschappers winnen Ig Nobel-prijzen

In werkelijkheid lijkt Van der Poel minder een eikel dan een individualist, en hoewel er vaak veel kruisingen zijn tussen de twee rubrieken, zijn ze niet altijd synoniem. Hij lijkt een gecompliceerde relatie met schaatsen te hebben en is fundamenteel gekant tegen de Nederlandse manier van trainen, waarbij grote schaatsers salarissen ontvangen en sponsoring krijgen en het hele jaar door schaatsen. Van der Poel geeft de voorkeur aan meer vrijgevochten methoden. “Ik heb het gevoel dat de sfeer in onze sport soms wat te serieus is. Schaatsen is zo steriel, er is zo veel concurrentie, zo veel meten, het gaat zo veel over rondetijden… We moeten niet vergeten dat we ook plezier moeten hebben,” vertelde hij een Nederlandse nieuwszender. Het is moeilijk om tegen deze filosofie in te gaan, vooral in het licht van de resultaten van Van der Poel in Peking.

Schokscore: Ik geef Nils van der Poel 2 van de 3 punten voor stijl, want hij had ook een luchthoorn moeten meenemen naar de race waar hij Patrick Roest trollde. 0,5 op 3 voor technische verdienste, want tenslotte hij is niet degene met de geavanceerde graad in ijswetenschap. 3 van de 3 voor executie, want hoewel het één ding is om over de Nederlanders te praten, is het iets heel anders om het te ondersteunen met gouden medailles en wereldrecords. En 0 van de 1 in de categorie “heeft hij al iemand gevonden op de Olympische Spelen?” 5,5 op 10 voor Nils van der Poel, en ik behoud het recht om deze score te wijzigen als en wanneer hij inderdaad iemand maant voordat de Spelen eindigen. Volgende!