oktober 5, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse overheid investeert €60 miljoen in cellulaire landbouw


3 Min. lezen

De cellulaire landbouwsector krijgt een grote impuls met de Nederlandse investering van € 60 miljoen en extra € 25 miljoen aan financiering.

De investering van de Nederlandse overheid is nu de grootste overheidssubsidie ​​ter wereld in de nieuwe technologie voor gekweekte en celgekweekte dieren. De financiering is in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Sectorgroei, emissiereducties

Tegen 2050 moet de investering een groot rendement opleveren; de Nederlandse overheid zegt tegen het midden van de eeuw € 1,25 – € 2,0 miljard groei van de Nederlandse verdiencapaciteit te verwachten. Het berekende ook de uitstootbesparing, anticiperend op kweekvlees en vergelijkbare technologie zal de CO .-uitstoot verminderen2 uitstoot met circa 1,8 miljoen ton en ammoniak met 15 tot 20 kiloton per jaar te verminderen.

Gecultiveerde rundergehaktballetjes. Foto door SpaceF.

“We zijn erg blij dat we nu kunnen starten met de eerste activiteiten om cellandbouw in Nederland te stimuleren en te consolideren.” Ira van Eelen, in een verklaring namens de Stichting Cellulaire Landbouw Nederland. “Hiermee kunnen we garanderen dat Nederland de ideale plek blijft voor cellandbouw om te gedijen. We hebben een rijke geschiedenis in cellulaire landbouw en zijn een wereldleider in biotechnologie, alternatieve eiwitten en voedselinnovatie. Gesteund door dit visionaire leiderschap dat de Nederlandse overheid vandaag weer laat zien, gaan we de komende maanden ons team uitbreiden en de eerste activiteiten rond publiek onderzoek, opschaling en onderwijs uitrollen.”

De Stichting Cellulaire Landbouw Nederland omvat inmiddels bijna drie dozijn organisaties, variërend van NGO’s en onderwijsinstellingen tot startups. Met de nieuwe financiering zal de stichting een nieuw kantoor opzetten om met potentiële partners in contact te komen en programma’s uit te voeren.

READ  Hoe deze Nederlandse ondernemers een biologisch landbouwbedrijf bouwden in Oost-Afrika

Goedkeuring en ondersteuning van gekweekt vlees

Momenteel heeft alleen Singapore goedgekeurd kweekvlees voor de verkoop, maar Nederland zou de volgende kunnen zijn – en binnenkort. Eerder dit jaar legaliseerde het de bemonstering van kweekvlees. Nederland zette kweekvlees op de kaart in 2013 toen het in Nederland gevestigde Mosa Meat zijn eerste vlees uit cellen debuteerde.

Mosa Meat steak tartaar. Foto door Mosa Meat.

“Mobiele landbouw is een Nederlandse uitvinding en we willen ons concurrentievoordeel niet verliezen”, zegt Robert Jones, hoofd public affairs van Mosa Meat. gezegd in een interview met een Nederlandse publicatie Innovatie Oorsprong.

Ook de Nederlandse consument is rijp voor alternatieven voor conventioneel vlees. EEN vragenlijst uitgevoerd in februari bleek dat meer dan 25 procent van de Nederlandse inwoners meer vleesvrije opties wil om de ecologische voetafdruk van het land te verkleinen.

De nieuwe financiering geeft de sector een boost en is bedoeld om startups in de ruimte naar Nederland te halen. De overheidsfinanciering zal private equity-startups ondersteunen en meer expertise en investeringen in de cellandbouwsector brengen.