juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse provincie introduceert het zonnefietspad

MAARTENSDIJK, Nederland (AP) – Ambtenaren in de provincie Midden-Nederland hebben woensdag de facturering geopend als ’s werelds langste fietspad op zonne-energie, waarbij duurzame energie wordt gecombineerd met emissievrij reizen.

Studenten van een plaatselijke basisschool waren de eersten die op het 330 meter lange parcours reden, gelegen in het dorp Martenstijk, in de buurt van Utrecht. Het is gemaakt van geprefabriceerde betonblokken met een dunne transparante laag, die beschermt tegen zonlicht en de aan de blokken bevestigde zonnecellen laat aanvallen.

Omdat de deelstaat Utrecht haar CO2-uitstoot wil verminderen, wil het proefproject nagaan of dergelijke wegen met twee functies breed kunnen worden gebruikt om zonne-energie op te wekken en fietsers van dienst te zijn.

“Het viel ons toen gewoon op. In 2040 willen we klimaatneutraal zijn, en dan moet je lef hebben om innovatie in te zetten, dat is heel innovatief’, zegt provinciefunctionaris Arne Shatelli. “We hebben een hele provincie die niet veel ruimte heeft, daarom moet je dubbelgebruik proberen. Dus als je wegen gebruikt om energie op te wekken, heb je een dubbel voordeel.”

De zonnecyclus werd gelanceerd op de dag dat de EU nieuwe wetgeving uitbracht om haar belofte na te komen om de uitstoot van gassen die de opwarming van de aarde veroorzaken, te verminderen. Dit is in de afgelopen tien jaar met 55% gestegen, inclusief het controversiële plan om vervuiling door buitenlandse bedrijven te belasten.

Elders in Nederland zijn al zonnefietsroutes in gebruik. Utrechtse ambtenaren zeiden dat de route, die woensdag werd geopend, nog te lang was om te ontwikkelen.

READ  Op een foto is te zien hoe premier Mark Rutte boven Poetin uittorent

Dit werd goedgekeurd door de 11-jarige Machil van Leeven, een van de eerste jonge wielrenners die werd getest.

“Het is beter voor het milieu en ik heb liever zonnepanelen op het fietspad dan op de velden”, zei hij.