juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het Nederlandse koningshuis gaat in juni naar New York

Het Nederlandse koningshuis gaat in juni naar New York

Koning Willem-Alexander markeerde de start van het parlementaire jaar met een toespraak waarin hij de begrotingsplannen van de regering uiteenzette in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, Nederland, dinsdag 20 september 2022. (AP-foto/Peter DeJong)

ALBANY, NY (NEXSTAR) – Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima van Nederland bezoeken respectievelijk woensdag en donderdag 12 juni en 13 juni New York City en het New York State Capitol. Koninklijk Huis der Nederlanden, VS Het is hun grootste handels- en militaire partner buiten de EU.

De Nederlandse cultuur maakte vier eeuwen geleden voor het eerst contact met de staat New York – voorheen Nieuw-Amsterdam – en de Hudson River. Nederlandse immigranten verspreidden zich in de 17e eeuw vanuit New York City, en vandaag de dag maken ruim vijf miljoen Amerikanen aanspraak op Nederlands erfgoed.

De reis heeft tot doel de sterke economische, militaire en voorouderlijke banden tussen het Koninkrijk der Nederlanden, inclusief de Nederlands Caribische eilanden Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, onder de aandacht te brengen. Het Koninklijk Huis beschouwt New York als 'een belangrijke handels- en investeringspartner van Californië en Texas'. Hun bezoek zal zich gedeeltelijk richten op de zakelijke kansen en digitale innovatie die de halfgeleiderindustrie in New York vertegenwoordigt.

De koning en de koningin ontmoeten gouverneur Kathy Hochul op 12 juni in het gouverneurshuis. Ze zullen CEO's van technologie ontmoeten en een rondleiding krijgen op de Albany Nanotech-campus. Hochul en Raja zullen een memorandum van overeenstemming ondertekenen om samen te werken bij de ontwikkeling, productie en onderzoek van halfgeleiders.

READ  De nieuwe Cardinal Nutbar is een mix van Nederlands en Japans Kardinalen van St. Louis

De koning en de koningin zullen het Schuyler Mansion – de historische Nederlandse familie – bezoeken om te praten over de klimaatverandering. Ze vertrekken woensdagavond naar New York City na opnieuw een optreden bij gouverneur Mason.

Hun bezoek aan de stad begint met Brooklyn, dat afkomstig is van het Oudhollandse bruegelen. Ze werken samen met gemeenschapsorganisaties uit East Flatbush om stedelijke problemen zoals betaalbare huisvesting aan te pakken.

De koning en de koningin zullen Newlab bezoeken op de Brooklyn Navy Yard. In de incubatorruimte voor startups wordt een zakelijk evenement gehouden over schone technologie, de financiering en transformatie van de energiesector, en de Nederlandse koninklijke familie zal daar de aanwezigen ontmoeten.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zullen bij de New York Historical Society bijdragen aan de viering van 400 jaar Nederlands-New Yorkse geschiedenis. Hier zullen ze een installatie zien die “het verhaal van Nieuw Amsterdam onthult” op het Costello Plan, een kaart van New York City. De installatie 'New York Before New York: Costello Project New Amsterdam' beschouwt niet alleen de Nederlandse kolonisten, maar ook de oorspronkelijke bewoners van het land, individuen die verstrikt zijn geraakt in de Atlantische slavenhandel.

De Koning en Koningin van Nederland zullen een rondleiding krijgen door de High Line, een openbaar park gebouwd op een buiten gebruik gestelde verhoogde spoorlijn die prioriteit geeft aan het inheemse plantenleven en duurzaamheid.

READ  Robots helpen Nederlandse tulpenboeren ziekten te verslaan

De Koning en Koningin van Nederland gaan vóór New York naar Georgië, samen met verschillende Nederlandse en Caribische hoogwaardigheidsbekleders die tijdens deze werkreis een tussenstop maken in Atlanta en Savannah. Minister Liesje Schreinmaker van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zal in New York toetreden tot de koninklijke familie, samen met ministers uit de voormalige Nederlandse koloniën Curaçao en Aruba.

Willem-Alexander werd in 2013 koning. Hij en Maxima trouwden in 2022 terwijl zijn moeder, koningin Beatrix, nog aan de macht was. Zijn grootmoeder, koningin Juliana, bezocht Albany tijdens het gouverneurschap van Nelson Rockefeller, wat uiteindelijk aanleiding gaf tot de bouw van het Empire State Plaza om indruk te maken op bezoekende staatshoofden.