maart 4, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nike verliest strijd tegen EU-onderzoek naar Nederlandse belastingdeal | Mighty 790 KFGO

Geschreven door Fu Yun Ci

Brussel (Reuters) – De Amerikaanse sportkledingmaker Nike verloor woensdag de strijd om zijn Nederlandse belastingonderzoek op te schorten, en steunde daarmee de op één na hoogste rechtbank van Europa, een EU-rechtszaak die twee jaar geleden werd geopend.

De EU-rechtszaak maakt deel uit van een hardhandig optreden tegen de gunstige belastingovereenkomsten van multinationale ondernemingen met EU-landen, waarvan Brussel beweert dat het een oneerlijk voordeel is, waaronder de Ierse belastingregelingen van Apple en de Luxemburgse deals van Fiat Chrysler en Amazon.

Het in Luxemburg gevestigde Gerecht heeft Nike’s bezwaar tegen het EU-onderzoek afgewezen.

“De (Europese) Commissie heeft het reglement van orde nageleefd en heeft de verplichting niet nagelaten om statutaire redenen of kennelijke fouten gemaakt in de beoordeling”, aldus de rechtbank.

De rechters zeiden dat de EU-executive zijn voorlopige beoordeling zorgvuldig en onpartijdig had uitgevoerd en dat het niet in strijd was met het beginsel van goed bestuur.

De Amerikaanse fabrikant van sportkleding had bezwaar gemaakt tegen het besluit van de commissie in 2019 om vijf belastingvonnissen te onderzoeken die tussen 2006 en 2015 door Nederlandse functionarissen aan het bedrijf waren uitgesproken.

De uitspraken, waarvan er twee nog steeds van kracht zijn, keurden een methode goed voor het berekenen van royaltybetalingen aan Nike’s Europese activiteiten Nederland en Conversation Netherlands, Nike’s Nederlandse bedrijven voor het gebruik van intellectueel eigendom.

De commissie zei dat de royaltybetalingen hoger waren dan de onafhankelijke bedrijven onderling hadden afgesproken, en mogelijk de belastinggrondslag van Nederlandse bedrijven onnodig hebben verlaagd, waardoor Nike het voordeel heeft geselecteerd te worden voor illegale overheidssteun.

READ  Weller was meer dan een president, Forever Dutch

Nike voerde aan dat de EU-deelnemer het wapen heeft afgevuurd door een formeel onderzoek te openen in plaats van het vooronderzoek voort te zetten, en gaf de Nederlandse regering niet genoeg reden om steun te betuigen in de zaak.

De commissie verdedigde haar zaak voor de rechtbank, verloor de zaken tegen Apple en Amazon, maar won tegen Fiat Chrysler en Engi.

Zaak T-648/19 Nike European Operations Netherlands en Conversation Netherlands/Commissie.

(Fu Yun Sea bewerkingsrapport door Jason Neely en Mark Potter)