juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse boeren protesteren in Brussel tegen het Europese klimaatbeleid

Boze boeren uit Nederland en een tiental andere EU-landen trekken in aanloop naar de Europese verkiezingen naar Brussel. Ze willen een einde aan de restrictieve Europese klimaat- en milieuregelgeving. De eerste Nederlandse boeren zijn onderweg. De organisatoren hebben beloofd dat het protest deze keer vreedzaam zal verlopen.

Met zo'n 25 trekkers en trekkers vertrokken de Nederlandse boeren rond 01.30 uur van een ontmoetingspunt in Noord-Brabant, Noord-Brabant. Ze gingen eerst naar Sommern om de daar wachtende collega's op te halen en vervolgden hun weg naar de grensovergang bij Valkenswaard . De tractoren verzamelden zich in Wagenberg bij Breda en vertrokken een paar uur later.

“We willen burgers vóór de verkiezingen bewust maken, zodat ze in de goede richting stemmen”, zegt Marcel Rijkers, een voormalige melkveehouder die Shaik op zijn tractor achterliet. “We hebben de tussentijdse verkiezingen en de parlementsverkiezingen gewonnen, en nu proberen we hetzelfde te doen.”

Rijkers hoopte dat meer boeren zouden meedoen, maar door het droge weer van de afgelopen dagen konden boeren in sommige delen van Nederland terugkeren naar de velden, zei hij. Boeren worden ook ontmoedigd doordat de overheid elke maand nieuwe regels invoert. Ze denken: laat het daarbij. En natuurlijk is het 180 kilometer verderop in het donker.

De Wagenberg-opkomst was zeer hoog. Een ANP-verslaggever telde 200 tractoren. Op veel tractoren waren protestborden te zien met de tekst ‘Geen boeren, geen toekomst’ en leuzen tegen het Europese klimaatbeleid, de Green Deal.

De demonstratie begint om 12.00 uur in het Atomiumpark in Brussel. Omdat veel boerenacties de laatste tijd uit de hand zijn gelopen, zet Brussel zich schrap. Deze keer verzamelen de boeren zich echter niet rond de EU-administratiegebouwen, maar aan de rand van de stad. Het protest is tegen het landbouwbeleid van de Europese Unie.

READ  Mark Sanders leidt de Nederlandse belastingpraktijk van Alvarez & Marcel

Organisator Bart Dickens verwacht duizenden demonstranten met honderden tractoren. De Belgian Farmers' Defense Force (FDF) van Dickens, de Nederlandse zusterclub en andere radicale boerenactiegroepen zullen dinsdag in de voorhoede staan. Gematigde boerenorganisaties zoals de LDO, Akracti en de Belgische Boerenbond namen niet deel. Dickens zei dat de organisatoren “de politie niet confronteerden”. Voor het geval dat, de politie staat klaar.